Egészséges, ízletes kenyérfeltétek házilag: pestó változatok, friss gombakrém, olasz paradicsompüré, csirkemájkrém
Diéta során folyamatos probléma lehet, hogy mit tegyünk a diétás, tömény, nehéz kenyérre, vagy mivel együk a pufi rizst, hogy ne érezzük a fura mellékízét. Persze van, aki szereti, de legtöbbektől azt hallom, hogy „pfuj, hogy bírod megenni?! Olyan rossz íze van”.
Bár én azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a fura kenyereket és a pufi rizst, de sokszor jól esik valamilyen finom krémmel feldobni. Ha tehetem, soha nem boltban vásárolt kész kenyérfeltétet használok, hanem magam készítem, sokszor abból, ami éppen van otthon. Most megosztok veletek néhány ilyen receptet. Egyik sem több idő negyed óránál, de 1-2 napig jól elvan a hűtőben, változatos és egészséges. Fontos információ, hogy mindent a lehető legegyszerűbb oldaláról közelítek meg, így semmilyen extra hozzátevőről nem fogsz olvasni.
Házi pestó
Hozzávalók
Bármilyen zöld növény jó lehet alapnak (rukkola, bazsalikom, madársaláta, bébispenót),
szintén szabadon választott olajos mag (mandula, kesudió, persze használhatunk klasszikus fenyőmagot is)
olívaolaj
fokhagyma
frissen reszelt parmezán sajt (az eredeti recepttel ellentétben én nem szoktam beletenni)
Legjobb, hogy ha mozsárban készítjük: egy nagy marék zöld növényt elkezdünk összetörni, hozzáadunk egy kisebb marék magot, egy deci olívaolajat, három gerezd fokhagymát (vagy ízlés szerinti mennyiséget), sót, borsot. Az egészet pépesre töröm. A rukkolával vigyázni kell, mert ha túl erős a növény, akkor keserű lesz a pestó, érdemes közben kóstolgatni.
Gombakrém (melegben óvatosan vele!)
Hozzávalók
negyed kiló szabadon választott gomba
1 dl olívaolaj
1 paradicsom
só, bors
kakukkfű
Ha apró a gomba, akkor csak átmosom, ha nagyobbak, akkor negyedelem. Olívaolajon lepirítom a paradicsommal együtt. Egy kicsit még pirítom, majd egy deci vízzel felöntöm és puhára párolom. Végül botmixerrel pürésítem. A fűszereket utólag teszem hozzá, ez főként a kakukkfűnél fontos, hogy ne törjük össze a szálait.
Olasz paradicsompüré
2 db nagyobb paradicsom
fokhagyma
oregánó (lehetőleg friss)
só, bors
80 g sűrített paradicsom
olívaolaj
A paradicsomot apró darabokra szeletelem, serpenyőben fedő alatt elkezdem párolni, ügyelve arra, hogy ne kozmáljon le. Két gerezd zúzott fokhagymát teszek hozzá, majd néhány szár oregánót. Ha már pépes a paradicsom, hozzáadom a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom. Párolom még 1-2 percig, majd egy kis tálba kitéve villával összenyomkodom. Adhatunk hozzá kevés vizet. Akár főtt tésztát is ízesíthetünk vele, de kiváló teljes kiőrlésű pirítósra (ha kenyérfeltétnek szánjuk, készítsük sűrűre, ne hígítsuk vízzel).
Csirkemájkrém
Egy olasz szakácstól tanultam
Hozzávalók
1 közepes lilahagyma
1 közepes sárgarépa
40 dkg csirkemáj
3-4 gerezd fokhagyma
5 db koktélparadicsom
egy marék szőlő vagy áfonya
1 dl száraz bor
oregánó
só, bors
A megmosott, meghámozott hagymát és répát apróra vágjuk, kevés olívaolajon pirítjuk. Amikor elkezd levet engedni, hozzátesszük az apróra vágott májat. Fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk rá. Tíz perc elteltével adjuk hozzá a bort, és 15 percig főzzük (kifő belőle az alkohol). Közben adagoljuk hozzá a félbevágott paradicsomokat, a gyümölcsöt, a fűszereket.
Végül vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni, majd villával dolgozzuk el, hogy kenhető legyen. Nem baj, ha maradnak benne kisebb májdarabok.
Összeállította: Tolvaj Vica
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.