Mesélő Budapest. Igényes, stílusos, megunhatatlan! Családi ismeretterjesztő útikönyv a fővárosról

Minél többet tudunk Budapestről, annál jobban fogjuk szeretni – a tudás megszerzését pedig nem lehet elég korán kezdeni. Ehhez nyújt segítséget ez a friss, okos és csinos könyv. Tittel Kingának sikerült olyan ifjúsági Budapest-kalauzt írnia, ami éppúgy leköt egy hétéves, mint egy tizennégy éves gyereket – írja Török András, a Budapest Könyv szerzője a Mesélő Budapest családi útikönyvről. A kötet tényleg csinos és informatív – hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Tittel Kinga könyve azokra a kérdésekre igyekszik választ adni, amelyek egy budapesti séta idején a leggyakrabban fogalmazódnak meg a gyerekekben, ám sokszor nem tudjuk, mi feleljünk rájuk.

Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk?
Tudod-e mi az a patina?
Kik voltak a huszárok?
Ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták „kocka bárónak”?
Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát?
Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, és azt nem akarták tönkretenni?
Tudod-e, hogy mit rejt a Várhegy gyomra?
Miért van hét torna a Halászbástyának?
Miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten?

Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről „mesél” Budapest. A kötetet számtalan fotó és egyedi térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi még színesebbé, izgalmasabbá.

A szerzőről

Tittel Kinga

Tittel Kinga hosszú ideje dolgozik idegenvezetőként Budapesten és környékén, de családjával is szívesen rója a főváros utcáit. Kisfia tömegközlekedés iránti rajongásának köszönhetően számos villamos- és buszvonalat jártak már végig, a végállomások közti utazások során pedig záporoztak az ilyen és ehhez hasonló kérdések: ki volt Margit? Milyen mély a Duna? És miért sorakoznak cipők a partján?

A Mesélő Budapest ezekre az olykor zavarba ejtő kérdésekre adja meg a válaszokat, miközben gyerekszemmel is láttatja a fővárost. Fellapozásakor pedig a felnőttek is rácsodálkozhatnak, mi mindenről mesél Budapest.

A hiánypótló kiadvány – útikönyv – nemcsak a 7-14 éves korosztály, hanem a szülők, nagyszülők generációja, illetve a pedagógusok számára is számtalan érdekességgel szolgál. Történelem, várostörténet, tények és legendák egy kötetben összegyűjtve.

A 300 oldalas könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet lenyűgöző illusztrációit Kecskés Judit készítette, a városfotók Bouandel Doraya munkái. Az archív felvételek jó részét a Fortepan bocsátotta rendelkezésre, illetve magán- és helytörténeti gyűjteményekből származnak. A könyvterv Kapitány Eszter nevéhez fűződik.

Életszépítők vélemény

Igényes kivitelű, kreatív, jól tagolt, rendkívül informatív kiadvány. Előnye, hogy bár komoly témákat dolgoz fel, stílusa könnyed – kerüli a tudományoskodó nyelvezetet. Megjelenése is megnyerő, minden oldalon találunk egy-egy figyelemfelkeltő képet, illusztráicót, grafikai elemet, ami megragadja – ébren tartja – az érdeklődést.

A kötet fejezetcímei

Város a történelemben – Történelem a városban
Budapestről általában
Buda
Pest
Óbuda
A Duna
Budapest hídjai
Budapest fürdői és gyógyvizei
Ki kicsoda?
Fogalomtár

Mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a helytörténet, és szereti a stílusos, szép kiadványokat.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × három =

hirdetés