Színek, ízek, hangulatok: a Völgyfesztivál képekben | Kapolcsról jelentjük (1.)

A 24. Művészetek Völgye összművészeti fesztivál első hétvégéje tömegeket vonzott Kapolcson. A megszokott helyszínek és évről évre visszatérő előadók mellett új fellépők, programok és helyszínek várják a látogatókat augusztus 3-áig. Újdonságként említhető a Harcsa Veronika udvar, a Fonó együttes FoldUdvara, a Design Terminál udvar, továbbá az amatőr társulatokat bemutató Színház Színpad.

Mi újat tud Kapolcs nyújtani?

Ha azt mondjuk, Kapolcs sok újdonságot (már) nem képes nyújtani, nem mondunk igazat. Pedig kiszámítható, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy unalmas. Aki minden évben visszajár, az otthon(osan) érzi magát, részben azért, mert nagyon sok az ismerős arc – az árusok, a kézművesek, a vendéglátósok között éppúgy, mint a színpadi előadókat nézve. A hajdan bővizű, erős sodrású, a szűk környéken tizenegy malmot kiszolgáló Eger-patak mára szelíd kis folyammá apadt. Minden évben lenyűgöző élmény látni, ahogy a patak által keresztezett kis falu átadja magát a fesztiválnak, a tíznapos forgatag minden jó és kevésbé vonzó hozadékának.

Free Wi-Fi a Völgy területén

A Völgy egyik jelszava az idén a tradíció és az innováció ötvözése – írja az MTI -, utóbbi a Wi-Fi kapcsolat elterjedésén mindenképpen érzékelhető, de a szándékot jól jelzi a Design Terminál völgybéli megtelepedése, és a Palya-udvar előtt felállított kivetítő is, amelyen egy mobilalkalmazás segítségével bárki élő streamingen oszthatja meg fesztivál élményeit.

A szervezők szerint látogatottságban az első hétvége a csúcs, a hét első felében jóval kevesebben lesznek (tapasztaltuk!), de a második hétvégére újra feltámadhat a mintegy 100 ezer látogatót vonzó összművészeti fesztivál.

Kapolcson nyomot hagyott a fesztivál 24 éve. A helyiek szerint is jellegtelen kis falu határon túl is ismert fesztiválhelyszínné nőtte ki magát; arculata szerencsére megőrizte eredeti jellegét, de összességében rendezettebbé vált. Az év 355 napján Kapolcs ugyanolyan csendes kis falu, mint a környező Balaton-felvidéki település. Apróságokon is megfigyelhető a fesztivál áldásos hozadéka: a házakon kézműves kerámia utcatáblák láthatók, egy-egy épületet falfestmény díszít.

A Palya-udvar igazi családbarát fesztiválhelyszín – idén öt éves. Palya Bea harmincnyolc, kislánya, Lili másfél, a Völgy egy híján huszonöt…

– Mindenki hozza az éveit, és lerakja a Völgybe, és elkezd valami újat. Ez a fesztivál a mi átalakulós rítusunk. Tüzet rakunk a réginek, vigye a pernyét a illatos esti szellő, s reggelente a diófa alatt táncolva beengedjük az újat. Folyton mozgásban vagyunk, mint a kíváncsi kisgyermek, magunkba szívjuk a jó szót, a jó zenét, a széles mosolyokat, a nyílt tekinteteket, a melegséggel teli érintéseket. Gyertek, hozzátok anyukátokat és gyereketeket, a mi udvarunk családbarát, gyertek, lazuljatok, puhuljatok, engedjétek bele magatokat a Völgy-hangulatba, mint egy kényelmes babzsákba, az élmény kéj-közeli lesz, felveszi a tested formáját, csak nyisd ki a füled, csak nyisd ki a szíved, lélegezz, lélegezz. Beszív-kifúj… Megérkeztél – olvashatók Palya Bea sorai a Művészetek Völgye weboldalán.

Régi népi hangszerek a világ minden tájáról – a Palya-udvarban látható a kiállítás

Hangulatképek, portékák a vásári forgatagból

Design Terminál – új helyszín a Művészetek Völgye fesztiválon.

– A Design Terminál – mint a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős ügynökség – küldetésének megfelelően a hazai designerek, fejlesztők, innovátorok, start-upok bemutatkozó helyszínét kívánja megteremteni a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Király udvarban. Cél a hazai design fókuszú startup közösségek találkozása, továbbépítése és az innovatív megoldások szélesebb körű bemutatása. A Hello Wood által kifejezetten erre az alkalomra tervezett udvarban designerek munkáival, egyedi tárgyakkal, technológiai fejlesztésekkel és különleges eszközökkel találkozhatnak a látogatók. A program keretében tervezők, startup vállalkozók személyes és szakmai beszélgetései zajlanak, ezek mellett hazai designerek pop up vására és innovatív vállalkozások kiállítása várja az érdeklődőket, míg az esti órákban a koncerteké a főszerep.

A Design Terminalban július 25. és augusztus 3. között minden nap hazai tervezők különleges és egyedi darabjainak vására várja a látogatókat 11.00 és 19.00 óra között. 

Harcsa Veronika udvar

Harcsa Veronika idén először vált udvarhölggyé Kapolcson, ahová a jazz udvar újdonsült háziasszonyaként kedvenc zenekarait hívta meg koncertezni. A helyszín délutáni programjait a Magyar Írószövetség szervezi, így a Udvarban az irodalom is nagy hangsúlyt kap, kiegészítve a zenét.

Antikvitások – a helyi lakosok gyűjteményéből

Alkotói színes

Kedvenc fesztiválhelyszínünk bemutatásával és esti kapolcsi hangulatképekkel folytatjuk a kapolcsi sorozatot

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 8 =

hirdetés