Diós máktorta narancsos csokiöntettel
Tápláló, a maga nemében egészséges édesség, s nem mellékesen roppant finom!
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortához
A tésztához
3 nagy tojás
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor vagy eritrit
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
7 dkg őrölt dió
10 dkg őrölt mák
1 ek. rum vagy pár csepp aroma
2 közepes alma vagy körte
1⁄2 kezeletlen narancs héja
A csokoládéöntethez
1 evőkanál narancslé
2 evőkanál víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál holland kakaópor
4-5 dkg vaj
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal felhabosítjuk és félretesszük. A darált diót és a mákot összekeverjük, belereszeljük a narancs héját, hozzácsepegtetjük a rumot, majd belereszeljük a hámozott almát. Az egészet összekeverjük, majd a tojásos-vajas masszához keverjük.
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd kíméletesen a mákos masszához forgatjuk.
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük vagy alaposan kivajazzuk, a tésztát beleöntjük.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 40-45 perig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le egy darabka sütőpapírral.Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.
Hűtsük langyosra, majd a tetejére csorgassunk csokoládéöntet.
Így készül az öntet
Kisebb edénybe tegyünk 1 evőkanál narancslevet, 2 evőkanál vizet, 3 evőkanál cukrot és kevergetve kezdjük forralni. Néhány perc után a cukor elolvad. Ha tovább forraljuk, pici hab keletkezik a tetején. Keverjük tovább. Akkor jó, ha sziruposodni kezd. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett adjunk hozzá 2 evőkanál holland kakaóport, majd kb. 4 -5 dkg vajat. Azonnal öntsük a tortácska tetejére, simítsuk el rajta, hagyjuk, hogy körben lefolyjon.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.