Diós máktorta narancsos csokiöntettel

Tápláló, a maga nemében egészséges édesség, s nem mellékesen roppant finom!

Hozzávalók  18 cm átmérőjű tortához

A tésztához

3 nagy tojás

10 dkg puha vaj

15 dkg cukor vagy eritrit

1 cs. Bourbon vaníliás cukor

7 dkg őrölt dió

10 dkg őrölt mák

1 ek. rum vagy pár csepp aroma

2 közepes alma vagy körte

1⁄2 kezeletlen narancs héja

A csokoládéöntethez

1 evőkanál narancslé

2 evőkanál víz

3 evőkanál cukor

2 evőkanál holland kakaópor

4-5 dkg vaj

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal felhabosítjuk és félretesszük. A darált diót és a mákot összekeverjük, belereszeljük a narancs héját, hozzácsepegtetjük a rumot, majd belereszeljük a hámozott almát. Az egészet összekeverjük, majd a tojásos-vajas masszához keverjük.

A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd kíméletesen a mákos masszához forgatjuk.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük vagy alaposan kivajazzuk, a tésztát beleöntjük.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 40-45 perig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le egy darabka sütőpapírral.Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

Hűtsük langyosra, majd a tetejére csorgassunk csokoládéöntet.

Így készül az öntet

Kisebb edénybe tegyünk 1 evőkanál narancslevet, 2 evőkanál vizet, 3 evőkanál cukrot és kevergetve kezdjük forralni. Néhány perc után a cukor elolvad. Ha tovább forraljuk, pici hab keletkezik a tetején. Keverjük tovább. Akkor jó, ha sziruposodni kezd. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett adjunk hozzá 2 evőkanál holland kakaóport, majd kb. 4 -5 dkg vajat. Azonnal öntsük a tortácska tetejére, simítsuk el rajta, hagyjuk, hogy körben lefolyjon.

 

Tuska Margó

by Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizenhárom =

hirdetés