Tulumba. A törökök mennyei cukorszirupos fánkja

A tulumba egy nagyon egyszerűen elkészíthető török édesség. A sima, töltetlen a legjobban elterjedt változat, alapja a képviselőfánknál használt égetett tészta. Pillanatok alatt elkészül. Igazi kalóriabomba, de mértékkel fogyasztva egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak ezt a kényeztetést.

Hozzávalók

Tésztához

20 dkg liszt

2 dl víz

20 dkg vaj

4 tojás

1 csipet só

1 tk cukor

Sziruphoz

1 bögre víz

1 bögre cukor

1/2 bögre méz

1 narancs reszelt héja

1/2 narancs leve

pár csepp citromlé

+

olaj a sütéshez

pirított szeletet mandula a szóráshoz

 tulumba2

Elkészítés

A vizet a vajjal, a sóval és a cukorral melegítsd meg. Ha a vaj elolvadt, add hozzá a lisztet.

Kevergesd mindaddig, amíg egy nagy gombóccá össze nem áll.

Tedd félre néhány percre hűlni, majd az egész tojásokat egyesével dolgozd a tésztába.

A sziruphoz a hozzávalókat fazékban forrald pár percig, majd tedd félre.

Az elkészült tésztát töltsd habzsákba, illesz rá vastag, legalább két centis csillagcsövet. Az olajat hevítsd fel, és nyomj bele 5-6 centis csíkokat a tésztából.

Fontos, hogy az olaj ne legyen túlságosan forró, inkább lassabban süljenek, ne hirtelen.

Az aranybarnára sült tulumbákat szedd konyhai papírtörlőre, majd tedd a szirupba. Hagyd benne 10 percig, majd szedd ki a tálalóedényre. Kevés sziruppal locsold meg.

A mandulát pirítsd meg serpenyőben, és szórd a szirupos tulumbákra.

Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =

hirdetés