Tulumba. A törökök mennyei cukorszirupos fánkja
A tulumba egy nagyon egyszerűen elkészíthető török édesség. A sima, töltetlen a legjobban elterjedt változat, alapja a képviselőfánknál használt égetett tészta. Pillanatok alatt elkészül. Igazi kalóriabomba, de mértékkel fogyasztva egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak ezt a kényeztetést.
Hozzávalók
Tésztához
20 dkg liszt
2 dl víz
20 dkg vaj
4 tojás
1 csipet só
1 tk cukor
Sziruphoz
1 bögre víz
1 bögre cukor
1/2 bögre méz
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
pár csepp citromlé
+
olaj a sütéshez
pirított szeletet mandula a szóráshoz
Elkészítés
A vizet a vajjal, a sóval és a cukorral melegítsd meg. Ha a vaj elolvadt, add hozzá a lisztet.
Kevergesd mindaddig, amíg egy nagy gombóccá össze nem áll.
Tedd félre néhány percre hűlni, majd az egész tojásokat egyesével dolgozd a tésztába.
A sziruphoz a hozzávalókat fazékban forrald pár percig, majd tedd félre.
Az elkészült tésztát töltsd habzsákba, illesz rá vastag, legalább két centis csillagcsövet. Az olajat hevítsd fel, és nyomj bele 5-6 centis csíkokat a tésztából.
Fontos, hogy az olaj ne legyen túlságosan forró, inkább lassabban süljenek, ne hirtelen.
Az aranybarnára sült tulumbákat szedd konyhai papírtörlőre, majd tedd a szirupba. Hagyd benne 10 percig, majd szedd ki a tálalóedényre. Kevés sziruppal locsold meg.
A mandulát pirítsd meg serpenyőben, és szórd a szirupos tulumbákra.
Recept, fotók: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.