Gyömbéres-kardamomos chai tea mandulatejjel

A csáj kávé kiváltására is tökéletesen alkalmas fűszeres ital. A csájfogyasztás rituális szokás India minden településén és otthonában. Különböző ízekben készítik, van azonban néhány szabály, amit kötelező betartani, különben a chai (csáj) nem lesz igazi csáj. Az első, hogy legyen erős, legalább középbarna árnyalatú, tejsűrű. A második, hogy mindenképpen tűzforrón kell kínálni, a harmadik pedig az, hogy amilyen erős, olyan édes is legyen. Noha a csáj alapfűszere a fahéj, nyugaton szívesebben tesznek bele gyömbért és kardamomot.

Házi csáj (2 csészéhez)

Hozzávalók

250 ml mandulatej

250 ml vízből főzőtt English breakfast tea (200 ml, ha erősebb italt szeretnénk)

1 tk gyömbérpor

3 db kardamom, összezúzva

2 tk kókuszcukor vagy agavészirup (vagy cukor)

Használható még ízesítéshez: őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt fekete bors

Elkészítés

Tedd egy edénybe a csáj összes hozzávalóját, alacsony hőmérsékleten forrald fel, majd kezdd el válotogatni az alacsony és magas hőmérsékletet arra figyelve, hogy a buborékok megemelkedjenek az edény széléig, majd visszasüllyedjenek. Addig főzd, amíg a csáj szép tejes-barnás lesz, és a konyhát betölti az édes gyömbérfőzet illata. 

Kóstold meg, és ha szükséges, édesítsd még mézzel vagy cukorral.

A csáj ereje és színe a hosszú forralásnak köszönhető, annak, hogy váltakozik a magas és az alacsony hőmérséklet, így a csáj újra és újra bugyogva forr, majd kissé visszhűl.

 

Nyitókép: Karen Vincent/Pixabay

A recept Míra Manek könyvéből való. Címe: India varázslatos ízei

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =

hirdetés