Gyömbéres-kardamomos chai tea mandulatejjel
A csáj kávé kiváltására is tökéletesen alkalmas fűszeres ital. A csájfogyasztás rituális szokás India minden településén és otthonában. Különböző ízekben készítik, van azonban néhány szabály, amit kötelező betartani, különben a chai (csáj) nem lesz igazi csáj. Az első, hogy legyen erős, legalább középbarna árnyalatú, tejsűrű. A második, hogy mindenképpen tűzforrón kell kínálni, a harmadik pedig az, hogy amilyen erős, olyan édes is legyen. Noha a csáj alapfűszere a fahéj, nyugaton szívesebben tesznek bele gyömbért és kardamomot.
Házi csáj (2 csészéhez)
Hozzávalók
250 ml mandulatej
250 ml vízből főzőtt English breakfast tea (200 ml, ha erősebb italt szeretnénk)
1 tk gyömbérpor
3 db kardamom, összezúzva
2 tk kókuszcukor vagy agavészirup (vagy cukor)
Használható még ízesítéshez: őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt fekete bors
Elkészítés
Tedd egy edénybe a csáj összes hozzávalóját, alacsony hőmérsékleten forrald fel, majd kezdd el válotogatni az alacsony és magas hőmérsékletet arra figyelve, hogy a buborékok megemelkedjenek az edény széléig, majd visszasüllyedjenek. Addig főzd, amíg a csáj szép tejes-barnás lesz, és a konyhát betölti az édes gyömbérfőzet illata.
Kóstold meg, és ha szükséges, édesítsd még mézzel vagy cukorral.
A csáj ereje és színe a hosszú forralásnak köszönhető, annak, hogy váltakozik a magas és az alacsony hőmérséklet, így a csáj újra és újra bugyogva forr, majd kissé visszhűl.
Nyitókép: Karen Vincent/Pixabay
A recept Míra Manek könyvéből való. Címe: India varázslatos ízei
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.