Indiai karfiolleves
India a világ egyik legnagyobb, legnépesebb, egyúttal legszegényebb országa, konyhája azonban világhírű, nem véletlenül. Nagyon értenek a fűszerekhez, az ételek fűszerezéséhez, a legegyszerűbb alapanyagokból is képesek ízletes fogásokat készíteni. Részben ennek köszönhető, hogy az indiai konyha jellegzetességeit világszerte ismerik és követik a vegetáriánusok. Autentikus forrás, mivel sok indiai húsmentesen étkezik. Megmutatjuk, hogyan készítik a karfiollevest.
Hozzávalók 6 személyre
1 ek ghí (tiszított vaj) vagy olaj
1 kisebb karfiol rózsáira szedve
2 közepes burgonya felkockázva
3 ek víz
1 tk fokhagymakrém
1 ek gyömbérkrém (vagy 1 tk őrölt gyömbér)
2 tk őrölt kurkuma
1 tk fekete mustármag
1 tk rómaikömény-mag
1 ek koriandermag kissé szétnyomkodva
1 liter zöldségalaplé
só, bors
300 g natúr (görög) joghurt
Elkészítés
Hevítsük fel a ghít vagy az olajat egy nagy főzőedényben. Adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, a felkockázott burgonyát és a vizet, majd forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot és főzzük lefedve 10 percig
Tegyük bele a fokhagyma- és a gyömbérkrémet (vagy gyömbérport), a kurkumát, a mustármagot és a koriandert, majd állandó kevergetés mellett 3 percig pároljuk. Öntsük hozzá a zöldségalaplét, ízesítsük sóval, borssal. Forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot, és főzzük fedő alatt 20 percig.
Vegyük le a főzőedényt a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A levest pürésítsük turmixgépben vagy botmixerrel, majd töltjük vissza a főzőedénybe és keverjük bele a joghurtot. Enyhén forrósítsuk fel a levest.
Tipp: ha különlegesen finom aromát és élénkebb színt szeretnénk, a kurkumát helyettesíthetjük fél teáskanál sáfránnyal. Petrezselyemzölddel, dinsztelt vöröshagymával megszórva forrón tálaljuk.
A recept az Indiai konyha – Ellenállhatatlan finomságok lépésről lépésre c. kiadványból való, az Alexandra Kiadó engedélyével közöltük
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.