Diótej: italnak, sütéshez-főzéshez, tehéntej kiváltásához

Az ízletes diótej felhasználható sütéshez, főzéshez, kiváltható vele a tehéntej. Az turmixolás során visszamaradt őrleményt müzlibe, süteménybe, kenyérbe keverhetjük. Diótej készítése előtt általában 10-12 óráig áztatják a diót, majd a vizet leöntik róla, friss vizet öntenek rá, s leturmixolják. Ági kipróbálta: forró vízzel, áztatás nélkül is elkészíthető. 

Hozzávalók

1 marék (kb. 50 g) dió

1 dl forró víz (70-80 fokos)

+ hideg víz (a kívánatos sűrűség eléréséhez)

 

hirdetés 

hirdetés 

Fotó: Molnár Ágnes

Elkészítés

A diót a turmixgép tartályába tettem, ráöntöttem a forró vizet, krémesre turmixoltam, majd leszűrtem.

Tejszín sűrűségű italt kaptam, amit hideg vízzel tovább hígítottam. A visszamaradt dióőrleményt főzéshez használtam fel.

A turmixgép kímélése érdekében hagyjuk a leforrázott diót állni, akkor tegyük a gépbe és turmixoljuk, ha kissé visszahűlt.

Tisztított vízzel célszerű elkészíteni.

 

 

Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan

Kapcsolódó összeállításunk

Zabtej

Zabtej hideg eljárással

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 4 =

hirdetés