Diótej: italnak, sütéshez-főzéshez, tehéntej kiváltásához
Az ízletes diótej felhasználható sütéshez, főzéshez, kiváltható vele a tehéntej. Az turmixolás során visszamaradt őrleményt müzlibe, süteménybe, kenyérbe keverhetjük. Diótej készítése előtt általában 10-12 óráig áztatják a diót, majd a vizet leöntik róla, friss vizet öntenek rá, s leturmixolják. Ági kipróbálta: forró vízzel, áztatás nélkül is elkészíthető.
Hozzávalók
1 marék (kb. 50 g) dió
1 dl forró víz (70-80 fokos)
+ hideg víz (a kívánatos sűrűség eléréséhez)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A diót a turmixgép tartályába tettem, ráöntöttem a forró vizet, krémesre turmixoltam, majd leszűrtem.
Tejszín sűrűségű italt kaptam, amit hideg vízzel tovább hígítottam. A visszamaradt dióőrleményt főzéshez használtam fel.
A turmixgép kímélése érdekében hagyjuk a leforrázott diót állni, akkor tegyük a gépbe és turmixoljuk, ha kissé visszahűlt.
Tisztított vízzel célszerű elkészíteni.
Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.