Húsmentes finomság: csípős mézes-zöldséges szejtán csíkok

A vegetáriánusok körében ismert és közkedvelt alapanyag a szejtán – húspótlóként tartják számon. Por állagú, többnyire tönkölybúzából készül, de készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús. Falatkaland rovatunk szerkesztője, Hajnalka maga is vegetáriánus, az Életszépítők Magazinon főleg húsmentes egytálételek készítésébe avatja be az Olvasókat, de desszerteket is ismertet. Az alábbi pikáns fogást nemcsak vegák, de húsimádók is elkészíthetik – laktató és finom! (Szejtán helyett csirkemellel is elkészíthető.)

Hozzávalók 3-­4 adaghoz

1 adag bioboltban kapható szejtán, vagy ennek elkészítéséhez szükséges búzasikér por (kb. 100­-150 g)

kb. 150 g párolt zöldbab

kb. 150 g párolt vegyes zöldség (répa, petrezselyem, borsó, kukorica)

1 közepes fej hagyma (lilahagyma is lehet)

pár gerezd fokhagyma

kb. 4 centis gyömbér

kevés chili (vagy Erős Pista, erős paprika)

50 g vaj

fűszerek: só, római kömény, fahéj, kurkuma

szójaszósz

1 evőkanál méz

1 kis pohár (175 g) tejföl

A burgonyapüréhez

8-­10 kisebb burgonya

kevés lenmag

metélőhagyma vagy újhagyma zöldje

kevés vaj és tej

Elkészítés

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat. A hagymát nagyon apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a gyömbért lereszelem, majd a fűszerekkel, a chilivel, a szójaszósszal és a mézzel együtt a vajhoz adom, és pár percig sütöm.

A szejtánt csíkokra vágom, a fűszeres vajon kicsit megforgatom, majd hozzáadom a párolt zöldségeket, végül a tejfölt.

 

Fedő alatt főzőm pár percig.

 

Krumplipürét készítettem köretnek, amit a szokásos módon készítem vajjal, tejjel; tettem bele egy kis lenmagot, újhagyma zöldjét, de rizzsel is tálalható.

Recept: Fazakas Hajnalka | Pöttyös lábas, fakanál

 

Fazakas Hajnalka

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 4 =

hirdetés