Húsmentes finomság: csípős mézes-zöldséges szejtán csíkok
A vegetáriánusok körében ismert és közkedvelt alapanyag a szejtán – húspótlóként tartják számon. Por állagú, többnyire tönkölybúzából készül, de készíthető más gabonából is. Sokoldalúan felhasználható, hasonlóképpen mint a hús. Falatkaland rovatunk szerkesztője, Hajnalka maga is vegetáriánus, az Életszépítők Magazinon főleg húsmentes egytálételek készítésébe avatja be az Olvasókat, de desszerteket is ismertet. Az alábbi pikáns fogást nemcsak vegák, de húsimádók is elkészíthetik – laktató és finom! (Szejtán helyett csirkemellel is elkészíthető.)
Hozzávalók 3-4 adaghoz
1 adag bioboltban kapható szejtán, vagy ennek elkészítéséhez szükséges búzasikér por (kb. 100-150 g)
kb. 150 g párolt zöldbab
kb. 150 g párolt vegyes zöldség (répa, petrezselyem, borsó, kukorica)
1 közepes fej hagyma (lilahagyma is lehet)
pár gerezd fokhagyma
kb. 4 centis gyömbér
kevés chili (vagy Erős Pista, erős paprika)
50 g vaj
fűszerek: só, római kömény, fahéj, kurkuma
szójaszósz
1 evőkanál méz
1 kis pohár (175 g) tejföl
A burgonyapüréhez
8-10 kisebb burgonya
kevés lenmag
metélőhagyma vagy újhagyma zöldje
kevés vaj és tej
Elkészítés
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat. A hagymát nagyon apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a gyömbért lereszelem, majd a fűszerekkel, a chilivel, a szójaszósszal és a mézzel együtt a vajhoz adom, és pár percig sütöm.
A szejtánt csíkokra vágom, a fűszeres vajon kicsit megforgatom, majd hozzáadom a párolt zöldségeket, végül a tejfölt.
Fedő alatt főzőm pár percig.
Krumplipürét készítettem köretnek, amit a szokásos módon készítem vajjal, tejjel; tettem bele egy kis lenmagot, újhagyma zöldjét, de rizzsel is tálalható.
Recept: Fazakas Hajnalka | Pöttyös lábas, fakanál
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.