Tortilla chips házilag sütőben sütve és négyféle ízletes mártás receptje

hirdetés

A mexikóiak kedvencét, a tortilla chipset nem különösebben nehéz házilag elkészíteni. Ha otthon sütjük, sokkal olcsóbban kijövünk, mintha a túlsózott bolti vagy az általában drága éttermi változatnál maradnánk. 

Többféle recept lelhető fel az interneten. Az eredeti tortilla és tortilla chips masa harinából készül, ami egy nagyon finomra őrölt kukoricaliszt. A nálunk forgalmazott sima kukoricalisztet nem ajánljuk tortillához, nem áll kellően össze az ebből gyúrt tészta. Ízletes chipset kapunk akkor is, ha finomra őrölt búzalisztet vagy teljes kiőrlésű búzalisztet használunk, vagy a búzalisztet keverjük kukoricaliszttel.

Hozzávalók

10 dkg finomliszt

10 dkg kukoricaliszt

3 ek olívaolaj

1 mk só

késhegynyi sütőpor

1-1,5 dl forró víz (fokozatosan, lassan adagold)

A tésztába gyúrhatunk apróra vágott friss fűszernövényeket: koriander, petrezselyem, bazsalikom. A tésztához adhatunk 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot, római köményt, ízesíthető pizza vagy mexikói fűszerkeverékkel is – ízlés szerint

Elkészítés

A liszteket keverőtálban keverd össze a sütőporral, a sóval. Add hozzá az olajat, a fűszereket, majd fokozatosan a forró vizet. Kezeddel kezd összedolgozni – ha kezd összeállni, gyúrd puha, ruganyos tésztává. Formázz apró, mandarin nagyságú gombócokat belőle.

Az eredeti tortillákat öntött vas tortilla présben nyújtják ki – ebbe helyezik a golyókat és egy mozdulattal összepréselik, így azonnal elnyeri a kívánt vastagságot és méretet a tortilla lap. 

A gombócokat lisztezett felületen nyújts kerekre, olyan vékonyra, amennyire csak tudod – lehetőleg 2 mm-nél ne legyen vastagabb. Célszerű két sütőpapír között nyújtani a tésztát, így nem ragad le. Ezután felhevített palacsintasütőben süsd elő mindkét oldalát kb. fél-fél percig, zsiradék nélkül. Nem szabad sokáig sütni, mert hamar megbarnul, felhólyagosodik, törik.  

Az elősütött tortilla lapokat éles késsel vagy pizzavágóval nyolcadold fel, az így kapott háromszögeket halmozd sütőpapírral bélelt tepsire. A műveletet ismételd annyiszor, amíg a tészta el nem fogy. 

Olajspary-vel spiccelj rá olíva olajat (erre a célra szórófejes flakont érdemes beszerezni), majd előmelegített sütőben süsd pár percig.

Mártások házilag

Sokféle mártást készíthetsz a chipshez. Tejföllel is kínálhatod. A tejföl ízesíthető 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.

Avokádókrém – guacamole
Hozzávalók

2 puha avokádó

2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva

5-6 apróra vágott bazsalikomlevél

1-2 zúzott fokhagyma

1 paradicsom apróra felkockázva

1 citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál tejföl

A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsd, majd kézzel keverd hozzá a többi hozzávalót.

Salsa szósz
Hozzávalók

5-6 db paradicsom

2-3 chli paprika vagy 1 erős paprika

1 vöröshagyma

1 citrom leve

1-2 gerezd fokhagyma

1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva

só, őrölt bors

A paradicsomot hámozd meg (tedd forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázd fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixold össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítd: sózd, borsozd, adj hozzá friss zöldfűszereket, citromlevet. Hidegen tálald – tedd a hűtőbe fogyasztásig. 

Cheddar sajtkrém
Hozzávalók

2 tömlős natúr krémsajt

10 dkg vörös cheddar sajt

1 zúzott fokhagyma

kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín

só, bors

A főzőtejszínt melegítsd meg, add hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzd, míg egynemű krémet nem kapsz. Ízesítsd borssal, sóval.

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés