Tortilla chips házilag sütőben sütve és négyféle ízletes mártás receptje
A mexikóiak kedvencét, a tortilla chipset nem különösebben nehéz házilag elkészíteni. Ha otthon sütjük, sokkal olcsóbban kijövünk, mintha a túlsózott bolti vagy az általában drága éttermi változatnál maradnánk.
Többféle recept lelhető fel az interneten. Az eredeti tortilla és tortilla chips masa harinából készül, ami egy nagyon finomra őrölt kukoricaliszt. A nálunk forgalmazott sima kukoricalisztet nem ajánljuk tortillához, nem áll kellően össze az ebből gyúrt tészta. Ízletes chipset kapunk akkor is, ha finomra őrölt búzalisztet vagy teljes kiőrlésű búzalisztet használunk, vagy a búzalisztet keverjük kukoricaliszttel.
Hozzávalók
10 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
3 ek olívaolaj
1 mk só
késhegynyi sütőpor
1-1,5 dl forró víz (fokozatosan, lassan adagold)
A tésztába gyúrhatunk apróra vágott friss fűszernövényeket: koriander, petrezselyem, bazsalikom. A tésztához adhatunk 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot, római köményt, ízesíthető pizza vagy mexikói fűszerkeverékkel is – ízlés szerint
Elkészítés
A liszteket keverőtálban keverd össze a sütőporral, a sóval. Add hozzá az olajat, a fűszereket, majd fokozatosan a forró vizet. Kezeddel kezd összedolgozni – ha kezd összeállni, gyúrd puha, ruganyos tésztává. Formázz apró, mandarin nagyságú gombócokat belőle.
Az eredeti tortillákat öntött vas tortilla présben nyújtják ki – ebbe helyezik a golyókat és egy mozdulattal összepréselik, így azonnal elnyeri a kívánt vastagságot és méretet a tortilla lap.
A gombócokat lisztezett felületen nyújts kerekre, olyan vékonyra, amennyire csak tudod – lehetőleg 2 mm-nél ne legyen vastagabb. Célszerű két sütőpapír között nyújtani a tésztát, így nem ragad le. Ezután felhevített palacsintasütőben süsd elő mindkét oldalát kb. fél-fél percig, zsiradék nélkül. Nem szabad sokáig sütni, mert hamar megbarnul, felhólyagosodik, törik.
Az elősütött tortilla lapokat éles késsel vagy pizzavágóval nyolcadold fel, az így kapott háromszögeket halmozd sütőpapírral bélelt tepsire. A műveletet ismételd annyiszor, amíg a tészta el nem fogy.
Olajspary-vel spiccelj rá olíva olajat (erre a célra szórófejes flakont érdemes beszerezni), majd előmelegített sütőben 150-es hőfokon szárítsd kb. negyed óráig.
Mártások házilag
Sokféle mártást készíthetsz a chipshez. Tejföllel is kínálhatod. A tejföl ízesíthető 1-2 zúzott fokhagymával, vagy apróra vágott kéksajttal.
Avokádókrém – guacamole
Hozzávalók
2 puha avokádó
2-3 újhagyma, vagy 1 lilahagyma apróra vágva
5-6 apróra vágott bazsalikomlevél
1-2 zúzott fokhagyma
1 paradicsom apróra felkockázva
1 citrom leve
só, bors
1-2 evőkanál tejföl
A meghámozott, felkockázott puha avokádót a tejföllel pürésítsd, majd kézzel keverd hozzá a többi hozzávalót.
Salsa szósz
Hozzávalók
5-6 db paradicsom
2-3 chli paprika vagy 1 erős paprika
1 vöröshagyma
1 citrom leve
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor koriander vagy petrezselyem apróra vágva
só, őrölt bors
A paradicsomot hámozd meg (tedd forró vízbe 1-2 másodpercig, így könnyen lehúzható a héja). Kockázd fel. A paprikát, a hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. A paradicsommal együtt az egészet turmixold össze – nem szükséges krémes állagúnak lennie. Ízesítd: sózd, borsozd, adj hozzá friss zöldfűszereket, citromlevet. Hidegen tálald – tedd a hűtőbe fogyasztásig.
Cheddar sajtkrém
Hozzávalók
2 tömlős natúr krémsajt
10 dkg vörös cheddar sajt
1 zúzott fokhagyma
kb. fél dl 20 %-os főzőtejszín
só, bors
A főzőtejszínt melegítsd meg, add hozzá a krémsajtot, majd a felkockázott cheddart, a fokhagymát, és folytonos kevergetés mellett addig főzd, míg egynemű krémet nem kapsz. Ízesítsd borssal, sóval.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.