Karácsonyi premier a Spirit Színházban: Ne kérdezd, ki voltam. Színdarab készült Szepes Mária Emberek és jelmezek című önéletrajzi regényéből

Miként válik egy fiatal lány a „mágia” nagyasszonyává és milliók példaképévé, akinek segítségével, tanácsadásával, lelki tisztánlátásával sok ember életének támasza lett? Erre a kérdésre is választ kapunk Szepes Mária Emberek és jelmezek című önéletrajzi regényében, amelyből először készül színházi előadás.

A Ne kérdezd, ki voltam című darabot 2017. december 26-án mutatják be a budapesti Spirit Színházban Czeizel Gábor rendezésében, Igó Éva és Gyöngy Zsuzsa főszereplésével.

A fiatal Szepes Mária

Szepes Mária élete átívelte az egész 20. századot. Emberek és jelmezek – Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényében gyermekkorától a II. világháborúig, a Vörös oroszlán megszületéséig mesél arról, hogy mi vezette el a „Szepes Máriaság” kialakulásának kezdetéig.

– E könyv eseményeit magam éltem át korai eszmélésem óta sajátos, fotografikus szemlélettel, amely nyilván elfogult néha, mégis őszinte, s számomra így igaz. Lehet, hogy néhányan az olvasók közül – nem sokan lehetnek már – másképp látták a múlt sűrűn torlódó tragédiáit, komédiáit, de ez bizonyosan megbocsátható egy olyan műnél, amely nem törekedett teljességre, egyéni szemszögből vetítettem ki élményeimet. A világ, amelyről írok, nagyrészt elsüllyedt már a felejtés vizében. Bizonyos elemei valószínűleg csak bennem maradtak meg. E mélybe merült Atlantisz néhány eleven részletét próbáltam kiemelni az idő oceanikus iszaprétege alól. Talán nem lesz érdektelen azoknak, akik átélték történéseit, de a fiataloknak sem, akik egyáltalában nem tudtak róla eddig – írta egykor Szepes Mária. 

A könyvből Lökős Ildikó készített a Spirit Színház számára színpadi játékot, melyből az „ismeretlen” Szepes Máriát ismerjük meg: az érdeklődő és fantáziadús kisgyereket, az öntudatos fiatal lányt, a gyerekszínészt, a szárnyait bontogató írót.

– A színdarab nem hagyományos színjáték: a történetmesélésből bomlanak ki a jelenetek, a szituációk, elevenednek meg a múlt alakjai. Előadásunkban Szepes Mária családtagjait megjelenítő színészek öltik magukra az összes többi megidézett alak figuráját is, igazi színészi bravúralakításokra adva lehetőséget. Számomra a legérdekesebb a történetben egy határozott személyiség kialakulásának folyamata. Az, hogy különböző hatások, események hatására – vagy éppen ellenére – a személyiség hogyan kristályosodik ki, és válik a 20. század egyik legizgalmasabb nőalakjává – meséli Czeizel Gábor, a darab rendezője.

Igó Éva

Szepes Mária életében benne van az egész huszadik század, életútja a sorsunkat alakító véletlenekről is sokat mesél. Az előadásban két Mária – a fiatal és az idős – szerepel, Igó Éva az előadásban az időskori Szepes Máriát alakítja.

– A készülő előadásban nekem leginkább a mesélő szerepe jut. Szepes Mária személyisége és fordulatokban gazdag életének legfontosabb eseményei a színpadon önéletrajzi regényéből rajzolódik ki, amelyben színesen, sok humorral és empátiával ír hosszú és tartalmas élete eseményeiről, az azokban szereplő családtagokról, barátokról és mindenkiről, aki valaha fontos szerepet töltött be sorsa alakulásában. Nagy öröm számomra, hogy nap mint nap Szepes Mária gondolatait idézhetem.

Szepes Máriáról

Szepes Mária 

1908. december 14-én született Budapesten. Színészcsaládban nevelkedett, édesapja Scherbach Oziás, művésznevén Papír Sándor, komikus, édesanyja, Kornai Margit primadonna. A kis Mária Papír Magda néven három éves korától szerepelt színpadon, némafilmekben. Már gyerekként írt verseket, novellákat; érettségi után irodalmat, művészettörténetet és pszichológiát tanult. Az írással nem hagyott fel – forgatókönyveket és dalszövegeket is írt többek között Karády Katalinnak (Ne kérdezd, ki voltam…), nevelőapja filmstúdiójának dolgozott.

Fotó: szepesmariaalapitvany.hu

Huszonkét évesen kötött házasságot Szepes Béla ezüstérmes síelő és gerelyhajító olimpikonnal, sportújságíróval, aki sportkarikaturistaként és szobrászként is aktív volt. Néhány évig Berlinben éltek, majd Hitler hatalomra jutásakor hazatértek.

Fotó: szepesmariaalapitvany.hu

1938-ban született gyerekük, a kis Miklós Béla azonban koraszülött volt, és 7 hónappal világra jövetele után meghalt. Szepes Mária ezután kezdte el írni leghíresebb regényét, A vörös oroszlánt, álnéven. A könyv 2000 példányban jelent meg 1946-ban, ám rövidesen felforgató, veszélyes műnek nyilvánították és bezúzták. Negyven évig tiltott könyv volt, íróját, Orsi Máriát nem találták. (A szocializmus időszakában Szepes Mária a gyermekirodalom felé fordult – neki köszönhetjük a nagysikerű Pöttyös Panni sorozatot.)

A vörös oroszlánból az akkoriban könyvtárosként dolgozó Hamvas Béla – Szepes Mária jó barátja – mentett meg néhány példányt, ezek kézről kézre jártak évtizedekig, betiltva is kultuszkönyvvé vált. A későbbiekben a kimentett példányok szolgáltak alapjául a nemzetközi kiadásoknak.

– Amikor azt hitték, megölték a könyvemet, akkor kezdett el élni – mondta Szepes Mária.

A mű alaptémája egy elixír, a halhatatlanná tévő Prima Materia. A cselekmény 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget: életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét.

A kötet Magyarországon 1989-ben jelenhetett meg újra, s ekkor már a szerző valós neve alatt. Szepes Mária csak a kilencvenes évektől vált elismert íróvá – 1994-ben és 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti- illetve Középkeresztjét.

98 éves korában budai otthonában hunyt el. Emlékét és hagyatékát a nevét viselő Szepes Mária Alapítvány gondozza.

Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de kétszáz lesz azután, ha én már levetem a testemet…

***

Ne kérdezd, ki voltam

Szepes Mária: Emberek és jelmezek – Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényének színpadi változata

Előadások időpontja és helyszíne

2017 december 26. (kedd) 15:00 Spirit Színház 

2017 december 26. (kedd) 19:00 Spirit Színház BEMUTATÓ

2017 december 27. (szerda) 19:00 Spirit Színház 

2018 január 03. (szerda) 19:00 Spirit Színház

2018 január 16. (kedd) 20:00 Spirit Színház 

További információ >>

spiritszinhaz.com

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + tizennyolc =

hirdetés