Lélekképek. Anka varázslatos világa

Merüljünk el egy kicsit Anka Zhuravleva Portugáliában élő orosz fotóművész világában.

Anka, eredeti nevén Anna Belova 1980-ban született Moszkvában. Édesanyja korán elkezdte terelgetni a művészet felé; ahogy Anka fogalmaz: könyvek és rajzeszközök között töltötte a gyerekkorát. Középiskolai tanulmányai után, úgy tűnt, egyenes út vezet a moszkvai Építészeti Intézetbe, s ebben is az anyai mintát követheti. Ám a sors közbeszólt: édesanyjánál 1997-ben súlyos betegséget diagnosztizáltak. Alig egy év leforgása alatt meghalt. Tizenkilenc éves korában Anka az édesapját is elvesztette.

Az élete kisiklott, tanulmányait szüneteltette, az alkoholban talált menedéket. Tetováló művészként kezdett dolgozni, majd egy orosz rockbanda énekesnője lett. A modellkedést is kipróbálta, aktok jelentek meg róla többek között a Playboy és az XXL Magazinban.

2001-ben ismerte meg a férjét, Alexander Zhuravlev zeneszerzőt.  Egy hónapnyi ismeretség után Anka a férfihez költözött Szentpétervárra. A kapcsolat gyógyító erővel bírt, Ankának visszatért az alkotókedve. Grafikáit, vázlatait, olajfestményeit számos kiállításon bemutatta.

A fotózás 2006-ban kezdte komolyabban érdekelni. Magazinok számára készített képeket, CD- és könyvborítókon is megjelent egy-egy munkája. Anka fotóinak jellegzetessége a digitális és az analóg fotózás mesteri ötvözése. Nagy gondot fordít a színharmóniára, a megfelelő helyszínek, kellékek, modellek felkutatására, s az utómunkálatokra. Képei aprólékosan megkomponáltak, szuggesztívek, szürreálisak, dramatikusak – mesélnek. Belemerülni Anka egy-egy kép-meséjébe – katarzis.

A nyitókép eredetije

Anka Zhuravleva weboldala >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + tizennégy =

hirdetés