Grenadírmars – olcsó és finom egytálétel a Monarchia idejéből
A grenadírmars, azaz a krumplis tészta az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből maradt ránk; gránátos kockaként is ismert. Laktató, pár száz forintból kihozható egytálétel, lepirítva szinte mindenki szereti. Savanyúsággal, friss salátával tálaljuk.
Hozzávalók
80 dkg burgonya
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
majoránna
só
bors
pirospaprika
kevés chili (elhagyható)
olaj
50 dkg fodros nagy kocka (vagy házi)
víz
Elkészítés
A burgonyát és a hagymát tisztítsuk meg. A hagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg.
A burgonyát vágjuk kisebb kockákra, és adjuk a megdinsztelt hagymához. Szórjuk meg alaposan pirospaprikával, sóval, majoránnával és őrölt köménnyel.
Keverjük meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Adjuk hozzá a borsot, a chilit, majd fedjük le.
Ha megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, és kóstoljuk meg, hogy kíván-e még némi fűszert. Villával pépesítsük el a burgonyát.
A tésztát sós lobogó forró vízben főzzük meg, majd szűrjük le, és adjuk az áttört burgonyához.
Nagy lángon pirítsuk le, kevés olajat öntsünk rá – érdemes tapadásmentes serpenyőben elvégezni ezt a műveletet.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.