Grenadírmars – olcsó és finom egytálétel a Monarchia idejéből

A grenadírmars, azaz a krumplis tészta az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből maradt ránk; gránátos kockaként is ismert. Laktató, pár száz forintból kihozható egytálétel, lepirítva szinte mindenki szereti. Savanyúsággal, friss salátával tálaljuk.

Hozzávalók

80 dkg burgonya

2 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

őrölt kömény

majoránna

bors

pirospaprika

kevés chili (elhagyható)

olaj

50 dkg fodros nagy kocka (vagy házi)

víz

hirdetés 

hirdetés 

krumplisteszta2Elkészítés

A burgonyát és a hagymát tisztítsuk meg. A hagymát aprítsuk fel, és kevés olajon dinszteljük meg.

A burgonyát vágjuk kisebb kockákra, és adjuk a megdinsztelt hagymához. Szórjuk meg alaposan pirospaprikával, sóval, majoránnával és őrölt köménnyel.

Keverjük meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Adjuk hozzá a borsot, a chilit, majd fedjük le.

Ha megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, és kóstoljuk meg, hogy kíván-e még némi fűszert. Villával pépesítsük el a burgonyát.

A tésztát sós lobogó forró vízben főzzük meg, majd szűrjük le, és adjuk az áttört burgonyához.

Nagy lángon pirítsuk le, kevés olajat öntsünk rá – érdemes tapadásmentes serpenyőben elvégezni ezt a műveletet.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak, mert szeretem >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizennégy =

hirdetés