Vörösboros vaddisznópörkölt házi nokedlivel
A vaddisznó húsa ízletes, karakteres, rostosabb és zsírszegényebb, mint a szarvasmarháé vagy a sertésé, a fehérjetartalma viszont magasabb. A vaddisznóhúsból készült ételek fűszerezése ízléstől függ, a pirospaprika, a fokhagyma, a hagyma, a rozmaring és a kakukkfű passzol a vaddisznóhúshoz. Combjából ízletes pörköltöt készíthetünk.
Hozzávalók 4 személyre
800 g vaddisznó comb
3 közepes vöröshagyma
2-3 ek sertészsír v. mangalicazsír
pirospaprika
tarkabors
2-3 db paradicsom
2-3 db paprika
1 sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
pár szem borókabogyó
kevés kakukkfű, rozmaring
só
2 dl vörösbor
Elkészítés
Egy lábasban olvasszuk meg a zsírt, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk aranybarnára, majd adjuk hozzá a felkockázott vaddisznóhúst. Kevergetve pirítsuk a húst pár percig, majd szórjuk meg pirospaprikával, adjuk hozzá a sót, a borsot, a babérlevelet, a borókabogyót, kakukkfüvet, rozmaringot, a szeletelt paradicsomot és paprikát, az apróra vágott sárgarépát.
Ha megvagyunk a fűszerezéssel, tegyük rá a fedőt és közepes hőfokon – lángon – főzzük, időnként öntsük fel vörösborral. Ha szükségesnek látjuk, adhatunk hozzá kevés (1-1,5 deci vizet is több részletben).
A pörkölt két-három óra alatt készül el. Akkor jó, ha a hús vajpuhára fő.
Nokedli, ahogy mi készítettük
Hozzávalók
4 tojás
2-2,5 dl víz
0,5 dl étolaj
250 g finomliszt
250 g teljes kiőrlésű liszt
1 tk só
Elkészítés
Egy közepes keverőtálba üssük a tojásokat, sózzuk, adjuk hozzá az olajat, keverjük egyneművé, majd apránként forgassuk bele a lisztet. Akkor jó a massza, ha lágy, de nem túl folyós.
Egy lábasban forraljunk vizet, adjunk hozzá sót és kevés olajat.
Ha forr a víz, nokedliszaggatóval szaggassuk a vízbe a tésztát, több részletben. A tészta a lobogó vízben pillanatok alatt megfő, ahogy a víz felszínén megjelenik a galuska, szűrő segítségével szedjük ki a forró vízből és tegyük át kevés olajjal kikent lábosba.
Bármilyen ecetes savanyúsággal tálalhatjuk, áfonyaszósszal is remek.
(A Vadkonyha termékét használtuk.)
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.