Fokhagymagerezdek parmezános bundában
Ennek a finom, ropogós sörkorcsolyának az elkészítése csak első látásra tűnik hosszadalmasnak.
Aki tehát attól tart, hogy sok időbe kerül ezeket a pici gerezdeket bepanírozni, az ne rettenjen el tőle, mert egyrészt egy érdekes módszerrel könnyen megszabadíthatjuk a gerezdeket a héjtól, másrészt a receptben leírt javaslatot követve gyorsan túl lehet jutni a lisztbe, majd tojásba való forgatáson. Egyedül a morzsa ráapplikálása tart tovább, de mivel időt spóroltunk az előbbi 3 művelettel, így ezt a negyedik mozzanatot fél lábon állva is kibírjuk.
Hozzávalók 2 személyre
20 dkg makói fokhagyma megtisztítva
liszt
2 tojás
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg parmezán sajt
napraforgó olaj a sütéshez
só
Elkészítés
1. A fokhagymát megtisztítjuk oly módon, hogy tenyerünkkel ráütünk a fokhagymafejre, ami így gerezdjeire hullik. A gerezdeket fém vagy üveg tálba tesszük, ráhelyezünk egy másik tálat vagy tányért, alaposan összerázzuk, és így a gerezdek kibújnak a héjukból.
2. A megtisztított gerezdeket szűrőkanálba tesszük, bevizezzük és hagyjuk kicsit lecsepegni. (A víz azért kell, hogy a liszt könnyebben tapadjon a gerezdekre. Ez a módszer alkalmazható rántott sajt készítésénél is.)
3. A tojásokat közben egy tálkába ütjük és felverjük. A sajtot lereszeljük és elkeverjük a zsemlemorzsával. (A morzsa-sajt aránya 1:1 legyen akkor is, ha többet szeretnénk készíteni!)
4. Egy maréknyi fokhagymát beledobunk a lisztbe, alaposan összerázzuk, hogy mindenhol érje a liszt.
5. Ezt a mennyiséget beletesszük a tojásba és villával kicsit átforgatjuk.
6. A morzsába már egyenként tesszük bele és olyan módon panírozzuk, hogy a tenyerünkbe veszünk egy adag parmezános morzsát, közepébe helyezzük a fokhagymagerezdet és néhányszor összecsukjuk a tenyerünket, hogy a morzsa jól rátapadjon. Így járunk el a többivel is.
7. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, majd lecsökkentjük alatta a lángot, és a panírozott fokhagymagerezdeket két adagban pirosra sütjük.
8. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék, majd ízlés szerint sózzuk.
Kínálhatunk hozzá tejfölt vagy valamilyen mártogatóst is.
Fotók, recept: Szenti Gabi Sünis kanál blog >>
Receptajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.