Szabolcsi töltött káposzta. Az egyetlen hiteles, több száz éves recept hagyományőrző Olvasónktól

Olvasói levelet kaptunk. 

Tisztelt Illetékesek! Az Önök oldalán van egy szabolcsi töltött káposztának elnevezett recept, ami nem szabolcsi töltött káposzta, ahhoz az ég egy adta világon semmi köze sincs! Én szabolcsi vagyok, ráadásul hagyományőrző. Ha Önöket komolyan érdekli a szabolcsi töltött káposzta receptje, jelezzék nekem!

Jeleztük. ifj. Koncz László el is küldte a receptet egy kis ismertetővel.

Kedves sütni-főzni szeretők!

Sokféle töltött káposzta létezik Magyarországon, de szabolcsi csak egy! Ez az ételkülönlegesség nem ahány ház, annyi szokás alapján készült valamikor régen! Ezt az ételt valaki cirka 450 évvel ezelőtt kitalálta és elnevezte szabolcsinak. Évszázadok alatt sajnos megváltoztatták az eredeti receptet. Ennek sok oka volt. Például lehetett egy félrehallás is. Valaki nem jól jegyezte meg a recept összetevőit, vagy nem jó arányban használta azokat. Volt ínség és éhínség az első és második világháború alatt, illetve után is, amikor nem minden eredeti alapanyagot tudtak beszerezni, például pénz hiányában. Olyan ok is volt, hogy bizonyos helyeken nem folyt kukoricatermelés (Szabolcsban tengerinek vagy málénak hívják a kukoricát). Nem volt a továbbiakban füstölt mangalica sonka és szalonna. Volt olyan ok is, hogy például egy nagyokos háziasszony úgy gondolta, hogy neki senki se adjon tanácsot, ő majd sokkal jobban tudja, mi kell a szabolcsi töltött káposzta töltelékébe. Volt aki kölessel, hajdinával vagy rizzsel pótolta a környéken ideiglenesen nem termelt kukoricát (tengeri,málé). A rizst Vietnamból hozták be az országba. Volt, aki fele-fele arányban marha- és baromfi húst rakott a töltelékbe. Lehetne ezt még sokáig sorolni. Mindenesetre leleményesek voltak az asszonyok, hogyha töltött káposztára fájt a foguk, viszont ha még egy csekély mértékben is eltértek az eredeti recepttől, akkor az már jogtalanul bitorolja a “szabolcsi” jelzőt.

Manapság viszont nagy eltérés figyelhető meg. Az eredeti, hiteles, levéltári iratokban megtalálható szabolcsi töltött káposzta a Magyarországi török időktől körülbelül 1750-ig birkahúsból készült, ugyanúgy, mint az ország más részén is. A magyarság történetében komoly múltja van. A birkahúst folyamatosan felváltotta a mangalicahús, amit a mai napig még egy jó néhányan használnak. Körülbelül nyolcvan-száz éve terjedt el a háziasított disznó húsa, amit rövidítve házi disznónak neveznek.

Előre felhívom minden kedves olvasó figyelmét, hogy itt nem arról lesz szó, kinek finomabb a töltött káposztája! Itt az eredeti szabolcsi töltött káposztáról esik majd szó a továbbiakban, arról, amit körülbelül 450 éve találtak ki. Arról, amit még néhány idősebb szabolcsi ugyanígy készít a mai napig. Ha valaki eltér ettől, akkor ne nevezze szabolcsinak, mert megcsúfolja a recept magalkotóját még holtában is.

Tehát most az eredeti mangalica disznó húsból készült szabolcsi töltött káposzta hozzávalóit írom le a teljes töltési- és főzési folyamattól eltekintve, mert azt szinte mindenki ismeri.

Képünk illusztráció. Nem a Koncz László által ismertetett recept alapján készült töltött káposzta látható rajta

Édes káposztát kell ecetes (nem sós) vízben megabárolni. A töltelékbe nagyobb szemű tengeri (kukorica) darára van szükség, aminek a mennyisége nagyjából a hús egy harmada, nagyon maximum a fele. A húsok körülbelül egyharmada késsel, nagyon apróra vágott füstölt mangalica sonka és szalonna. Régen nem létezett húsdaráló és egyébként pedig apróra vágva teljesen más íze van a sonkának és a szalonnának!

Az apróra vágott vöröshagymát a füstölt szalonnán vagy szalonnával együtt(ki hogy mondja) kell megpirítani, tehát nem olajban és még csak nem is zsírban! A maradék durván kétharmad hús füstöletlen apróra vágott zsírosabb mangalica hús (régen általában dagadó volt), de lehet más része is a disznónak. Só, őrölt fekete bors, őrölt piros fűszerpaprika. Az edény aljába vagy a töltött káposzta tetejére, vagy mindkét helyre (itt engedékenyebb a recept) apróra vágott édes káposzta. (Sós) víz, attól függ, mennyire sós a szalonna és a sonka, vagy lemosták-e róluk a sót vagy sem.

A végén az íre a házilag, tájjellegű, édes fajta paradicsomból (például ökörszív paradicsomból) befőzött paradicsomlé teszi fel a pontot, amit az étel elkészülése előtt 5-15 perccel töltenek rá.

Ezt az ételt kanállal, mély tányérból fogyasztják. Amikor a mély tányérra kiszedik, van aki a főzőlevéből mer rá, van aki további befőzött paradicsomlével fogyasztja. Tejföllel is tálalható vagy tejföllel és paradicsomlével egyszerre.

Az eredeti receptben nincs fokhagyma, nincs kapor, nincs majoránna, nincs csípős fűszerpaprika, nincs tojás, nincs cukor, nincs darált hús, nincs rizs, nincs savanyú káposzta, nincs babérlevél, nincs bulgur, nincs gersli, nincs olyan jellegtelen ízű savanykás paradicsom, amit mindenki ismer, ami minden sarkon kapható, nincs iparilag előállított sűrített paradicsom, csak házilag befőzött, ami szinte víz állagú és még sok olyan dolog amiket az interneten, szakácskönyvekben és egyéb helyeken írogatnak!

Ez a hiteles, több száz éves szabolcsi töltött káposzta receptje, kedves olvasók! A tisztánlátás érdekében és hagyományőrző lévén kötelességemnek éreztem leírni a szabolcsi töltött káposzta receptjét.

A világháló telis tele van mindenféle szabolcsi töltött káposzta recepttel. Egy helyen található még meg ez a recept, a többi nem a szabolcsi töltött káposztáé! Biztos finomak azok is, de jogtalanul bitorolják a szabolcsi jelzőt!

A gulyásleves elkészítése manapság is ugyanúgy történik a Hortobágyon és sok háznál mint 6-700 évvel ezelőtt! Ennél az ételnél is van azért mostanra eltérés, például nem mindenki tud beszerezni hortobágyi szürke marha húst. Úgy néz ki viszont, hogy a hortobágyi gulyásleves hagyományos, hiteles elkészítésének folyamatát, az eredeti receptben szereplő hozzávalókat általában jobban megőrizték, mint a szabolcsi töltött káposztáét. A gulyásleves nem véletlenül lett hungarikum…

***

Az összeállítás megjelenését követően is érkezett levél

Köszönöm hogy közzétették a hiteles receptet! Ez a leírás mindenféleképpen hiánypótló. Szabolcsi és hagyományőrző lévén, szintén hagyományőrző barátaimmal szeretnénk hungarikummá nyilváníttatni ezt az ételt, mivel méltán megérdemelné ezt a címet. Minden jót kívánok Önöknek! Tisztelettel, ifj. Koncz László

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 − hat =

hirdetés