Az ételkészítés és a táplálkozás mint meditáció. Örömfőzés életreceptekkel. Megjelent a második, bővített kiadás

Az Örömfőzés c. receptkötet első kiadása évekkel megelőzte a mai trendeket: tudatosság, öröm, harmónia, energia-munka és meditációk fonódtak össze remek receptekkel. Megérkezett a második, bővített kiadás! Ebben a könyvben már 105 recept vár felfedezésre, valamint megszületett a teljesen új Tudatosság fejezet is.

A szerző, Janits-Szabó Virág, a Városi Jógi közismert tanítója egyszerűen és szeretettel vezet be a tudatos táplálkozás, a happy-eating és a meditatív főzés világába. Mindenfajta ezoterikus felhang nélkül, színesen és vidáman, meglepően modern hangvételben nyújt segítséget egy rólunk szóló, teljes élet kialakításához.

A 272 oldalas könyv nagyszerű meditációkat, megerősítő mondatokat is tartalmaz, és érdekes információkkal szolgál a harmonikus főzés alapanyagairól. A receptek egyszerűek és felejthetetlenek: ehető virágokkal, frissen szedett levelekkel, gyógyfüvekkel és mézekkel ismerkedhet meg az olvasó.

A szépséges és hasznos könyvet az év minden napján forgathatjuk töltekezésképpen!

Megrendelhető a BOOOK Kiadó weboldalán >>

***

Az első kiadásról szóló könyvismertetőnk

Főzni jó és korunkban kifejezetten menő. 

Persze elvárás is – akárcsak magunkkal szemben -, bár bizonyára akad olyan család is, ahol egy lélek sem tud/akar főzni. Nem állítom, hogy nem lehet kiáradó örömmel forgatni a fakanalat egy strapás munkanap után… Ám a rutin nagy úr, gyakorló háziasszonyok észre sem veszik, s máris összedobtak valamit, ami ráadásul mindenkinek ízlik. Teljesen más azonban sietősen, robotként főzni, mint lélekben is rákészülve, ráérősen, tökéletes jelenlétben. Csak így szabadna főzni… A Városi Jógiként is ismert Janits-Szabó Virág ezt nevezi Örömfőzésnek; könyve is ezt a címet kapta. A rendhagyó szakácskönyv alcíme: Buddhák a konyhámban. 

Különleges kötet szép kivitelben – az élet szeretetére és a pillanat megélésére tanít az ételeken keresztül.

A könyv a legfontosabb emberi érzések és vágyak szerint oszlik fejezetekre: Öröm, Nyugalom, Nőiesség, Férfiasság, Csábítás, Életerő, Gyógyulás, Megtisztulás. Minden fejezet meditációval kezdődik – igen -, amit életreceptek, praktikák, végül receptismertetők követnek. Az adott étel lelki és testi hatásairól is olvashatunk a receptek mellett. A kötet végén a szerző a kedvenc alapanyagait mutatja be, köztük az árpát, cikóriát, édesköményt, gyömbért, koriandert, kókusztejet, mézfajtákat stb.

Hogy kerültek a Buddhák Virág konyhájába?

– Számomra a Buddhák jelenléte annak a szimbóluma, hogy akár még a táplálkozás, a főzés is nagyszerű kapuvá válhat, amin keresztül belépek a bennem lakozó csendes tudatosságba, és megélem a pillanatot magát. Ez a hozzáállás teszi lehetővé, hogy egzotikus gyakorlatok, hosszú elvonulások és spirituálisnak tűnő közhelyek nélkül is ott lehessek világom kellős közepén. Hiszek abban, hogy bármi válhat remek gyakorlattá, hogy egy tortakészítés is lehet elvonulás, és hogy a táplálkozás nagyszerű szellemi meditáció – írja Virág az Örömfőzés előszavában.

A főzés mint tükör

– Ha igazán jól akarod táplálni magadat és szeretteidet, nemcsak a formai dolgokkal kell törődnöd (például hogy mennyire szép az adott áru), hanem a belső dolgokra is figyelned kell. Amit érzel, ahogyan gondolkozol, amit megcélzol, az megjelenik az étel energiájában. Anyukáink tyúkhúslevese vetélkedik a legjobb éttermi csúcsfogásokkal. Miért? Mert tengernyi áldás, szeretet és várakozás van benne. Belefőzték a viszontlátás örömét, a közös múltat és reményeket. Egy ilyen étel csak jót hozhat. (…) Legyél tudatos, és főzz úgy, hogy az étel tükrében olyasmit láthass meg, amit jó érzés felvállalni. (…)

Lehet sütni, főzni, tálalni, vásárolni vagy paradicsomot palántázni: bármely tevékenységed többet érhet a legkülönlegesebb szellemi gyakorlatnál, ha igazán jelen vagy benne. 

Az Örömfőzés c. kötet a Boook Kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben.

Kiadói ajánló

Az Örömfőzés szerzője egy közismert ’városi jógi’, aki szerint a főzés, a tálalás, a család táplálása tökéletes út a belső harmónia megéléséhez – nem beszélve arról, hogy finomakat enni jó dolog. Ám ez a könyv mégsem egy ezoterikus mű, sokkal inkább személyes hangvételű, érdekes és pikáns szakácskönyv jó ételekkel, gyógyfüvekkel, színekkel, ízekkel, energiákkal, meglepő ötletekkel és egyszerű meditációs gyakorlatokkal. A tematikus fejezetek receptjei, gyógyfű-kalauzai és lelki gyakorlatai arra vezetik rá az olvasót, hogyan élheti meg és adhatja át ezeket az érzéseket a főzés révén. A könyv stílusa tökéletesen adja vissza azt a hangulatot, amikor egy városi jógi a saját konyhájában, főzés közben beszélget velünk, apró fortélyokat, ügyes praktikákat osztva meg, és tanulságos történeteket mesélve. 

A Városi Jógi másik fele, Virág férje 2017-ben lett ún. elsőkötetes szerző. Könyvének címe: Te és a megvilágosodás. Korábban írtunk róla:

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × egy =

hirdetés