Te és a megvilágosodás. Élni tanít a Városi Jógi. Megjelent Magunam első kötete

Ha a megvilágosodás szerelme fellobbant a szívedben, és a felébredés felé irányul életed, el kell kezdened vetkőzni. Vágyad netovábbja, hogy szabad lehess, mentes a körülmények, feltételek, változás fátylaitól. Vágyad, hogy megpillanthasd valódi, eredendő természetedet, és fel is vállald azt. Olyasmi hív tehát, ami nem kívül, de igazán nem is belül van, sokkal inkább létezésed magja ez

– olvasható a Te és a megvilágosodás c. könyv hátsó borítóján.

M e g v i l á g o s o d á s

Bármennyire is furcsa, az igazságot, a megvilágosodást, a szabadságot kutató jógik és jóginik köztünk élnek, s nem is feltétlenül tűnnek ki a tömegből. Utazhatsz velük a metrón, együtt vásárolhattok friss kenyeret a sarki közértben, az is lehet, hogy reggelente ugyanabba az iskolába viszitek a gyerekeiteket… Nincs rajtuk semmi különös. Bennük történnek, folynak a dolgok kicsit – értsd: egészen – másként. Földhözragadt, nem-jógis szóhasználattal élve, irigylésre méltó az általános közérzetük, mert a szakirodalom szerint a jógikat és jóginiket nem érintik meg az élet küzdelmei és körülményei. Nem számít nekik sem a sárga csekk, sem a le-lerobbanó hármas metró… 

A Városi Jógi létmód-mozgalmat egy magyar házaspár, dr. Janits László Maha Magunam és Janits-Szabó Virág alapította, akik jógi – jógini voltuk ellenére meglehetősen mozgalmas életet élnek. Szeretnek ugyan elvonulni ők is, de kifejezetten aktívak a weben, relatíve gyakran szerepelnek a médiában, s elég zsúfolt az eseménynaptáruk is. Szem előtt vannak, tesznek is ezért, ismertek és népszerűek. 

Városi jógik: Dr. Janits László Maha Magunam és felesége, Janits-Szabó Virág

– A városi jógik nem a lemondást, az elvonultságot, vagy a dogmákat választják. Sokkal inkább a hétköznapok nyüzsgésében élik meg szellemi útkeresésüket – olvasható a weboldalukon. Hétköznapi életet élve kutatják önmaguk igazságát, s közben folyamatosan gyakorolják a türelmet, az együttérzést és a bölcsesség erényeit. Egyszerre olvadnak bele a nyüzsgésbe, és egyszerre árasztanak reményteljes fényt a mindennapokba. Szent belső céllal rendelkező női és férfi gyakorlók.

Tanításuk szerint

a megvilágosodás nem más, mint felébredés a felejtés álmából.

A Te és a megvilágosodás c. kötetet Maha Magunam jegyzi. Közérthető nyelven, modern szemlélettel megírt megvilágosodás-tanítás, amely minden önmagára kíváncsi ember számára hiánypótló olvasmány lehet a hétköznapok nyüzsgésében – írja a Boook Kiadó az ajánlóban. A fontos belső kérdésekre választ adó kötet négy fejezetre és egy glosszáriumra tagolódik, az ősi hagyományon alapuló tanítások mester és tanítvány életszerű példákkal fűszerezett, bölcs és szellemes párbeszédén keresztül jutnak el az olvasóhoz. A könyvet egy íróval készült mélyinterjú, továbbá több tucat illusztráció színesíti.

A szerző, dr. Janits László Magunam, vagy Maha Magunam buddhista tanításokon nevelkedett, tizenéves kora óta szenteli életét a szellemi önfelismerésnek. Jogi pályát végzett.

– Egész életemben az igazságot kerestem. Elnéztem egy vesszőt, és jógi pálya helyett jogi pályára mentem – nyilatkozta egy interjúban. Aztán gyakorló jogászként rájött, hogy a jogszolgáltatás nem azonos az igazságszolgáltatással, és pályát módosított, jógi lett. A hosszú elvonulásokon, ázsiai utakon edződött megvilágosodás-tanító családjával Budapesten él. Feleségével, a szintén tanító tibetológus Virággal a több ezer tanítványt számláló Városi Jógi létmód életre hívói, amelynek célja, hogy elvonulás és lemondás nélkül bárki megtapasztalhassa a megszabadulás szemléletét.

Magunam első könyve iránymutatást nyújt minden olyan ember számára, akik a szellemi útkeresésben fontosnak tartják a hitelességet, szabadságot és a dogmáktól mentes, inspiráló gondolatokat bármely élethelyzetben.

Janits-Szabó Virág is jelentkezett már könyvvel, sőt, könyvekkel! A Buddhák a konyhámban és a Látó mese c. kötetek ugyancsak a Boook Kiadó gondozásában jelentek meg.

S ha már szóba került a metró… ide vág Virág korábbi nyilatkozata:

– Már egyetemistaként is minden utazást gyakorlással töltöttem: légzésfigyelést, jelenlét gyakorlatokat, mantrák ismételgetését, testtudatosítást végeztem buszon, metrón, hidakon. Miközben éber tudattal járod a várost, minden megváltozik: az épületek egy hatalmas mandala részeivé válnak, az emberek ragyogó tanítókká lesznek, és minden pillanat jelentőséggel bír. Egyszer például hosszan döcögtem a város közepén a 4- es villamoson. Mantráztam, mert ez illett a naphoz, a kedvemhez. Nemsokára leült velem szemben egy rettentően koszos hajléktalan férfi. Hosszan nézett a szemembe, és halál komolyan megkérdezte: Mantrázik? Mit recitál? Mondtam, hogy igen, és hogy egy vörös istennőt hívok elő magamban. Mire így folytatta: Nagyon jó, hogy maga ragyog, magán kívül itt mindenki alszik. Recitáljunk együtt. Szinte végig együtt utaztunk, mantrázva és mosolyogva. Óriási élmény volt. Amikor leszállt, nevetett, és én nagyon boldog voltam. Mindenütt vannak jógik. Tele van velük a világ.

A Városi Jógi létmód egyik legragyogóbb felfedezése az, hogy valójában milyen egyszerű önmagad figyelése, felszabadítása, legyenek akármilyenek a körülmények. Mindent használhatsz a szabadságra mutató gyakorlatként! Legyen az közlekedés vagy mozgás, családi esemény vagy munkahelyi kihívás: minden pillanat alkalmas arra, hogy felismerd valódi természeted!

A másik felfedezés az, hogy emberek, szeretett lények, nyüzsgő városi pillanatok között gyakorolva mélységes együttérzés ébred a szívedben. Nem fogsz többé bosszankodni, haragosan igazságtalanságra gondolni. Lélekben derűs maradsz, és nem billensz ki a középpontodból.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 15 =

hirdetés