Receptválogatás. Ínycsiklandó és hagyományos étkek Szilveszterre, Újévre

A szilveszteri menü összeállításához, népszerű és különleges finomságok elkészítéséhez nyújt segítséget az összeállításunk. 

Fűszeres lencsesaláta

Január 1-én célszerű lencsét fogyasztani, mert a néphit szerint meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre. A lencse sokféleképpen elkészíthető. Mi az indiai jellegű currys, kurkumás változatot szeretjük, salátaként – önmagában – fogyasztjuk.

Így készül

Beáztatjuk a lencsét 1 éjszakára vagy fél napra. Megfőzzük sós vízben. Ha megfőtt, leszűrjük. Egy nagy serpenyőben apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítunk (negyed kiló lencséhez egy közepes fej vöröshagyma, 2 fokhagyma szükséges), hozzáadunk 1 teáskanál őrölt curry-t, 1 kávéskanál őrölt kurkumát, 1 kávéskanál őrölt gyömbért. A fűszeres hagymás alapot alaposan összekeverjük a lencsével. Kis tálkákba adagoljuk. Adagonként 2-3 evőkanál natúr joghurttal tálaljuk. Laktató és nagyon finom!

Kaviárkrém

A kaviárról általában az a képzet, hogy csak a jómódúak engedhetik meg maguknak, pedig gazdaságosan is felhasználható – készíthetünk belőle kaviárkrémet! Apró szemű, piros és fekete dán kaviárt használhatunk hozzá – ez szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható.

Hozzávalók

1 kis dobozos tejföl (20%)

1 közepes vöröshagyma apróra vágva

kevés só

1 citrom megmosva, felszeletelve

1-3 teáskanál kaviár (ízlés szerint)

újhagyma vagy snidling apróra vágva (díszítésnek)

szeletelt friss bagett vagy kifliszeletek (piríthatjuk is)

Elkészítés

Öntsük egy kisebb tálba a tejfölt. A hagymát vágjuk apróra, majd keverjük el a tejfölben. Ízesítsük sóval, végül keverjük el benne a kaviárt. A kaviárkrémet gazdagon kenjük a szeletelt bagettre vagy a szeletelt kiflire, a krémre helyezzünk egy vékonyra szeletelt citromot és díszítsük snidlinggel, újhagymával. Kiadós és finom.

Változatok házilag ízesített vajkrémre

Ízesítsük a vajat! Összeállításunk a képre kattintva érhető el

hirdetés 

hirdetés 

Bécsi burgonyasaláta

Burgonyasalátát sokféleképpen készíthetünk, jó néhány változat létezik (indiai, majonézes, német, nizzai, svéd). A bécsi burgonyasaláta a család kedvence, ezért ezt ajánljuk.

Hozzávalók

fél kg kifliburgonya (hagyományos is lehet – minél idősebb, lisztesebb a burgonya, annál jobb ehhez a salátához)

2 lilahagyma

5-6 evőkanál fehérborecet

1 evőkanál mustár (az édesebb Globust használunk)

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

kb. 2 teáskanál porcukor

Elkészítés

Vágjuk apróra a lilahagymát, sózzuk meg. A burgonyát héjában főzzük meg, majd távolítsuk el a héját, és még melegen karikázzuk fel. Öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, sózzuk, borsozzuk, és óvatosan keverjük össze.

Egy másik tálban készítsük el a páclevelet. A mustárt keverjük össze az olajjal, sózzuk, adjuk hozzá a porcukrot és a borecetet. A páclevet keverjük össze a kihűlt hagymás burgonyával.

A salátát tegyük a hűtőbe legalább fél napra, de a legjobb, ha egész éjszakát hagyjuk pihenni, így érnek össze igazán az ízei. Tálaláskor friss metélőhagymával díszítsük.

Húsok mellé – köret helyett – és virslihez is jól passzol.

hirdetés 

hirdetés 

Göngyölt virsli

A gyerekek egyik nagy kedvence – gyerekjáték elkészíteni. Bolti levestésztából készíthető.

Hozzávalók

1 csomag levelestészta

6 virsli

1 tojás

sajt

szezámmag, köménymag

ketchup

Elkészítés

A levelestésztát nyújtsuk vékonyra, kb. fél centisre, majd vágjunk belőle kb. 1,5 centi széles csíkokat. A tésztát kenjük meg vékonyan ketchuppal, majd csigavonalban haladva tekerjük körbe a tésztával a virsliket. A göngyölt virslit vágjuk 2-2,5 centis darabokra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé – ne túl szorosan. A tésztát kenjük meg egy felvert, sózott tojással, végül szórjuk meg reszelt sajttal, vagy szezámmaggal/köménymaggal. Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Sajtos-tojásos sült virsli

Aki unja a főtt virslit, készítse el – nem fog csalódni!

Hozzávalók

Roppanós virsli tetszés szerinti mennyiségben

Virslinként 1 főtt, kemény tojás

Virslinként kb. 1 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés

Főzzük meg a virsliket, elég kb. fél percig forralni, majd a hosszanti oldalán végig ejtsünk kb. fél centi mély vágást. A kemény tojásokat negyedeljük, a tojáscikkelyeket illesszük a felvágott virslibe úgy, hogy a széles oldaluk nézzen felfelé. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

Változtatok töltött tojásra

A négyféle recept a képre kattintva érhető el

Franciasaláta

Fotó: www.mielefozoiskola.hu

Hozzávalók

3 szál főtt sárgarépa

3 szál főtt petrezselyemgyökér

3 meghámozott főtt burgonya

1/2 főtt zellergumó

kb. 2 dl zöldborsó főzve vagy párolva (konzerv is lehet)

3-4 csemege uborka

2 alma

1 adag tartármártás

Elkészítés

A puhára főtt zöldségeket kockázzuk fel egyforma méretűre (a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellergumót tegyük fel előbb főni, később adjuk hozzá a burgonyát – a legjobb, ha húslevesben főzzük). A felkockázott zöldségeket keverjük össze a borsóval, a kockára vágott almával, uborkával. Egy nagy tubus francia majonézt keverjünk össze 2 dl tejföllel, majd keverjük a zöldségekhez. Tálalás előtt legalább fél napra tegyük a hűtőbe.

Francia majonéz házilag

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 1-1 csapott kiskanál mustár és porcukor, csipet só, pár csepp citromlé

Elkészítés: a tojássárgához cseppenként, habverővel hozzákeverjük az olajat. Addig keverjük, amíg ki nem fehéredik, és sűrű nem lesz. Ezután adjuk hozzá a többi ízesítőt. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe. Ez a mennyiség egy nagy tubus majonéznek felel meg.

Téli virslisaláta

Hozzávalók

30 dkg hordós káposzta

3 pár virsli

3 csemege uborka

3 nagy alma

1 szál sárgarépa

1 nagy tubus francia majonéz

2 dl tejföl

Elkészítés

A káposztát mossuk át, majd vágjuk kisebb szálakra. Keverjük hozzá a felkarikázott uborkát, a felkockázott, hámozott almát, a szeletelt főtt virslit, végül a reszelt sárgarépát. Öntsük le a tejföllel kevert majonézzel és tegyük legalább fél napra a hűtőbe.

Hot dog muffin

Ötletes partifalat, nem csak gyerekeknek! A recept a fotóra kattintva érhető el

hirdetés 

hirdetés 

Sajttekercs

Népszerű finomság – nem véletlenül! A recept a képre kattintva érhető el

Csavart stangli

Finom sörkorcsolya. A recept a fotóra kattintva érhető el

Olivás stangli

Nem szokványos sörkorcsolya – melegen és hidegen is finom! A recept a fotóra kattintva érhető el

Sajtos csiga

Nagyon finom sörkorcsolya. Receptje a képre kattintva érhető el

Lilahagymás pogácsa

Ennek a pogácsának mindig nagy sikere van! Remek recept Erikától – a képre kattintva érhető el

Partifalatok

Sangria, a spanyolok finom alkoholos üdítője. Gyümölcsbólék gyerekeknek, absztinenseknek Szilveszterre

Sangria, a spanyolok finom alkoholos üdítője. Gyümölcsbólék gyerekeknek, absztinenseknek Szilveszterre

Eperbólé

Hozzávalók

Fél kiló félbe vágott, vagy negyedelt eper (mirelitből is elkészíthető)

10-15 dkg porcukor

Elkészítés

Az epret kb. 15 dkg porcukorral egymásra rétegelve egy nagy üvegtálba tesszük (egy sor eper, egy sor porcukor…), hagyjuk 2-3 órát állni. Az eper levet enged. Fogyasztás előtt egy üveg behűtött pezsgővel és egy üveg behűtött édes fehérborral öntjük, összekeverjük, és poharakba adagoljuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 1 =

hirdetés