Receptválogatás. Ínycsiklandó és hagyományos étkek Szilveszterre, Újévre
A szilveszteri menü összeállításához, népszerű és különleges finomságok elkészítéséhez nyújt segítséget az összeállításunk.
Fűszeres lencsesaláta
Január 1-én célszerű lencsét fogyasztani, mert a néphit szerint meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre. A lencse sokféleképpen elkészíthető. Mi az indiai jellegű currys, kurkumás változatot szeretjük, salátaként – önmagában – fogyasztjuk.
Így készül
Beáztatjuk a lencsét 1 éjszakára vagy fél napra. Megfőzzük sós vízben. Ha megfőtt, leszűrjük. Egy nagy serpenyőben apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítunk (negyed kiló lencséhez egy közepes fej vöröshagyma, 2 fokhagyma szükséges), hozzáadunk 1 teáskanál őrölt curry-t, 1 kávéskanál őrölt kurkumát, 1 kávéskanál őrölt gyömbért. A fűszeres hagymás alapot alaposan összekeverjük a lencsével. Kis tálkákba adagoljuk. Adagonként 2-3 evőkanál natúr joghurttal tálaljuk. Laktató és nagyon finom!
Kaviárkrém
A kaviárról általában az a képzet, hogy csak a jómódúak engedhetik meg maguknak, pedig gazdaságosan is felhasználható – készíthetünk belőle kaviárkrémet! Apró szemű, piros és fekete dán kaviárt használhatunk hozzá – ez szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható.
Hozzávalók
1 kis dobozos tejföl (20%)
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
kevés só
1 citrom megmosva, felszeletelve
1-3 teáskanál kaviár (ízlés szerint)
újhagyma vagy snidling apróra vágva (díszítésnek)
szeletelt friss bagett vagy kifliszeletek (piríthatjuk is)
Elkészítés
Öntsük egy kisebb tálba a tejfölt. A hagymát vágjuk apróra, majd keverjük el a tejfölben. Ízesítsük sóval, végül keverjük el benne a kaviárt. A kaviárkrémet gazdagon kenjük a szeletelt bagettre vagy a szeletelt kiflire, a krémre helyezzünk egy vékonyra szeletelt citromot és díszítsük snidlinggel, újhagymával. Kiadós és finom.
Változatok házilag ízesített vajkrémre
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Bécsi burgonyasaláta
Burgonyasalátát sokféleképpen készíthetünk, jó néhány változat létezik (indiai, majonézes, német, nizzai, svéd). A bécsi burgonyasaláta a család kedvence, ezért ezt ajánljuk.
Hozzávalók
fél kg kifliburgonya (hagyományos is lehet – minél idősebb, lisztesebb a burgonya, annál jobb ehhez a salátához)
2 lilahagyma
5-6 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál mustár (az édesebb Globust használunk)
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
kb. 2 teáskanál porcukor
Elkészítés
Vágjuk apróra a lilahagymát, sózzuk meg. A burgonyát héjában főzzük meg, majd távolítsuk el a héját, és még melegen karikázzuk fel. Öntsük egy nagyobb tálba, adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát, sózzuk, borsozzuk, és óvatosan keverjük össze.
Egy másik tálban készítsük el a páclevelet. A mustárt keverjük össze az olajjal, sózzuk, adjuk hozzá a porcukrot és a borecetet. A páclevet keverjük össze a kihűlt hagymás burgonyával.
A salátát tegyük a hűtőbe legalább fél napra, de a legjobb, ha egész éjszakát hagyjuk pihenni, így érnek össze igazán az ízei. Tálaláskor friss metélőhagymával díszítsük.
Húsok mellé – köret helyett – és virslihez is jól passzol.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Göngyölt virsli
A gyerekek egyik nagy kedvence – gyerekjáték elkészíteni. Bolti levestésztából készíthető.
Hozzávalók
1 csomag levelestészta
6 virsli
1 tojás
sajt
szezámmag, köménymag
ketchup
Elkészítés
A levelestésztát nyújtsuk vékonyra, kb. fél centisre, majd vágjunk belőle kb. 1,5 centi széles csíkokat. A tésztát kenjük meg vékonyan ketchuppal, majd csigavonalban haladva tekerjük körbe a tésztával a virsliket. A göngyölt virslit vágjuk 2-2,5 centis darabokra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé – ne túl szorosan. A tésztát kenjük meg egy felvert, sózott tojással, végül szórjuk meg reszelt sajttal, vagy szezámmaggal/köménymaggal. Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Sajtos-tojásos sült virsli
Aki unja a főtt virslit, készítse el – nem fog csalódni!
Hozzávalók
Roppanós virsli tetszés szerinti mennyiségben
Virslinként 1 főtt, kemény tojás
Virslinként kb. 1 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés
Főzzük meg a virsliket, elég kb. fél percig forralni, majd a hosszanti oldalán végig ejtsünk kb. fél centi mély vágást. A kemény tojásokat negyedeljük, a tojáscikkelyeket illesszük a felvágott virslibe úgy, hogy a széles oldaluk nézzen felfelé. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Változtatok töltött tojásra
Franciasaláta
Hozzávalók
3 szál főtt sárgarépa
3 szál főtt petrezselyemgyökér
3 meghámozott főtt burgonya
1/2 főtt zellergumó
kb. 2 dl zöldborsó főzve vagy párolva (konzerv is lehet)
3-4 csemege uborka
2 alma
1 adag tartármártás
Elkészítés
A puhára főtt zöldségeket kockázzuk fel egyforma méretűre (a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellergumót tegyük fel előbb főni, később adjuk hozzá a burgonyát – a legjobb, ha húslevesben főzzük). A felkockázott zöldségeket keverjük össze a borsóval, a kockára vágott almával, uborkával. Egy nagy tubus francia majonézt keverjünk össze 2 dl tejföllel, majd keverjük a zöldségekhez. Tálalás előtt legalább fél napra tegyük a hűtőbe.
Francia majonéz házilag
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 1-1 csapott kiskanál mustár és porcukor, csipet só, pár csepp citromlé
Elkészítés: a tojássárgához cseppenként, habverővel hozzákeverjük az olajat. Addig keverjük, amíg ki nem fehéredik, és sűrű nem lesz. Ezután adjuk hozzá a többi ízesítőt. Tegyük legalább 2 órára hűtőbe. Ez a mennyiség egy nagy tubus majonéznek felel meg.
Téli virslisaláta
Hozzávalók
30 dkg hordós káposzta
3 pár virsli
3 csemege uborka
3 nagy alma
1 szál sárgarépa
1 nagy tubus francia majonéz
2 dl tejföl
Elkészítés
A káposztát mossuk át, majd vágjuk kisebb szálakra. Keverjük hozzá a felkarikázott uborkát, a felkockázott, hámozott almát, a szeletelt főtt virslit, végül a reszelt sárgarépát. Öntsük le a tejföllel kevert majonézzel és tegyük legalább fél napra a hűtőbe.
Hot dog muffin
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Sajttekercs
Csavart stangli
Olivás stangli
Sajtos csiga
Lilahagymás pogácsa
Partifalatok
Sangria, a spanyolok finom alkoholos üdítője. Gyümölcsbólék gyerekeknek, absztinenseknek Szilveszterre
Eperbólé
Hozzávalók
Fél kiló félbe vágott, vagy negyedelt eper (mirelitből is elkészíthető)
10-15 dkg porcukor
Elkészítés
Az epret kb. 15 dkg porcukorral egymásra rétegelve egy nagy üvegtálba tesszük (egy sor eper, egy sor porcukor…), hagyjuk 2-3 órát állni. Az eper levet enged. Fogyasztás előtt egy üveg behűtött pezsgővel és egy üveg behűtött édes fehérborral öntjük, összekeverjük, és poharakba adagoljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.