Krémes, fűszeres paradicsomleves
Ez a leves valójában krémleves, sűrűbb és tartalmasabb a hagyományos paradicsomlevesnél. Gyorsan elkészíthető, laktató, hidegben különösen jól esik. Betűtésztával kínálhatjuk, de fokhagymás pirítóssal vagy sajt chips-szel is finom.
Hozzávalók 4 személyre
1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
kb. 2 centi hámozott, reszelt gyömbér
1 evőkanál cukor
1 nagyobb sárgarépa apróra reszelve
só, bors, ételízesítő ízlés szerint
1 liter sűrített paradicsom (üveges vagy dobozos)
kb. 2 dl víz
2 evőkanálnyi apróra vágott friss petrezselyemzöld vagy 1 evőkanálnyi szárított
1 evőkanálnyi apróra vágott friss bazsalikomlevél vagy fél evőkanálnyi szárított
2 ek olívaolaj
Elkészítés
Olívaolajon pirítsuk meg a hagymákat, a gyömbért, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk, majd öntsük hozzá a reszelt sárgarépát is. Egy-két percig pirítsuk, majd kevés vízzel engedjük fel. Főzzük kb. 8 percig. Adjunk hozzá kevés paradicsomlevet majd botmixerrel pürésítsük.
Öntsük fel a maradék sűrített paradicsommal, fűszerezzük – sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés ételízesítőt – és tegyük bele a fűszereket is. Forraljuk össze, és máris tálalható.
A nyitóképen látható kerámiatálka Cserépkuckó kézműves termék
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.