Cézár-saláta hagyományosan
A római salátát hazánkban kevésbé ismerik, ennek oka, hogy viszonylag kevés helyen kapható. Húsos, zsenge, ropogós levelei a dió ízére emlékeztetnek, fogyasztható nyersen és főzve is. A római saláta hosszú levelű salátafajta, a hagyományos Cézár-saláta alapja.
Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít. Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hűtőben, légmentesen becsomagolva akár két hétig is eláll, jól hasznosítható ízletes saláta, számos kedvező élettani hatással. Kiváló K- és C-, B1, B2, B3 és B6 vitaminforrás, magas a magnán, folsav, króm tartalma is.
Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő, rosttartalma segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott salakanyagokat, csontritkulás megelőzéséhez is ajánlott a fogyasztása, egyes – főként emésztőrendszeri – daganatok gyógyításában is bizonyítottak jótékony hatásai.
A legenda szerint Julius Caesar római hadvezér-politikus a római salátának köszönheti, hogy felépült súlyos betegségéből, ám a Cézár-salátát nem róla nevezték el, hanem Caesar Cardini mexikói séfről, akinek a receptet köszönhetjük.
Cézár-saláta hagyományosan
Ahány ház/étterem, annyiféle Cézár-saláta. A klasszikus Cézár receptjét ismertetjük, melynek alapját a római saláta szolgáltatja.
Hozzávalók
1 fej apróra vágott római saláta
2 csésze kettévágott koktélparadicsom
1 doboz szardella (ez elhagyható)
1 csésze kruton (pirított zsemle- vagy kenyérkocka)
Mártáshoz
1 teáskanál szardellapaszta
1 citrom leve
1 teáskanál Worcestershire szósz
1/4 csésze majonéz
1 -2 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 csésze olívaolaj
Elkészítés
A salátát alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, majd aprítsuk fel. Egy közepes tálban habverővel keverjük össze a zúzott fokhagymát, a citromlevet, a Worcestershire szószt és a majonézt, fokozatosan hozzáadva az olíva olajat.
Az apróra vágott salátát, a kettévágott koktélparadicsomot és a krutont egy nagyobb tálban keverjük össze. Ha szardellát használunk, azt is elegyítsük a salátával. A sós szardellát nem mindenki szereti, így ez el is hagyható, ám a mártásból ne hagyjuk ki a szardellapasztát, nagyon jó, karakteres ízt kölcsönöz a salátának.
A Cézár salátát fogyaszthatjuk hús nélkül, de nagyon jó natúr tonhalkonzervvel (a halas változatot főtt tojással gazdagíthatjuk), vagy apróra vágott pirított csirkemellel is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.