Mi kell egy tökéletes kerti partihoz? Tippek buliszervezéshez

A nyár ideális szabadtéri családi, baráti összejövetelekhez, partikhoz. Gyerekeknek szervezhetünk zsúrokat, rendezhetünk szülinapi bulikat, de nem feltétlenül kell alkalmat keresni, házibulit bármikor összehívhatunk. A közös bográcsozás vagy grillezés remek program, és különleges partifalatokkal is kedveskedhetünk vendégeinknek. A buli sikere a szervezéstől függ. Ehhez ad támpontokat összeállításunk.

Vegyük sorra, jegyezzük fel, kiket szeretnénk meghívni!

Meghívót is készíthetünk, melyeket kinyomtatva vagy elektronikusan továbbíthatunk a vendégeknek. Időben, legalább két héttel a parti előtt küldjük ki a meghívókat, és kérjünk visszajelzést arról, hogy el tudnak-e jönni. Van, hogy ezt a kérést lazán veszik, nem jelzik a távolmaradást vagy hívatlan vendéggel állnak be. Egyik sem kellemes a vendéglátó számára. Tiszteljük meg a visszaigazolással! Jó, ha tudja, hány emberre kell készülni, és előzetes egyeztetés nélkül ne vigyünk a bulijukra olyanokat, akiket ők nem hívtak meg. Ha jelezzük, ez nyilván nem jelent problémát.

A meghívón jelezzük az alkalmat is, hogy a vendég annak megfelelően tudjon készülni. Ha nincs különösebb apropója a partinak, akkor se állítsunk be üres kézzel. A házigazdáknak vigyünk legalább egy palack italt – ez a bulin jó szolgálatot tehet. 

Vendéglátóként először is találjuk ki, milyen partit szeretnénk rendezni, s mi szükséges hozzá. Van-e elég asztal, szék, ülőhely, edény, pohár, evőeszköz… Íróasztal vagy akár barkácsasztal is szolgálhat büféasztalként, ha asztalterítővel leterítjük. Fontos, hogy az asztal stabilan álljon, ezzel megelőzhetők a kellemetlen balesetek. A büféasztal elrendezését a tányérokkal, az evőeszközökkel és a szalvétával kezdjük, ezután jöhetnek az ételek. Tálak, kenyérkosarak, desszerttálak, snacktálak, tortatál stb.

Kerti parti esetén érdemes figyelni az időjárás-előrejelzést, és gondoljuk végig, hogy tudunk-e védett helyet biztosítani eső, vihar esetére a társaságnak.

A dekorációt az alkalomnak megfelelően alakítsuk ki. Ha ünnepelni hívjuk a vendégeket, akkor sem érdemes túldekorálni a büféasztalt és a környezetét. Gyerekzsúrokon jól szolgálatot tesznek a léggömbök, főleg a héliummal töltött lufik, a zászlógirlandok. Felnőtt bulikra érdemes gondoskodni vágott, cserepes vagy szárított virágról. Lehetőleg használjunk természetes díszeket. Ezeket már egy nappal korábban elhelyezhetjük a helyszínen – ha mód van erre –, ezzel is időt spórolunk.

Figyeljünk arra, hogy az átlagosnál több szalvétára lesz szükség – színe és mintája igazodjon a partihoz. Mindig több szalvéta legyen, mint amennyit előzetesen szükségesnek tartunk.

Zenéről is gondoskodjunk – alkalomtól függően. Szólhat csendes bárzene, bulizene, akár mulatós is, latin-amerikai rigmusok… Olyan zenét érdemes választani, ami senkit sem őrjít meg. Ha táncos bulira készülünk, eszerint érdemes választani. Gyerekeknek is gondoskodhatunk zenéről. Ha gyerekeket várunk, szabadtéri játékokat is kitalálhatunk nekik. 

Ne feledkezzünk meg a világításról sem. Érdemes csak a büféasztalt és annak közvetlen környékét megvilágítani, illetve az útvonalat, amennyiben arra teljes sötétség vetül este, éjszaka. Használjunk gyertyákat – jó hangulatot adnak. A fákra is fellógathatunk befőttes üvegbe állított gyertyákat, s a járda mellé is tehetünk megvilágított üvegeket. Az üveg alját megtölthetjük apró kavicsokkal – ld. fotó.

Előre állítsuk össze az étrendet. Készítsünk itallistát – gondoljuk végig, tudjuk-e hűteni az italokat –, és gondoljuk át, milyen élelmiszereket kell beszerezni. Italoknál általános szabály, hogy vendégenként legalább egy palack alkoholmentes ital szükséges. Alkohol esetén vendégenként fél üveg borral, 2-3 üveg sörrel, 2-3 kupica rövid itallal számolhatunk, így nem lövünk nagyon mellé, hacsak nem a teljes leittasodás a cél…

Ha klasszikus módon szeretnénk eljárni, a vendégeket aperitiffel fogadjuk. Ez lehet alkoholmentes koktél, üdítő, szörp, házi limonádé, rövidital, bólé, pezsgő is. Az italokat fogvájóra tűzött gyümölcsdarabkákkal, koktélernyőkkel, szívószállal díszíthetjük.

Elegáns megoldás üvegpohárban kínálni az italokat, de ez nem mindig kivitelezhető. A papír és műanyag poharak praktikusabbak – alkoholos filccel feliratozhatók, nem kell pohárjelölőről gondoskodni, és minden italt tiszta pohárból ihatunk. Az üvegpoharak a buli hevében törnek is… Ugyanez a helyzet a tányérokkal is. A papírtányérok esztétikusabbak a műanyagnál. Az evőeszköz viszont, ha lehet, ne legyen műanyag… Gondoskodjunk fogvájóról is!

Ne felejtsük el a jégkockát sem! Nagy kiszerelésben előre beszerezhetjük, de mélyhűtőben napokkal korábban fagyaszthatunk jégkockákat. Kánikulában sok kell belőle… Ízesített jéggolyókat is készíthetünk.

Állítsuk össze a bevásárlólistát. A tartós élelmiszereket előre beszerezhetjük, így a rendezvény előtti napokban csak a friss zöldséget, gyümölcsöt, húst, kenyeret kell megvenni.

Az ételeket igyekezzünk úgy összeállítani – amennyiben nem helyben készülnek –, hogy a nagy részét már előre el tudjuk készíteni, így a parti napján kisebb teher nehezedik ránk.

Bográcsgulyás

A grillhúsokat már előző nap bepácolhatjuk. Étvágygerjesztő falatkákkal akkor is készülhetünk, ha bogrács- vagy grillpartit tartunk. Remek büfésort lehet összeállítani.

A partifalatokat kreatívan tálalhatjuk – a tányérok és tálcák díszítéséhez használjunk élénk, erős színű zöldségeket, salátaféléket, gyümölcsöket. Akár gyógy- vagy fűszernövényeket is bevethetünk dekorációként. Az „ehető” díszítés lehetőleg passzoljon az ételek hozzávalóihoz.

Ha többféle falatkát készítünk, figyeljünk arra, hogy az adott étel az asztal több pontján legyen elérhető. Egy-egy tálon célszerű többféle falatot kínálni, ezeket rendezett sorokban tálalni.

Ha kisebb falatkákkal készülünk vendégenként legalább 10-12 darabbal számoljunk (gyerekeknél ez feleződik), ami többféle fajta ételből, édes, sós falatkából tevődhet össze.

Egy jól sikerült buli felejthetetlen élmény – adjuk meg a módját vendéglátóként.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + nyolc =

hirdetés