Hygge, avagy a skandinávok boldogsága. A lélek otthonossága, a meghittség művészete. Zseniális dán életmódkönyv, ami fényt derít a nagy titokra

Egyre többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge (hüge, hjüga, hörr – ennyiféleképpen kiejthető). Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is. Mindez sejteti, hogy mire számíthatunk, ha fellapozzuk a Hygge című kiadványt. A gyönyörű és inspiráló kötet segítségével megismerhetjük a dán életigenlés műhelytitkait. Megtudhatjuk, milyen szerepet töltenek be életünkben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés. Gyakorlatias tanácsok tucatjai segítenek a pozitív életszemlélet elsajátításában, számos lakberendezési és DIY-ötlet, recept, öltözködési tipp is fellelhető a kötetben, de minőségi szabadidős tevékenységekre is felhívja a figyelmet, melyek mind a hygge fontos elemei.

A Kossuth Kiadó gondozásában már magyar nyelven is elérhető bestseller a küllemét tekintve is hozza a hygge életérzést – kifejezetten igényes kiadvány.

Amikor először felütöttem, az ún. Hyggekiáltványnál nyílt ki. A legjobb helyen – tíz pontba van sűrítve a hygge lényege.

1. Hangulat

Oltsd le a villanyt!

2. Jelenlét

Legyél jelen- itt és most. Kapcsold ki a telefonokat!

3. Élvezet

Kávé, csokoládé, sütemény, torta, édesség.

4. Egyenlőség

A „mi” az „én” előtt. Osszuk meg a feladatokat és a műsoridőt.

5. Hála

Fogadd el. Lehet, hogy már nem lesz jobb.

6. Harmónia

Ez nem verseny. Már szeretnek téged. Nincs szükség melldöntögetésre.

7. Kényelem

Helyezd magad kényelembe. Tarts szünetet, most minden a kikapcsolódásról szól.

8. Béke

Nincs szükség drámára. Vitatkozzunk politikáról máskor.

9. Együttlét

Építs kapcsolatokat és narratívákat.

10. Menedék

A sajátjaiddal vagy. Ez itt a béke és biztonság szigete.

***

Ez mind szépen és jól hangzik, ám semmi újat nem tartogat – gondolhatnánk –, hisz lépten-nyomon találkozhatunk hasonló életmódtanácsokkal itthon is. (Bátorkodom megjegyezni: nekem kicsit gyanús a dánok boldogsága. A nemzeti öntudatukhoz hozzátartozik többek között a szerencsétlen Hamlet, a dán királyfi, kastélyostól, Shakespeare-estől, de említhetném Andersent is, akinek egy-egy meséje korhatáros karikáért kiált. A dán filmművészet sem a negédes felszínt kaparássza, vegyük például Lars von Triert, akinek jó néhány nyomasztó filmet – világvége hangulatot – köszönhetünk. Nem lehet, hogy a hygge a dán néplélek sötét bugyrairól akarja a figyelmet elterelni? Magyaros fanyalgás leáll, zárójel bezár.)

A dánok – állítólag – boldogok, pedig nem úgy süt rájuk a Nap, mint például az olaszokra, a spanyolokra vagy akár ránk…náluk akkor tombol a nyár, ha 18-20 °C-nál pár fokkal melegebb van. Nem hagyható figyelmen az a tény sem, hogy a dánok nem csupán európai, de világviszonylatban is kiemelkedő életszínvonalukról híresek. Ha magyarként, hazai átlagjövedelmeddel léped át az országhatárt, két nap alatt kiürül a zsebed, akkor is, ha visszafogottan költekezel. Az árak a csillagos eget verdesik, de a bérezési és a segélyezési rendszerük passzol ehhez a nívóhoz. Bár nem minden a pénzpénzpénz, mégis, könnyebb ilyen színvonalon hygge módon élni.

Mit nyújt ez a könyv?

Nem ígér csodákat, ellenben kitágítja a látókört, csiszolja a szemléletmódot. Segíti az olvasót, hogy el tudja magát helyezni a saját világában. Tudatosan alkalmazva a szerző életmódtippjeit, kellemesebbé tehetők a mindennapok, s úgy egyáltalán felhívja a figyelmet arra, hogy a mentális állapotunkért – jól-létünkért – mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Ha szereted a skandináv életstílust, ha szeretnéd megismerni a dán kultúrát, ez a könyv telitalálat! Széles tematikát ölel fel, olvasmányos, számítógépes grafikákkal, fotókkal és grafikonokkal illusztrált. Könnyen befogadható, mégsem felszínes – a szerző vezető tudományos munkatársként ezt a lazaságot nem is engedhette meg magának, érdekes kutatásait is megosztja a kötetben. E tekintetben ez a kiadvány übereli a legtöbb magyar nyelven elérhető elbulvárosított életmódkönyvet.

Fejezetcímek

Kulcs a boldogsághoz?

Fény

Beszéljünk a hyggéről!

Együttlét

Evés és ivás

Öltözködés

Otthon

Hygge, nem csak otthonossága

Egész évben hygge

Hygge fillérekből

Hyggetúra Koppenhágában

Karácsony

A hygge nyáron

A hygge öt dimenziója

Hygge és boldogsága

Részletek a kötetből

A hygge íze

Az ízek fontos elemei a hyggének, mert az gyakran kapcsolódik az evéshez. Ezek az ízek nem lehetnek túl újak, szokatlanok, vagy bármi módon kihívást jelentőek. A hygge íze majdnem mindig ismerős, édes és megnyugtató. Ha a csésze teánkat hyggeligebbé szeretnénk tenni, adjunk hozzá mézet. Ha tortánkat szeretnénk hyggeligebbnek érezni, tegyünk rá habot. Ha a pörköltet akarjuk hyggébbé tenni, öntsünk hozzá egy kis bort. (…)

A hygge hangja

Az égő fa pattogása valószínűleg a leghyggeligebb hang, ami létezik. De akkor se csüggedjünk, ha olyan lakásban lakunk, ahol nyílt tüzet csak az életünk kockáztatásával gyújthatunk. Sokféle hang lehet hyggelig. (…) az esőcseppek kopogása a tetőn, a szélfúvás odakint, a fák zúgása vagy a járásunktól megnyikorduló fapadló hangja. (…)

A hygge illata

Éreztél valaha olyan illatot, amely visszarepített egy olyan helyre és időbe, ahol biztonságban voltál? Vagy egy olyan illatot, ami több volt, mint emlék, és képes volt felidézni, hogy milyen volt a világ gyermekkorodban? (…) Az, hogy mi tesz egy illatot hyggeliggé, személyenként változik, mert az illat a mostani helyzetet egy olyan múltbélivel köti össze, amikor ugyanezt az illatot éreztük. (…) A hygge illataiban az a közös, hogy a biztonság érzését idézik fel bennünk, azt az időt, amikor gondoskodtak rólunk. (…)

A hyggét látni

A hygge a fényekről is szól. A túl sok fény nem hyggelig. De a hygge azt is jelenti, hogy időt szentelünk valaminek. Ezt megtapasztalhatjuk a lassan mozgó dolgok – például a lágy hóesés vagy a tűz lusta lángjai – megfigyelésével. Röviden: a lassú, természetes mozgás, a visszafogott és természetes színek híggeligek. Egy fényes steril kórház látványa vagy a járműáradat az autópályán nem azok.

A hyggében biztonságban érezzük magunkat. A hygge így azt jelenti, hogy megbízunk azokban, akikkel együtt vagyunk és a helyben, ahol vagyunk.

 

Meik Wiking: Hygge

A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Kiadó: Kossuth Kiadó
Méret: 150 x 210 mm
Oldalszám: 288
ISBN: 978-963-09-8875-9

 

 

 

hirdetés
1 válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × négy =

hirdetés