Szépen eltorzítva. Elmagyarázom nagyapának, hogyan csalnak a csajok a Beauty Camerával

Kedves nagyapa,

amikor a múltkor a családi fényképalbumot nézegettük, felfigyeltél egy fotómra. Kérdezted mikori. Nem adtam egyértelmű választ, mert nem akartam belebonyolódni a dolgokba. Elárulom, alaposan mellétrafáltál a tippeddel. Nem 18 éves vagyok azon a fotón, hanem 40. Mobiltelefonnal készült, ami alapból retusál (ha úgy van beállítva), eltünteti a szarkalábakat és kisimítja a bőrt. Ráadásul felerősítettem a hatást egy okosnak mondott alkalmazással, egy telefonokra kitalált programmal, a Beauty Camerával. Ezért tűnök a képen bakfisnak. Ezzel az ártalmatlan félmondattal rögtön helyre tettél – te tényleg azt hitted, hogy 20 éve készült, pedig csak pár hónapja. Becsaptalak ezzel a képpel. Be akartam csapni magamat is. És becsapnék másokat is, ha azt akarnám elhitetni velük, hogy így nézek ki. Tinilánynak negyven felett.

Ilyen hamiskás világot élünk, és mi, nők, különösen szeretjük szépnek, különlegesnek lát(tat)ni magunkat. Hajlandóak vagyunk ellentmondásokba keveredni – hiába halad az idő, sokunk valahogy mégis egyre fiatalabbnak, üdébbnek tűnik. A képeken, nem a valóságban. A valóságot nehezebb retusálni, az kicsit időigényesebb és a pénztárcára nézve sokkal kényesebb műfaj.

Hogy értsd, hogyan működik a Beauty Camera, hogy lásd, hogyan csalunk vele, és sok más hasonló szépítő programmal, átalakítottam neked pár fotót. A kedvenc színésznőidről válogattam képeket. Mondjuk ezek a képek alapból retusáltak, így a hatás nem annyira szembeötlő. Ha nyers fotók lennének, jobban feltűnne a különbség – de így is látni fogod, figyelj csak! 

 

Audrey Hepburn arcára szó szerint mosolyt csaltam. Kisimítottam a bőrét, eltüntettem a szeme alól a táskákat. Figyeld a tekintetét! Nem tűnnek kicsit nagyobbnak a szemei, mint a bal oldalon látható eredetin?

Az isteni Garbo! Jellegzetes arcéléből egy kicsit visszavettem. Megnagyítottam a szemeit, faragtam az orrán, duzzogósabbra formáltam az ajkait. Felismernéd így is? A Beauty Camera nem torzít nagy mértékben. Van olyan alkalmazás, ami pillanatok alatt komplett sminket is feldob az arcra, nappalit, alkalmit…irtó nagy a választék.

Karády Katalin is átesett egy gyors arcvékonyításon. Az orrát piszésítettem és kicsit le is faragtam belőle. Fénylő tekintetet kapott, a száját mosolygósabbra vettem, de így sem lett nagyon vidám. Mit szólsz?

Monroe! Most már nagyjából tudod, milyen részleteket kell figyelni, ha a különbségeket keresed! Más az orra? És a szeme? Összességében vékonyabbnak tűnik a jobb oldalin, ugye?

Romy Schneider. Amikor a tragikus sorsú színésznő képéhez értem, már kifejezetten feszélyezve éreztem magam. Gyönyörű nők gyönyörű képeit szabad megmásítani? Nem is szépítő program ez, hanem torzító! Nem jut az eszébe ez senkinek, amikor saját fotó feljavítására használja? Az orr és a tekintet változott csak a  bal oldalihoz képest, ráadásként (feleslegesen) kisimultabb az arcbőre

Nézd csak, pár funkció a sok közül! Ha ezeket a kis gombokat, ott alul egyszer-kétszer-párszor megnyomod, a kép az igényed szerint módosul. Van köztük automata retusáló (alapszépítő), orrvékonyító, ragyogó szemeket varázsoló, mosolyt adó, fogfehérítő, de szeplőmentesítést is bevállal.

Marlene Dietrich. Nem volt merszem jelentősen átalakítani. Bőrvasalást kapott, az orra lett kissé keskenyebb, a szeme pedig nagyobb

Honthy Hanna. Ráfért egy kis fogfehérítés, s hogy a hófehér fogak érvényesüljenek is, kiszélesítettem a mosolyát. A tekintete is áthatóbb lett, az arcát kicsit lefogyasztottam (ezúton kérek elnézést az operettprimadonnától)

Végezetül egy kakukktojás a dívák között. James Dean. Basszuskulcs…tőle is bocsánatot kell kérnem.

Tanulság?

Csak közhelyekkel tudok jönni. Bolond egy világ ez. Nem szabad mindennek bedőlni. A látszat csal. De! Nem szabad elfeledkezni az örök igazságról sem, amit A kis herceg óta kívülről fújunk:

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

Ölellek, Manyi

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − 2 =

hirdetés