Mi lesz velünk a munkaerőpiacon a COVID-19 után? Tanácsadó szakpszichológus tippjei 2.0

Kérdezheted, mit jelent a címben az „2.0” jelzés? Egy évvel ezelőtt szó szerint erről írtunk. Akkor, az első hullám és a #maradjotthon érájában azt firtattuk, mi lesz velünk a munka világában, ha állás és lehetőség nélkül maradtunk a járvány végett. Most a harmadik hullám lecsengésekor a kérdés sajnos újra aktuális. Következzen ismét néhány példa, melyek segíthetnek meglátni egy-két TÖ-t, vagyis titkos összetevőt.

Példa#6 – Lehet-e nemet mondani az interjún?

Sokszor visszatérő kérdés, lehet-e nemet mondani a munkáltatónak? Konrád egy elég karakán figura, és ezt tette az állásinterjúján. Mint mindig, a megpályázott pozíció dönti el, mit lehet, érdemes és mit nem. A pozíció ebben az esetben egy csoportvezetői beosztás volt egy értékesítéssel foglalkozó 6 fős csapat élére. A manapság egyre felkapottabb stresszinterjút választották a kiválasztás során. Konrád számos ponton utasította vissza az oda nem illő, sokszor provokatív kérdését az interjúztatóknak. Több esetben teljesen más álláspontra helyezkedett kérdezőivel szemben, mert nem akart megalkudni. Ez volt a helyes stratégia, ugyanis egy sales-es csapat vezetője ilyen legyen, legalábbis a cég elvárásai szerint. Így, bár Konrád azt gondolta az interjú után, ki van zárva, hogy megkapja az állást, legnagyobb meglepetésére a legjobb eredményt érte el, hiszen nem tudta, minden egyes nemmel és ellenszegüléssel közelebb és közelebb került a munkakör betöltéséhez.

Érdemes szempontváltással közelítenünk az ehhez hasonló problematikákhoz. Ha valaki egy interjún képes nemet mondani valamire, lehet, hogy én interjúztatóként pont ennek örülök. Merthogy ha nekem mer nemet mondani, akkor valószínűleg más stresszhelyzetben is képes lesz keményebben fellépni, ahogy azt a pozíció megkívánja.

Példa#7 – Önnek hányas lába van?

Azért, mert a HR-s megkérdezi, hányas lábad van, nem biztos, hogy arra kíváncsi, valóban hányas lábad van, hanem hogy miként reagálsz erre a kérdésre. Sok ilyen kérdés akad, amit a rutintalan interjúalany rendre a lelkére vesz, pedig csak egy apró trükkről van szó.
Ha elkezded személyeskedésedre venni, akkor lehet, könnyen kibillensz, szemben azzal, ha egy olyan keretben nézed: itt most hatásokról meg ellenhatásokról van szó, ki mire miként reagál. (Megjegyzés: természetesen azért érdemes a személyes határainkat jól védeni és előre meghatározni, meddig engedhetjük az interjúztatót és meddig nem.)

Példa#8 – Hova nem menne el dolgozni?

A tanácsadás első alkalmán kérdezem az irodavezetőként elhelyezkedni kívánó középkorú hölgyet – nevezzük Teodórának –, hogy „Hova nem menne el dolgozni?”
Jómagam munka-erőpiaci szférát értettem, úgymint közszféra, versenyszféra, non-profit – civil terület, vagy a KKV szektor stb.
Ő hirtelen megilletődött, és dermedten egyszer csak azt mondta: „Imre, Zalaegerszegre!” Azóta ezt csak zalaegerszegi példaként emlegetem fel.
Rendben, ha már ezt a választ kaptam, kezdjünk vele valamit. Mi lenne, ha Zalaegerszegről kigyűjtene pár céget, ahol vélhetően van irodavezetési feladat és tét nélkül, rászánva némi telefonköltséget, tűzze ki célul, hogy a cégvezetőig eljut telefonon és elkezd vele beszélgetni! Legnagyobb meglepetésemre Teodóra ráállt és nem telt bele két hét, olyan ügyesen tudott hideghívásokat bonyolítani ismeretlen cégeknek, hogy oktathatta volna. A technika bevált, gyakorolni mindig érdemes.

Példa#9 – Az automatikus aláírás

Milyen automatikus aláírásod van a levelezőrendszeredben beállítva? Van-e egyáltalán? Mindenképp legyen! Ez az egyik legjobb indirekt módszer arra, hogy hírül add, ki vagy. Ma már egyre több mindent emailen intézünk. Minden egyes személy, aki levelet kap tőled láthatja a szakmai identitásod rövid kivonatát. Sőt, léteznek olyan megoldások is, hogy az automatikus aláírásodban egy link is szerepel, mely a netre feltöltött önéletrajzodat egy kattintással elérhetővé teszi. Ez nagy versenyelőny lehet.

Példa#10 – Az ismerőstől ne munkát várj, hanem információt

Sose azzal hívd föl egy multiban dolgozó ismerősöd, hogy nincs-e náluk valami, és ha hall valamit, ugye szól, mert az esetek brutális többségében sosem fog csörögni a telefon. Inkább információért hívd föl: „Mondd csak, ki nálatok a képzési vezető, vagy a HR-es, vagy az XY?” Tegyük fel, azt fogja mondani, hogy nem tudja, és erre rögvest megkérheted: „Három nap múlva fölhívhatlak újra? Ki tudnád addig deríteni a nevét és a telefonszámát?” Ha pedig olyan a nexus közöttetek, három nappal később bizton lesz egy neved, telefonszámod, és közvetlenül hívhatod fel azt a személyt, aki az álláskeresésed kulcsa lehet; és ő könnyen lehet, nem is vadidegenként fogad már, mert lesz egy hivatkozási neved is.

 

Önéletrajz és motivációs levél írásához egy-egy segédlet

Segédlet 1

Segédlet 2

Nyitókép: Andrea Piacquadio/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + öt =

hirdetés