Zöldséges csirkemell mandulával, kesudióval kínai módra
Ennek a kiadós ragunak az elkészítéséhez minden rendelkezésre áll, az alapanyagok beszerezhetők a hazai üzletekben. Sokféle zöldséggel dúsítható, minél színesebb, annál étvágygerjesztőbb és ízletesebb. Rizzsel, tojásos rizzsel, tésztával, üvegtésztával kínálhatjuk.
Hozzávalók
25 dkg bőr nélküli csirkemell kis kockákra vágva
Páchoz
1 tojásfehérje
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz fehérbor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kk szezám olaj
1 kk őrölt gyömbér
20 dkg mirelit zöldborsó (vagy idényben friss pár percig főzve és kihűtve)
10 dkg mandula és kesudió vegyesen
1 evőkanál olívaolaj (vagy dió- vagy mogyoróolaj)
1 evőkanál szójaszósz
1 sárgarépa kis kockákra vágva
2 újhagyma ferde karikákra vágva (vagy kb. 10 cm-es póréhagyma)
opcionális: 2 csiperkegomba, 2-3 bébikukorica, zöld Kalifornia paprika apróra vágva
1 kávéskanál keményítő 2 ek vízzel elkeverve
1 ek száraz fehérbor
só ízlés szerint
Elkészítés
A mandulát és a kesudiót pirítsuk serpenyőben világosbarnára (zsemleszínűre).
Egy edényben készítsünk páclevet 1 evőkanál szójaszószból, 1 evőkanál borból, a felvert tojásfehérjéből és a keményítőből. Tegyük bele a felkockázott csirkemellet és legalább fél óráig hagyjuk benne állni.
Forró olajon pirítsuk a csirkehúst zsemleszínűre a gyömbérpor hozzáadásával.
Szedjük ki a hűst, majd pirítsuk pár percig az olajon a sárgarépát, adjuk hozzá a zöldborsót (a felkockázott bébikukoricát, a szeletelt gombát, a zöld kaliforniai paprikát). Sózzuk. Keverjük hozzá a csirkehúst, a maradék szójaszószt, a bort, a vízben oldott keményítőt, valamint a szezámolajat és pirítsuk össze.
Végül tegyük bele a hagymát, a mandulát és a kesudiót. Pár percig forgassuk a tűzön, majd melegen tálaljuk.
A recept Marosi Lászlóné A kínai konyha c. receptkötetéből való, némileg újragondolva
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.