Töltött csillagtök
A patisszon, vagy másik nevén csillagtök szezonja júniustól októberig tart. A legtöbben rántott változatban ismerik, de többféle húsos és vegetáriánus egytálétel készíthető belőle. Rendkívül alacsony az energiatartalma – 10 dekánként 31 kalória -, ezért diétás étrendbe is beiktatható. A töltött változat receptjét ismertetjük. Elkészítése viszonylag időigényes, ennek tudatában lássunk a munkának.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hozzávalók
2 nagyobb csillagtök (patisszon)
1 közepes cukkini
4 paradicsom
1 vöröshagyma
bazsalikom
1 csokor petrezselyemzöld
olaj
só
Sajtmártáshoz
2 ek vaj
2 ek liszt
kevés ételízesítő
1 dl tej
1 dl tejszín
6 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A csillagtököket megmossuk, majd kivajazott tepsibe tesszük és 180-as hőfokon nagyjából 40 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A zöldségeket megmossuk, kisebb kockára, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha kezd puhulni, adjuk hozzá a paradicsomokat, és ezzel együtt pároljuk tovább. Amikor kész, keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot.
A sajtmártáshoz rántást készítünk a vajból és a lisztből, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Ha besűrűsödött, hozzákeverjük a sajtot, majd annyi vizet, hogy ne legyen túl híg. Mindezt összekeverjük a zöldséggel. A csillagtököket kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni – hideg vízbe is tehetjük -, majd meghámozzuk és kivájjuk a belsejüket.
A kikapart tököt apróra kockázzuk, majd hozzákeverjük a zöldséges töltelékhez. Végül a tökbe kanalazzuk a tölteléket, meglocsoljuk kevés olajjal és 180-as hőfokon pirulásig sütjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.