Töltött csillagtök

A patisszon, vagy másik nevén csillagtök szezonja júniustól októberig tart. A legtöbben rántott változatban ismerik, de többféle húsos és vegetáriánus egytálétel készíthető belőle. Rendkívül alacsony az energiatartalma – 10 dekánként 31 kalória -, ezért diétás étrendbe is beiktatható. A töltött változat receptjét ismertetjük. Elkészítése viszonylag időigényes, ennek tudatában lássunk a munkának.

hirdetés 

hirdetés 

Hozzávalók

2 nagyobb csillagtök (patisszon)

1 közepes cukkini

4 paradicsom

1 vöröshagyma

bazsalikom

1 csokor petrezselyemzöld

olaj

Sajtmártáshoz

2 ek vaj

2 ek liszt

kevés ételízesítő

1 dl tej

1 dl tejszín

6 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A csillagtököket megmossuk, majd kivajazott tepsibe tesszük és 180-as hőfokon nagyjából 40 percig sütjük. Közben elkészítjük a tölteléket.

A zöldségeket megmossuk, kisebb kockára, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk, fedő alatt pároljuk. Ha kezd puhulni, adjuk hozzá a paradicsomokat, és ezzel együtt pároljuk tovább. Amikor kész, keverjük hozzá az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot.

A sajtmártáshoz rántást készítünk a vajból és a lisztből, majd hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Ha besűrűsödött, hozzákeverjük a sajtot, majd annyi vizet, hogy ne legyen túl híg. Mindezt összekeverjük a zöldséggel. A csillagtököket kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni – hideg vízbe is tehetjük -, majd meghámozzuk és kivájjuk a belsejüket.

A kikapart tököt apróra kockázzuk, majd hozzákeverjük a zöldséges töltelékhez. Végül a tökbe kanalazzuk a tölteléket, meglocsoljuk kevés olajjal és 180-as hőfokon pirulásig sütjük.

 

GasztrostúdióOrsolya Vízi receptje

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 5 =

hirdetés