Melegben hidegen, hidegben melegen jó a fahéjas szilvaleves
Szilvaleves. Melegben hidegen, hidegben melegen esik jól.
Hozzávalók nagy adaghoz
1 kg szilva
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
kb. 2 ek cukor + 3 ek méz (ízlés szerint édesíthető)
csipetnyi só
fél citrom leve
1 ek tejszín vagy vanília pudingpor (elhagyható)
1 kis dobozos tejföl
125 ml főzőtejszín
3-4 dl víz
Elkészítés
Magozd ki a megmosott szilvát, felezd, vagy negyedeld. Tedd egy nagy lábasba, add hozzá a cukrokat, a fűszereket. Forrald össze, ezután öntsd fel kb. 1,5 deci vízzel, forrald fel, majd turmixold és szűrd át. Tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a pudingporral elkevert tejszínt és a tejfölt. Ha sűrűnek találod, adj hozzá vizet és forrald újra.
A szilva hamar megpuhul és szétesik a forró vízben, ezért tegyél félre annyi nyers darabold szilvát, amennyit szeretnél levesbetétként felhasználni. Ezeket a már kész, turmixolt levesbe tedd, a főzésidő utolsó 1-2 percében.
A levest tedd a hűtőbe legalább egy napra – így az ízek jól összeérnek.
Tipp tálaláshoz: a tányérba szedett leves közepébe tehetsz egy gombóc vaníliafagyit.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.