Melegben hidegen, hidegben melegen jó a fahéjas szilvaleves

Szilvaleves. Melegben hidegen, hidegben melegen esik jól.

Hozzávalók nagy adaghoz

1 kg szilva

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt szegfűszeg

1 csomag vaníliás cukor

kb. 2 ek cukor + 3 ek méz (ízlés szerint édesíthető)

csipetnyi só

fél citrom leve

1 ek tejszín vagy vanília pudingpor (elhagyható)

1 kis dobozos tejföl

125 ml főzőtejszín

3-4 dl víz

Elkészítés

Magozd ki a megmosott szilvát, felezd, vagy negyedeld. Tedd egy nagy lábasba, add hozzá a cukrokat, a fűszereket. Forrald össze, ezután öntsd fel kb. 1,5 deci vízzel, forrald fel, majd turmixold és szűrd át. Tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a pudingporral elkevert tejszínt és a tejfölt. Ha sűrűnek találod, adj hozzá vizet és forrald újra. 

A szilva hamar megpuhul és szétesik a forró vízben, ezért tegyél félre annyi nyers darabold szilvát, amennyit szeretnél levesbetétként felhasználni. Ezeket a már kész, turmixolt levesbe tedd, a főzésidő utolsó 1-2 percében.

A levest tedd a hűtőbe legalább egy napra – így az ízek jól összeérnek.

Tipp tálaláshoz: a tányérba szedett leves közepébe tehetsz egy gombóc vaníliafagyit.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + tizenkettő =

hirdetés