Sajtos cukkini fokhagymás-petrezselymes fűszerolajjal
Könnyű ebéd vagy vacsora. Bő fél óra alatt elkészül. Köret nélkül is laktató, párolt rizs, hajdina vagy bulgur tálalható mellé.
Az alacsony szénhidráttartalmú cukkini semeleges íze miatt bátran fűszerezhető; kellemes aromát kölcsönöz neki a fokhagyma, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring.
Hozzávalók 1 személyre
1 cukkini meghámozva, hosszában félbevágva (a zsenge cukkinit nem kell meghámozni)
1 paradicsom vékonyra szeletelve
fűszerolaj: 1 csokornyi petrezselyemlevél, fél dl olívaolaj, 4 gerezd zúzott fokhagyma, fél tk só (az összetevőket kézi botmixerrel pépesítsük)
kb. 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A félbevágott cukkini fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, vágott felületük nézzen felfelé.
Kenjük meg a fűszerolajjal.
Sorakoztassuk rá a paradicsomszeleteket, majd ezeket is kenjük meg a fűszerolajjal.
Szórjuk rá egyenletesen a reszelt sajtot.
Tegyük a sütőbe és 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig.
Miért érdemes a cukkinit beiktatni az étrendbe?
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag. Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét. (Forrás: tudatosvasarlo.hu)
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.