Az egészséges petrezselyem. Lefagyasztható télre, pestót is készíthetünk belőle
A petrezselyem vagy népi nevén petruska jól ismert fűszernövény, melyről a középkorban úgy vélték, csak a hűséges házastársak kertjében terem. Azt, hogy gyógyításra is alkalmas hatóanyagokkal rendelkezik, kevesen tudják róla.
Karotint, C- és E-vitamint, vasat, ásványi sókat tartalmaz, illóolaja kivonható. Immunerősítő, így a téli hónapokban különösen előnyös a fogyasztása, valamint jó hatással van a vér tisztítására is.
Egészségünkre kedvező az étvágyfokozó és a vizelethajtó hatása, segíti a gyomor-béltraktus működését, és teaként elkészítve hatékony hólyaghurut esetén is. A petrezselyem fogyasztása vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlható.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy gyógyító célú fogyasztása nem javasolt a vese nem bakteriális eredetű gyulladása esetén, kismamák is módjával fogyasszák, szoptatás ideje alatt szintén ajánlott mellőzni.
Fodros metélőpetrezselyem (Kale University)
A petrezselyem gyökerét leves ízesítésére, a lombját ételízesítőként és díszítésre használják. Salátákban, szendvicsekben, szószokban, majonézben és tojásételekben is kitűnően alkalmazható.
Tegyük el télre!
Alufóliába csomagolva mélyhűtőbe tehetjük, és használhatjuk egész évben fűszerezésre. Kis csomókba kötve szellős, de nem napfényes helyen egy hét alatt megszárad; ha az összemorzsolt leveleket jól záródó üvegben tároljuk, egész télen ízesíthetünk vele.
The Provident Princess
Könnyen nevelhető konyhánk ablakában cserépben, akár télen is.
PENN live
Petrezselyem pesto
Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem
2 maréknyi dióbél
fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
rachel eats
Elkészítés:
A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk.
Hozzáadjuk a serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajt.
Sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk.
Írta: Babicz Rita
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.