Bajor császármorzsa

Ez az édesség az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből maradt ránk. Sós változatban is készítették. Állítólag ez az egyszerűen, gyorsan elkészíthető édesség I. Ferenc József osztrák császár, magyar király nagy kedvence volt, nevét – Kaiserschmarrn – is a császár után kapta. A bajor császármorzsa búzadara nélkül készül, ezért nem morzsálódik, a tésztát sütés közben nagyobb darabokra vágják. Ausztriában ez a változat ismert, számos étterem kínálatában megtalálható. Gyorsan elkészíthető házilag is, nem lehet vele melléfogni.

Hozzávalók

15 dkg liszt (fele-fele arányban finom- és rétesliszt)

3 nagy tojás szétválasztva

2,5 dl tej

2 ek porcukor (vagy édesítő)

1 tasak vaníliás cukor

maréknyi mazsola (érdemes rumban vagy vízben áztatni felhasználás előtt néhány órán át)

csipetnyi só

3 dkg vaj sütéshez

+ kevés porcukor a sütéshez és a szóráshoz

Elkészítés

Egy keverőtálban a tojássárgákat alaposan kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tej kb. harmadát és apránként a lisztet, a sütőport, fokozatosan hozzákeverve a tej maradékát. Végül belekeverjük az áztatott mazsolát.

A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Addig forgatjuk, amíg egynemű tésztát kapunk.

Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a felforrósodott vajra öntjük a masszát.

Közepes hőfokon sütjük pár percig, majd egy egyenes végű fakanál segítségével több részre vágjuk a tésztát és megforgatjuk.

A felfordított felére kevés porcukrot hintünk, majd pár percnyi sütés után ismét megforgatjuk a tésztát. A felfordított felére is hintünk kevés porcukrot. A cukor karamellizálódik, jó ízt ad a morzsának.

Fakanállal a tésztát apró darabokra vágjuk.

Tálaláskor porcukorral meghintjük és lekvárt kínálunk mellé.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − nyolc =

hirdetés