Bajor császármorzsa
Ez az édesség az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből maradt ránk. Sós változatban is készítették. Állítólag ez az egyszerűen, gyorsan elkészíthető édesség I. Ferenc József osztrák császár, magyar király nagy kedvence volt, nevét – Kaiserschmarrn – is a császár után kapta. A bajor császármorzsa búzadara nélkül készül, ezért nem morzsálódik, a tésztát sütés közben nagyobb darabokra vágják. Ausztriában ez a változat ismert, számos étterem kínálatában megtalálható. Gyorsan elkészíthető házilag is, nem lehet vele melléfogni.
Hozzávalók
15 dkg liszt (fele-fele arányban finom- és rétesliszt)
3 nagy tojás szétválasztva
2,5 dl tej
2 ek porcukor (vagy édesítő)
1 tasak vaníliás cukor
maréknyi mazsola (érdemes rumban vagy vízben áztatni felhasználás előtt néhány órán át)
csipetnyi só
3 dkg vaj sütéshez
+ kevés porcukor a sütéshez és a szóráshoz
Elkészítés
Egy keverőtálban a tojássárgákat alaposan kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tej kb. harmadát és apránként a lisztet, a sütőport, fokozatosan hozzákeverve a tej maradékát. Végül belekeverjük az áztatott mazsolát.
A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük és a masszához keverjük. Addig forgatjuk, amíg egynemű tésztát kapunk.
Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a felforrósodott vajra öntjük a masszát.
Közepes hőfokon sütjük pár percig, majd egy egyenes végű fakanál segítségével több részre vágjuk a tésztát és megforgatjuk.
A felfordított felére kevés porcukrot hintünk, majd pár percnyi sütés után ismét megforgatjuk a tésztát. A felfordított felére is hintünk kevés porcukrot. A cukor karamellizálódik, jó ízt ad a morzsának.
Fakanállal a tésztát apró darabokra vágjuk.
Tálaláskor porcukorral meghintjük és lekvárt kínálunk mellé.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.