Baklava házilag! Olvasónk bevált receptje
Nálunk is egyre több helyen kapható baklava. Nagyon finom és nagyon édes sütemény, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható, nemcsak a törökök és az arabok, hanem a görögök, örmények, bolgárok is a hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta az alapja, amit dióval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg (kókusszal is készíthető), és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Olvasónk, Gyurcsics Krisztina megosztotta velünk édesanyja bevált receptjét.
Hozzávalók
50 dkg rétestészta
4 tojás
15 dkg cukor
25 dkg margarin
15 dkg darált dió
3 evőkanál gríz (búzadara)
15 dkg mazsola
Hozzávalók a sziruphoz
30 dkg cukor
2 dl víz
Elkészítés
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a margarinnal. Hozzáadjuk a diót, a grízt, a mazsolát, majd a tojáshabot. Tepsiben rétegezzük.
Minden réteslapot megkenünk étolajjal, majd krémmel.
A tepsibe a tésztát sütés előtt nagy kockákra vágjuk, majd a kockákat átlósan felezzük, hogy háromszög formájú süteményeket kapjunk.
Sütési idő előmelegített sütőben 15-20 perc.
Amikor kisült, forrón leöntjük a meleg sziruppal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.