Baklava házilag! Olvasónk bevált receptje

Nálunk is egyre több helyen kapható baklava. Nagyon finom és nagyon édes sütemény, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható, nemcsak a törökök és az arabok, hanem a görögök, örmények, bolgárok is a hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta az alapja, amit dióval, mandulával vagy pisztáciával töltenek meg (kókusszal is készíthető), és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Olvasónk, Gyurcsics Krisztina megosztotta velünk édesanyja bevált receptjét.

Hozzávalók

50 dkg rétestészta

4 tojás

15 dkg cukor

25 dkg margarin

15 dkg darált dió

3 evőkanál gríz (búzadara)

15 dkg mazsola

Hozzávalók a sziruphoz

30 dkg cukor

2 dl víz

Elkészítés

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a margarinnal. Hozzáadjuk a diót, a grízt, a mazsolát, majd a tojáshabot. Tepsiben rétegezzük.

Minden réteslapot megkenünk étolajjal, majd krémmel.

A tepsibe a tésztát sütés előtt nagy kockákra vágjuk, majd a kockákat átlósan felezzük, hogy háromszög formájú süteményeket kapjunk.

Sütési idő előmelegített sütőben 15-20 perc.

Amikor kisült, forrón leöntjük a meleg sziruppal.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 + tizennyolc =

hirdetés