Édeskés, fűszeres krémleves Hokkaido tökből
A kisméretű Hokkaido-tököt japán töknek is nevezik, ilyenkor ősszel több üzletben tűnik fel, piacokon is beszerezhető. Nem keverendő a dísztökkel – ez a tökfajta ehető. Mivel elég édes, leginkább levesnek jó, de fogyasztható sütve, készíthető belőle tökpüré, saláták is dúsíthatók vele.
Krémleves Hokkaido tökből
1 liter zöldség alapléhez: 3 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb burgonya, 1-1,5 cm gyömbér, kevés tárkony, lestyán, petrezselyem
60-70 dkg Hokkaido tök megtisztítva, mag nélkül
só, fehér bors, curry por (ízlés szerint)
apróra vágott friss fűszernövény: petrezselyem vagy snidling
pirított kenyérkocka
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket a fűszerekkel tegyük fel főni kb. 1,2 liter enyhén sózott vízben. Főzzük 40-45 percig, majd szűrjük le a levet. Egy főtt répát és burgonyát felhasználhatunk a leveshez.
A tököt kockázzuk fel, majd az alaplében főzzük puhára. Ízesítsük ízlés szerint: sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés szerecsendiót. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítsük (a répával és a burgonyával együtt).
Szórjuk meg apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel. Pirított kenyérkockával kínáljuk – tejfölt is kanalazhatunk rá. Az alábbi összeállításban ismertetjük a kenyérkocka készítését
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.