Édeskés, fűszeres krémleves Hokkaido tökből

A kisméretű Hokkaido-tököt japán töknek is nevezik, ilyenkor ősszel több üzletben tűnik fel, piacokon is beszerezhető. Nem keverendő a dísztökkel – ez a tökfajta ehető. Mivel elég édes, leginkább levesnek jó, de fogyasztható sütve, készíthető belőle tökpüré, saláták is dúsíthatók vele. 

Krémleves Hokkaido tökből

1 liter zöldség alapléhez: 3 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb burgonya, 1-1,5 cm gyömbér, kevés tárkony, lestyán, petrezselyem

60-70 dkg Hokkaido tök megtisztítva, mag nélkül 

só, fehér bors, curry por (ízlés szerint)

apróra vágott friss fűszernövény: petrezselyem vagy snidling

pirított kenyérkocka

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket a fűszerekkel tegyük fel főni kb. 1,2 liter enyhén sózott vízben. Főzzük 40-45 percig, majd szűrjük le a levet. Egy főtt répát és burgonyát felhasználhatunk a leveshez.

A tököt kockázzuk fel, majd az alaplében főzzük puhára. Ízesítsük ízlés szerint: sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés szerecsendiót. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítsük (a répával és a burgonyával együtt). 

Szórjuk meg apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel. Pirított kenyérkockával kínáljuk – tejfölt is kanalazhatunk rá. Az alábbi összeállításban ismertetjük a kenyérkocka készítését

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =

hirdetés