Orosz mákos koszorú

Ezúttal Yelena Strokin, Amerikában élő orosz gasztrobloggertől választottunk Világkonyha rovatunkhoz receptet. A különleges formájú mákos koszorú Húsvétra is elkészíthető.

Hozzávalók a tésztához

50 dkg liszt

2,5 dl langyos tej

2 dkg friss élesztő (vagy 2 evőkanál száraz élesztő)

5 dkg cukor

fél teáskanál só

1 tojás

10 dkg olvasztott vaj

 

A máktöltelékhez

(Yelena készen vásárolható töltelékből készítette, mi ezt ajánljuk)

30 dkg darált mák

4 evőkanál méz

5 dkg cukor

1 evőkanál vaj

1 citrom reszelt héja

1 kávéskanál fahéj

5-10 dkg mazsola (el is hagyható)

2,5 dl forró víz

 

Elkészítés

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk (ha száraz élesztőből készítjük, nem kell felfuttatni), majd a hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk.

Konyharuhával lefedve langyos helyen egy óráig kelni hagyjuk.

A töltelék hozzávalóit a vízben elkeverve felfőzzük (1 perc forralás elég), és hagyjuk kihűlni.

A megadott mennyiségből két mákos koszorú készíthető. A megkelt tészta felét szélesre, vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük a töltelék felével, feltekerjük és koszorút formázunk belőle, így tesszük a sütőpapírral bélelt sütőlapra.

Hagyjuk kelni 20-30 percig, majd sütés előtt kenjük meg kevés vízzel hígított tojássárgájával, vagdossuk be néhány helyen a fotón látható módon, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

180 Celsius-fokon, légkeverőn nagyjából 30 perc alatt sül meg, ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.

Tipp: a tetejére a cukorból és a vízből szirup főzhetünk, melyet kevés rummal ízesíthetünk. A szirupot a még forró koszorúra kenjük! Hozzávalók sziruphoz: 15 dkg porcukor, 1 evőkanál rum (vagy rumaroma), 2 evőkanál víz.

Fotók: www.melangery.com

 

 

Ajánló

Orosz teasüti

Diós teasütemény – orosz recept

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − nyolc =

hirdetés