Orosz mákos koszorú
Ezúttal Yelena Strokin, Amerikában élő orosz gasztrobloggertől választottunk Világkonyha rovatunkhoz receptet. A különleges formájú mákos koszorú Húsvétra is elkészíthető.
Hozzávalók a tésztához
50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő (vagy 2 evőkanál száraz élesztő)
5 dkg cukor
fél teáskanál só
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj
A máktöltelékhez
(Yelena készen vásárolható töltelékből készítette, mi ezt ajánljuk)
30 dkg darált mák
4 evőkanál méz
5 dkg cukor
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
5-10 dkg mazsola (el is hagyható)
2,5 dl forró víz
Elkészítés
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk (ha száraz élesztőből készítjük, nem kell felfuttatni), majd a hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk.
Konyharuhával lefedve langyos helyen egy óráig kelni hagyjuk.
A töltelék hozzávalóit a vízben elkeverve felfőzzük (1 perc forralás elég), és hagyjuk kihűlni.
A megadott mennyiségből két mákos koszorú készíthető. A megkelt tészta felét szélesre, vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük a töltelék felével, feltekerjük és koszorút formázunk belőle, így tesszük a sütőpapírral bélelt sütőlapra.
Hagyjuk kelni 20-30 percig, majd sütés előtt kenjük meg kevés vízzel hígított tojássárgájával, vagdossuk be néhány helyen a fotón látható módon, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
180 Celsius-fokon, légkeverőn nagyjából 30 perc alatt sül meg, ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le alufóliával.
Tipp: a tetejére a cukorból és a vízből szirup főzhetünk, melyet kevés rummal ízesíthetünk. A szirupot a még forró koszorúra kenjük! Hozzávalók sziruphoz: 15 dkg porcukor, 1 evőkanál rum (vagy rumaroma), 2 evőkanál víz.
Fotók: www.melangery.com
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.