Juhtúrós sztrapacska

Bryndzové halušky, brindzás haluska, juhtúrós sztrapacska, de csírás galuskának is nevezik. A  szlovákok kedvenc nemzeti eledele. Ízletes, tartalmas étel önmagában is, de köretként harcsapaprikás, vagy pörköltek mellé is fogyaszthatjuk. Sokféle recept szerint készítik – van, aki a receptben megadott lisztnél kevesebbet használ, rétesliszt és finomliszt keverékéből készíte. Egyesek szerint a burgonya levét nem szabad kinyomkodni, s van, ahol tojást sem adnak hozzá. Nálam ez a recept vált be.

Hozzávalók

50 dkg burgonya

25 dkg liszt

20 dkg húsos szalonna

20 dkg juhtúró

2,5 dl tejföl

1 tojás

1-2 gerezd fokhagyma

hirdetés 

hirdetés 

Ahogyan én készítem:

A burgonyát kis lyukú reszelőn lereszelem, majd a levét kinyomkodom.

Hozzáadom a burgonyához a lisztet, a tojást, a sót, és nokedli sűrűségű tésztát készítek. Ha szükséges, vízzel hígítom.

Egy fazékban sós vizet forralok. Amikor a víz forr, nokedliszaggatóval beleszaggatom a tésztát. Gyakran megkavarom, hogy ne ragadjon le.

Ha megfőtt leszűröm, de nem öblítem át hideg vízzel. Félreteszem.

A felkockázott füstölt szalonnát zsírjára olvasztom. A pirosra sült pörcöket kiszedem, a zsírt lehúzom a tűzről, beletépkedem a juhtúrót. Folyamatosan kergetve olvasztom, közbe hozzáadom a zúzott fokhagymát, a tejfölt. Ha szükséges, sózom. Ha a juhtúró összeesett, hozzáadom a galuskát és a sült szalonnát. Összeforgatom, és már tálalható is.

Tálaláskor a tetejét megszórom apróra vágott friss zöld kaporral.

Karcsi Konyhája

karcsi_konyhaja_logo

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 15 =

hirdetés