Juhtúrós sztrapacska
Bryndzové halušky, brindzás haluska, juhtúrós sztrapacska, de csírás galuskának is nevezik. A szlovákok kedvenc nemzeti eledele. Ízletes, tartalmas étel önmagában is, de köretként harcsapaprikás, vagy pörköltek mellé is fogyaszthatjuk. Sokféle recept szerint készítik – van, aki a receptben megadott lisztnél kevesebbet használ, rétesliszt és finomliszt keverékéből készíte. Egyesek szerint a burgonya levét nem szabad kinyomkodni, s van, ahol tojást sem adnak hozzá. Nálam ez a recept vált be.
Hozzávalók
50 dkg burgonya
25 dkg liszt
20 dkg húsos szalonna
20 dkg juhtúró
2,5 dl tejföl
1 tojás
1-2 gerezd fokhagyma
só
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Ahogyan én készítem:
A burgonyát kis lyukú reszelőn lereszelem, majd a levét kinyomkodom.
Hozzáadom a burgonyához a lisztet, a tojást, a sót, és nokedli sűrűségű tésztát készítek. Ha szükséges, vízzel hígítom.
Egy fazékban sós vizet forralok. Amikor a víz forr, nokedliszaggatóval beleszaggatom a tésztát. Gyakran megkavarom, hogy ne ragadjon le.
Ha megfőtt leszűröm, de nem öblítem át hideg vízzel. Félreteszem.
A felkockázott füstölt szalonnát zsírjára olvasztom. A pirosra sült pörcöket kiszedem, a zsírt lehúzom a tűzről, beletépkedem a juhtúrót. Folyamatosan kergetve olvasztom, közbe hozzáadom a zúzott fokhagymát, a tejfölt. Ha szükséges, sózom. Ha a juhtúró összeesett, hozzáadom a galuskát és a sült szalonnát. Összeforgatom, és már tálalható is.
Tálaláskor a tetejét megszórom apróra vágott friss zöld kaporral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.