Gözleme, a törökök töltött sült tésztája

hirdetés

A gözleme sós sült tésztából különféle töltelékekkel készült török étel, melyet az éttermekben vagy az útszéli gözlemeciknél (gözlemeárus) frissen, helyben készítenek el. A gözleme készülhet spenótos, fetasajtos, sajtos, darált húsos, burgonyás, vagy vegyes töltelékkel. Aliz évek óta Londonban él, jártában-keltében meglehetősen gyakran találkozik gözlemicékkel. Kedvence a spenótos gözleme, ennek receptjét ismerteti.

***

Londonban többek között az a jó, hogy elég csak néhány utcasaroknyit utazni, s máris olyan érzésem van, mintha egy másik országban járnék. Teljesen mások a házak, az üzletek és az éttermek. A városrészek jellegzetességei alapján egy idő után könnyen beazonosítható, hogy melyik náció telepedett le a környéken. Megkóstolhatjuk többek között a törökök tradicionális ételeit.

Egyik kedvencem a gözleme, a mindig frissen készített utcai étel, amit általában a kirakatban ülő szupergyors kezű török hölgyek készítenek. Meleg, laktató, mégsem nehéz étel – vékony tésztába göngyölik a különféle töltelékeket. A kelt tésztát vékonyra, jókora lepénnyé nyújtják. A lepény egyik felére simítják a tölteléket, a másik oldalát ráhajtják, és egy méretes lapos, kiolajozott sütőlapra rakják. Mindkét felét megsütik, s máris fogyaszthatják az éhes járókelők. A kedvencem a spenótos, túrós gözleme. Íme, a recept!

gozleme_aliz

Spenótos gözleme

Hozzávalók a tésztához

20 dkg görög joghurt

25 dkg liszt

2 evőkanál olaj

egy kávéskanál szárított élesztő

A joghurtot elkeverem az olajjal és beledolgozom az élesztővel elkevert lisztet. Rugalmas tésztává gyúrom, majd konyharuhával lefedve fél órát pihentetem. Nagyjából öklömnyi darabokra osztom és vékonyra nyújtom.

Töltelék

Friss, zsenge spenótot apróra felszeletelek, sózom, borsozom és egy csepp olajjal elkeverem. A tésztára szórok egy-két evőkanálnyit a spenótból, majd egy-két evőkanál túrót morzsolok rá egyenletesen, hogy mindenhová jusson. A tésztát félbehajtom, lenyomkodom a széleit, és kevés olajon, serpenyőben készre sütöm.

Recept: Tisóczki Aliz

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás