Gözleme, a törökök töltött sült tésztája
A gözleme sós sült tésztából különféle töltelékekkel készült török étel, melyet az éttermekben vagy az útszéli gözlemeciknél (gözlemeárus) frissen, helyben készítenek el. A gözleme készülhet spenótos, fetasajtos, sajtos, darált húsos, burgonyás, vagy vegyes töltelékkel. Aliz évek óta Londonban él, jártában-keltében meglehetősen gyakran találkozik gözlemicékkel. Kedvence a spenótos gözleme, ennek receptjét ismerteti.
***
Londonban többek között az a jó, hogy elég csak néhány utcasaroknyit utazni, s máris olyan érzésem van, mintha egy másik országban járnék. Teljesen mások a házak, az üzletek és az éttermek. A városrészek jellegzetességei alapján egy idő után könnyen beazonosítható, hogy melyik náció telepedett le a környéken. Megkóstolhatjuk többek között a törökök tradicionális ételeit.
Egyik kedvencem a gözleme, a mindig frissen készített utcai étel, amit általában a kirakatban ülő szupergyors kezű török hölgyek készítenek. Meleg, laktató, mégsem nehéz étel – vékony tésztába göngyölik a különféle töltelékeket. A kelt tésztát vékonyra, jókora lepénnyé nyújtják. A lepény egyik felére simítják a tölteléket, a másik oldalát ráhajtják, és egy méretes lapos, kiolajozott sütőlapra rakják. Mindkét felét megsütik, s máris fogyaszthatják az éhes járókelők. A kedvencem a spenótos, túrós gözleme. Íme, a recept!
Spenótos gözleme
Hozzávalók a tésztához
20 dkg görög joghurt
25 dkg liszt
2 evőkanál olaj
egy kávéskanál szárított élesztő
A joghurtot elkeverem az olajjal és beledolgozom az élesztővel elkevert lisztet. Rugalmas tésztává gyúrom, majd konyharuhával lefedve fél órát pihentetem. Nagyjából öklömnyi darabokra osztom és vékonyra nyújtom.
Töltelék
Friss, zsenge spenótot apróra felszeletelek, sózom, borsozom és egy csepp olajjal elkeverem. A tésztára szórok egy-két evőkanálnyit a spenótból, majd egy-két evőkanál túrót morzsolok rá egyenletesen, hogy mindenhová jusson. A tésztát félbehajtom, lenyomkodom a széleit, és kevés olajon, serpenyőben készre sütöm.
Recept: Tisóczki Aliz
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.