Indiai sós lepény: naan kenyér
A naan (nán) az indiaiak lepénykenyere, hagyományosan tandúrban sütik, ami egy nagy, agyagvázához hasonlító edény, amiben fával vagy faszénnel tüzelnek, és magas hőmérsékletűre lehet felfűteni. A nán kenyér tűzhelyen is elkészíthető. Nem igényel nagy előkészületeket, gyorsan megvan, és az összeállított tészta lefedve napokig tárolható hűtőben, bármikor elővehetjük és elkészíthetjük. Különböző feltéttel kiadós étel, de levesek, főzelékek mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalók 6-8 darabhoz
35 dkg finomliszt
3-4 ek görög joghurt
kb. 1,5 dl langyos víz (tejjel is elkészíthető)
2 tk szárított élesztő
1 mk cukor
1,5 tk só
1-2 ek olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés
A közepes tálkába öntött langyos vízben (vagy tejben) keverjük el a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre.
A lisztet szitáljuk egy keverőtálba, keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a görög joghurtot és az élesztős vizet (tejet), majd gyúrjuk össze.
Annyi vizet adjunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna, lisztezzük, és így dolgozzunk vele, de fontos, hogy a tészta lágy maradjon.
Nem szükséges keleszteni, azonnal süthető (vagy sütésig mehet a hűtőbe).
A tésztából csippentsünk kisebb részeket, formázzuk a tenyerünkben golyóvá, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra.
Egy teflonos serpenyőt hevítsünk fel, kenjünk ki vékonyan olajjal vagy vajjal, majd a forró serpenyőben kezdjük sütni a lepényeket. Nagyon hamar megpirul; fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.
Feltétként tehetünk rá tejfölt vagy fokhagymás-sós, apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel kevert tejfölt vagy tejfölt és reszelt sajtot, de megkenhetjük fokhagymás olajjal is, akár a lángost. Szendvicskrémekkel is finom, néhány ötlet:
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.