Finom mártogatós vagy szendvicskrém: céklahummusz

Az igazi hummusz szezámpasztával dúsított csicseriborsókrém, közel-keleti országokban előételként fogyasztják általában pita kenyérrel. Ebbe az ún. céklahummuszba azonban nem csicseriborsó, hanem héj nélküli szikkadt kenyér kerül. Finom mártogatós, kiváló ízesítője a szendvicseknek, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók 4 személyre

20 dkg főtt cékla

25 g szikkadt kenyér héj nélkül (vagy durva őrlésű panírmorzsa)

1 ek római kömény

1 nagy gerezd zúzott fokhagyma

1 ek tahini (szezámkrém)

1 citrom leve

só, őrölt fekete bors ízlés szerint

szezámmag, petrezselyemzöld díszítéshez

Elkészítés

A római köményt serpenyőben megpirítjuk (kb. egy percig), majd amikor már illatozik és kezd barnulni mozsárban vagy fűszerőrlővel összetörjük.

A szikkadt kenyeret apróra tördelve robotgépben morzsává daráljuk. Hozzáadjuk a céklát, a zúzott fokhagymát, a szezámpasztát, a római köményt, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet sűrű krémmé turmixoljuk.

Akkor jó, ha minden ízt érzünk benne – a fűszerek adagolásával lehet kísérletezni.

***

Szezámpasztát házilag is készíthetünk

Hozzávalók

10 dkg szezámkrémpor

3-4 evőkanál olívaolaj

1-2 zúzott fokhagyma

fél dl víz

1 kk só

fél citrom leve

só, bors ízlés szerint

A céklahummusz receptje a Kenyér c. könyvben található

 

https://eletszepitok.hu/borscs-leves/

https://eletszepitok.hu/ceklaleben-pacolt-fetasajtos-toltott-tojas/

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + három =

hirdetés