Finom mártogatós vagy szendvicskrém: céklahummusz
Az igazi hummusz szezámpasztával dúsított csicseriborsókrém, közel-keleti országokban előételként fogyasztják általában pita kenyérrel. Ebbe az ún. céklahummuszba azonban nem csicseriborsó, hanem héj nélküli szikkadt kenyér kerül. Finom mártogatós, kiváló ízesítője a szendvicseknek, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg főtt cékla
25 g szikkadt kenyér héj nélkül (vagy durva őrlésű panírmorzsa)
1 ek római kömény
1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 ek tahini (szezámkrém)
1 citrom leve
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
szezámmag, petrezselyemzöld díszítéshez
Elkészítés
A római köményt serpenyőben megpirítjuk (kb. egy percig), majd amikor már illatozik és kezd barnulni mozsárban vagy fűszerőrlővel összetörjük.
A szikkadt kenyeret apróra tördelve robotgépben morzsává daráljuk. Hozzáadjuk a céklát, a zúzott fokhagymát, a szezámpasztát, a római köményt, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet sűrű krémmé turmixoljuk.
Akkor jó, ha minden ízt érzünk benne – a fűszerek adagolásával lehet kísérletezni.
***
Szezámpasztát házilag is készíthetünk
Hozzávalók
10 dkg szezámkrémpor
3-4 evőkanál olívaolaj
1-2 zúzott fokhagyma
fél dl víz
1 kk só
fél citrom leve
só, bors ízlés szerint
A céklahummusz receptje a Kenyér c. könyvben található
https://eletszepitok.hu/borscs-leves/
https://eletszepitok.hu/ceklaleben-pacolt-fetasajtos-toltott-tojas/
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.