Miből és hogyan készül a tökéletes tea? Családi vállalkozásban készül az új minőségi magyar teakeverék!
Egy csésze forró tea képes felmelegíteni bennünket, ha fázunk, segít legyűrni a légúti megbetegedéseket, mindemellett persze az ízélmény miatt is szeretünk illatos, aromás teákat kortyolni. A teázás azért is szerethető, mert a pörgős mindennapokban lelassít, pár perc megállásra késztet. A teázást nem jó, s nem is szabad(na) sebtiben letudni – figyelmet igényel. Az élmény a teakészítés szertartásosságával válik teljessé, ami nem merül ki abban, hogy a teakeverékkel teli filtert a vízforraló vagy a mikró által felmelegített forró vízbe áztatjuk. Az első lépés, hogy olyan minőségi teákat választunk, melyek fogyasztása kedvező hatással van ránk. A jó tea éppúgy szolgálja az ízlésünket, mint az aktuális hangulatunkat, állapotunkat.
A teázás az angoloknál, a japánoknál és a kínaiaknál évszázados tradíció, a nemzeti identitás része. Teázni persze másutt is szeretnek, sokan azonban végtelenül leegyszerűsítjük a teakészítést, és az is jellemző, hogy letesszük a voksunkat egy-két bevált tea mellett, s ritkán próbálunk ki újakat. A filteres teák mindig kéznél vannak, sok esetben a márka vagy a csomagolás határozza meg a választásunkat.
Az igazi tea természetes anyagokból készül
A kizárólag természetes anyagokból, valódi gyógynövényekből vagy gyümölcsökből készült teák, teakeverékek számos gyógyhatással bírnak, miközben az élvezeti értékük ugyanolyan magas, mint az aromákkal dúsított, filteres változatoké.
A teáskannában vagy más teafőzésre szolgáló edényben ne készítsünk más italt, mert bármennyire alaposan mossuk is ki, az adott anyag maradványai befolyásolhatják a főzet ízét.
– A víz a gyógynövények után a tea második legfontosabb alapanyaga. Az ebben található szennyezőanyagok, mint a klór, a nehézfémek vagy a vegyszermaradványok ronthatják a víz élvezeti értékét, és így a teáét is. Tehát lehetőleg szűrt vízből készítsük el a kellemes aromájú italt; minél nagyobb a víz oxigéntartalma, annál jobban érvényesül majd a tea íze. Desztillált vagy egyszer már felforralt vizet ne használjunk teafőzéshez – javasolja Sipos-Kerese Éva UKKO tea tanácsadó.
Ha felforrt a teavíz, várjunk egy percet, hogy épp forráspont alá hűljön, csak ezután öntsük a teafűre. A túl forró víz károsíthatja a növények hatóanyagait – bizonyos növények esetében még alacsonyabb hőmérséklet az ideális. A csipkebogyót például hideg vízben ajánlott áztatni, hogy megőrizhesse C-vitamin-tartalmát. A tökéletes íz eléréséhez a teafüvet 3-5 percig hagyjuk ázni – teszi hozzá Éva -, az áztatás pontos időtartama a tea fajtájától függ. Fél liter vízhez egy teáskanál tea ajánlott, 1,5 liter vízhez pedig 1-1,5 evőkanálnyi.
Úgy élvezhetjük igazán a növények valódi ízét, ha azt nem módosítjuk semmivel. Ha üresen nem ízlik a tea, természetesen édesíthetjük, de kristálycukor helyett lehetőleg mézet vagy valamilyen természetes édesítőszert használjunk. Citromlevet vagy tejet inkább csak a fekete teához adjunk.
Egyes növényfajták esetében ugyanazt a teafüvet többször is kiáztathatjuk, az íze ugyanolyan élvezetes lesz. Sőt, Kínában úgy tartják, bizonyos teák második vagy harmadik áztatáskor lesznek igazán finomak.
A teafüvet porcelán szűrőbe vagy papírfilterbe is tehetjük – gyógynövények esetén a fémszűrők használata nem tanácsos. Ha a teát közvetlenül a forró vízbe kanalazzuk, áztatás után alaposan szűrjük le az italt, hogy ne maradjanak benne növényi részek. A legjobb, ha két csészét használunk: az egyikben áztassuk a teafüvet, majd egy másik, felmelegített csészébe szűrjük át.
UKKO tea, az új magyar természetes teakeverék
Sipos-Kerese Éva számára a teakészítés több mint munka: férje és gyermekei is szívesen fogyasztják a kellemes aromájú italt. Éva és férje, Tibor múlt év végén fogott a családi vállalkozásba, minőségi teakeverékeket állítottak össze, s hoztak forgalomba UKKO tea néven. Szigetszentmiklósi üzemüket az előírásoknak megfelelően alakították ki, rendelkeznek minden szükséges engedéllyel.
Tea. Ahogy megálmodtuk. Egészség, harmónia, nyugalom. Benne minden szeretetünkkel, hitünkkel, tudásunkkal. Családunk összetartása és kivételes energiái vezéreltek minket, hogy olyan terméket hozzunk létre, ami magyar, Magyarországon készül, részben Magyarországon termő, igen jó minőségű alapanyagokból van. Célunk termékeinkkel megszentelni a pillanatokat, amik közelebb visznek a testi, lelki harmóniához az egész-ség útján – olvasható az UKKO teák dobozán.
– Saját receptúrával dolgozunk, és szívesen ötvözzük a tradíciót a modern megoldásokkal – mondja Éva. A három gyermeket nevelő házaspár mindkét tagja természetgyógyász tanulmányai során szeretett bele a fitoterápiába, azaz a gyógynövénytanba.
– Otthon is elkezdtük fogyasztani ezeket a teákat, azonban gyermekeink nem lelkesedtek a sokszor kellemetlen, keserű ízű gyógynövényekért. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy ötvözzük a gyógyhatású és az élvezeti teák előnyeit, és egyedi kompozíciókat hozzunk létre – mondja Éva. Úgy válogatták össze az alapanyagokat, hogy azok hatóanyagai erősítsék egymást, és keverék kellemes, üdítő ízvilágot nyújtson. A népi gyógyászatban már bizonyított növényekből válogattak: a népszerű alapanyagok (kamilla, csipkebogyó) mellett kevésbé ismert, különlegesebb növények is megjelennek termékeikben.
A szálas teák elkészítéséhez kizárólag természetes anyagokat használnak; mesterséges aromák vagy más adalékok egyetlen UKKO teában sincsenek.
Hat kategóriába sorolták 75 és 100 grammos kiszerelésben kapható teakeverékeiket, ezek között megtalálható például a Tél teája, a Nyugalom teája, a Szerelem teája, a Gyomor teája, a Nap teája
- hangulat teák
- illatos teák
- mindennapi teák
- nyári teák
- gyermek teák
- jótékony teák
Ízelítő a kínálatból
A Bizsergés teája
A hibiszkusz és a gyömbér illata biztosítja a jókedvet és a frissességet a nap minden órájában. Az előbbi savanykás íze remekül kiegészíti az utóbbi csípősségét. A tea immunrendszer-erősítőként és hangulatjavítóként is alkalmazható. A hibiszkusz étvágyjavítóként és állóképesség-növelőként, a gyömbér pedig élénkítő-, illetve vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő szerként is ismert.
Összetevők: hibiszkusz, gyömbér. Egy 100g doboz 60-80 adag tea elkészítéséhez elegendő.
A Szerelem teája
A rózsás-narancsos tea segít abban, hogy nyitottá váljunk az új kalandokra és élményekre. A rózsa mámorító illata felébreszti az érzékeinket, a hibiszkusz életörömmel ruház fel, a fahéj megvigasztal, a narancs édessége pedig fokozza a nemi vágyat.
Összetevők: hibiszkusz, roibus, narancsvirág, fahéj, rózsaszirom, ginzeng Egy 75g-os tea 60-80 adag tea elkészítéséhez elegendő.
UKKO teák >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.