Finom vitaminbomba: eperturmix egyszerűen
Érdemes kihasználni az eperszezont, a lédús, kalóriaszegény, ízletes gyümölcsből turmixot készíthetünk. Kúraszerűen fogyaszthatjuk. Az epernek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma; gazdag C- és E-vitamin forrás, számos jótékony élettani hatással bír. Méregtelenít, felpörgeti az anyagcserét, enyhíti a vesebántalmakat, gyulladáscsökkentő. Többek között ajánlják pajzsmirigy-rendellenességek, reumatikus fájdalmak esetén, segít a tüdőgyulladás legyőzésében, csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés és daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A folyóvíz alatt megmosott gyümölcsöt turmixgépben turmixoljuk vagy botmixerrel pépesítsük; 30-35 dkg eperből 2-2,5 deci sűrű italt kapunk. Kellemes az íze, nem túl édes – mézzel édesíthető. Szűrt vízzel hígíthatjuk, pár csepp frissen facsart citromlevet is csepegtethetünk bele. Gyorsan elkészíthető, finom, vitalizáló ital.
Sajnos nem mindenki ehet büntetlenül friss epret, mivel allergén gyümölcs. Gyerekeknek 1-1,5 év alatt ne adjunk epret. Az allergiás tünetek változóak, mindenkinél más formában jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek: duzzadt ajkak, zsibbadás a szájüregben, bőrpír, csalánkiütés, orrfolyás, könnyezés, hasi görcsök, hányás. A hörgők megduzzadhatnak, extrém esetben fulladás is kialakulhat, ami szerencsére igen ritka.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.