Ne szomjazzunk! Ősszel és télen is figyeljünk a folyadékbevitelre!

Szervezetünk érzékenyebben reagál a szomjazásra, mint az éhezésre. Élelem nélkül 2-3 hétig is életben maradhatunk, de a folyadék hiánya már 1-3 nap alatt is életveszélyes állapotot idézhet elő. Kisebb mértékű folyadékhiány is okozhat problémát, erősen hat immunrendszerünk állapotára, érdemes tehát figyelni a folyadékbevitelre.

A főbb tudnivalókat foglalta össze a Semmelweis Egyetem szakértője.

Veresné Dr. Bálint Márta

Nem csak nyáron érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű vízbevitelre. Az őszi-téli időszakban a tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk működését.

Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense szerint ha legalább 6-8 pohár innivalót iszunk naponta, akkor sokat teszünk azért, hogy elegendő mennyiségben képződjön például a védekező rendszerünk számára is fontos gyomorsav, mely az esetlegesen élelmiszerekkel bejutó kórokozókat feltartóztathatja, elpusztíthatja.

Ha támadnak a kórokozók

A légúti betegségeket kiváltó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók, a hideg, szeles idő, a fűtés miatt kiszáradt orr- vagy szájnyálkahártyán keresztül könnyebben jutnak szervezetünkbe – az optimális folyadékfogyasztás pedig hozzájárul ennek elkerüléséhez is.

Mit igyunk és mikor?

A (lehetőleg szűrt) víz, ásványvíz mellett hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák: menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza. Ezek nem csak finomak, de egyes összetevőik (például a menta illóolajai) segítik a légzést, enyhítik az orrdugulás tüneteit, vagy izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot megszüntetésében segítenek.

Fogyasszunk frissen facsart vagy 100%-os gyümölcs- és zöldségtartalmú leveket vitamin-, és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel vagy ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket.

Színes italok: védelmet nyújtanak a biológiailag aktív növényi anyagok

Az utóbbi években egyre több tanulmány foglalkozik a különböző színes zöldségekben (cékla, paradicsom, sütőtök, vöröskáposzta, brokkoli), és gyümölcsökben (áfonya, kökény, kivi, vérnarancs, vörös szőlő) készült italokban lévő biológiailag aktív növényi anyagokkal (pl. polifenolok). Ezek egy része erős antioxidáns hatása miatt hozzájárul a sejtek épségének megőrzéséhez, így a nyálkahártya és a keringési rendszer egészségének megőrzéséhez, közvetve az immunrendszer erősítéséhez.

Nem mindegy, mikor isszuk meg a napi szükséges folyadékmennyiséget – célszerű azt a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha napközben keveset iszunk, s este próbáljuk pótolni a folyadékot, stresszhelyzetnek tesszük ki a szervezetünket, ami gyengítheti szervezetünk védekező képességét.

Nyitókép: sxc | Forrás: Semmelweis Egyetem

Ajánló

Hagymaszirup: természetes gyógyír köhögésre

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 + 3 =

hirdetés