Sütőtökös muffin glutén, tej és tojás nélkül
A sütőtök a babák első eledeleinek egyike; a különleges zöldségféle felnőtt korban is sokunk kedvence. Ősszel, télen fogyaszthatjuk. Vitamindús, ásványi anyagokban gazdag, gyógyhatással bíró zöldségféle, ráadásul finom és megfizethető. Készíthető belőle leves, köret, sütemény, lekvár, ivólé, sőt, ízesített tejeskávé is, bár sokak szerint sütve a legfinomabb.
Korábban ismertettünk 5 sütőtökös receptet >>
IldiKOKKI kalácsot ízesített vele >>
Kipróbálhatjuk a sütőtökös tejeskávét is >>
Nagy sikere van a narancsos fűszeres sütőtökdzsemnek >>
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Malena konyhájából érkezett az alábbi muffin recept, tej-, tojás- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Hagyományos módon – tojással, liszttel – is elkészíthető.
Hozzávalók 8 db muffinhoz
200 gramm gluténmentes lisztkeverék, ami nálam az alábbiakból állt össze
140 gramm Nutri-free Mix Per Dolci süteményliszt
30 gramm Szarvasi rizsliszt
30 gramm mandulaliszt
90 gramm cukor (ha nagyon édes a tök, kevesebb cukor is elég)
7 gramm sütőpor
fél mokkáskanál Lucullus (gluténmentes) mézes fűszerkeverék
30 ml (3 evőkanál) kukorica- vagy napraforgóolaj (kókuszzsírból másfél-két evőkanál elegendő)
100 ml almalé
120 gramm sült kanadai tökből készült püré
Elkészítés
A tököt megmostam, megtöröltem, majd hosszában felvágtam, kikapartam a magokat és a rostokat. A tököt kisebb darabokra vágtam, és egy alufóliával kibélelt tepsiben 190 fokon 1 órát sütöttem.
Miután lepuhult, 120 grammnyit kikapartam egy tányérba. Félretettem kihűlni. A muffin száraz hozzávalóit kimértem, összekevertem. Az olajjal elkevertem a az almalevet és a tökpürét, majd hozzáadtam a szárazanyagot és robotgéppel simára kevertem.
Papírkapszlikkal kibélelt muffinsütőbe kanalaztam a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.