Régi idők finomságai. Két recept olvasónktól: mandulatorta és ostoros kalács
Régi idők finomságai címmel receptversenyt hirdettünk korábban. Elsősorban olyan régi családi recepteket vártunk a jelentkezőktől, melyekhez a recept beküldőjét érzelmi szálak is fűzik: családtagtól, nagymamától, dédmamától kapta.
Kedves Életszépítők! Két receptet küldök drága megboldogult Nagymamámtól, aki a legjobb ember volt a földön! 2007-ben hunyt el, 86 évesen, de végig fitt, fiatalos, vidám, a jót és szépet megbecsülő asszony volt, igazi példakép! Remélem, ezek a több mint 100 éves sütireceptek elnyerik az olvasók tetszését és el is készítik!
Mandulatorta
8 tojássárgáját, 25 dkg tört mandulát, kevés vaníliát, 25 dkg porcukrot keverjünk el.
A 8 tojás kemény habbá vert fehérjét lassan hozzákavarva öntsük kikent sütő formába, fél óráig hagyjuk sülni.
Mielőtt kiöntenénk a formából, kis ideig hagyjuk bent pihenni. Ezután mandulával és egyéb földi jóval tetszés szerint lehet díszíteni.
Ostoros kalács
70 dkg lisztet és 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk. 4 dl tej + 6dkg cukor +5 dkg élesztő +3 evőkanál étolaj + kevés vaj – ezekből gyenge kelt tésztát dagasztunk és fél órát pihentetjük. Utána 6 cipót készítünk belőle.
A krémhez: 25 dkg margarin (vagy vaj) + 25 dkg porcukor + 3 csomag vaníliás cukor + 3 ek kakaó. Vékonyan a tésztákra kenjük, feltekerjük és összefonjuk. Zsírozott tepsiben sütjük ki.
Köszönjük a recepteket!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.