Egészségünkre válik: smoothie-k, turmixok, limonádék különleges fűszerezéssel
Egy ital lehet frissítő, tápláló és mindkettő. Botmixer vagy nagyobb teljesítményű turmixgép segítségével pár perc alatt finom italt, krémdesszertet készíthetünk friss összetevőkből. Bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal és a fűszerekkel. Íme, néhány ötlet Vicától!
Vegyes gyümölcs smoothie madársalátával
1 marék madársaláta
fél banán
1 kiwi
1 narancs
1 kanál méz vagy eritrit
A felkockázott banánt, a kivit és a madársalátát összeturmixolom, hozzáadom a narancs levét, végül édesítem. Remek vitaminforrás.
Őszibarackos turmix citromfűvel
4 közepes őszibarack
2 dl tej (amilyet szeretnénk, isteni növényi tejjel is)
1 dl natúr joghurt
fél citrom leve
kisebb marék citromfű
ízlés szerinti édesítő
A megmosott barackokat felkockázom, a joghurttal, a tejjel, a citrom levével és az édesítővel turmixolom, majd az apró darabokra tépett citromfüvet is belekeverem. Poharakba mérem, citromfűvel, vékony szelet barackkal díszítem. Ha sűrűbb pohárdesszertet szeretnék, kevés túrót is teszek a turmixgépbe.
Mentás eper smoothie
1 dl mentatea
1 dl epertea, vagy eperszörp
nagyobb marék friss eper
fél marék mentalevél
jég
2 ek méz
A teákat hagyom kihűlni, az epret alaposan megmosom, apróra vágom. A jég és a mentalevél kivételével a többi hozzávalóval összeturmixolom. A mentaleveleket apróra tépkedve keverem hozzá. Jeget teszek a poharakba, majd ráöntöm a smoothie-t. Mentalevéllel díszítem, kevés őrölt fahéjjal ízesítem.
Ananász smoothie/turmix kurkumával
3 szelet friss ananász
2 közepes narancs leve (vagy 100%-os narancslé)
1 kisebb citrom leve
2 dl víz
fél kávéskanál kurkuma
kb. 2 cm hámozott, reszelt gyömbér
késhegynyi chili
A hozzávalókat – a chili kivételével – összeturmixolom, ha krémesebbre szeretném, a vizet rizstejjel helyettesíthetem. Poharakba tálalom, díszítésnek mehet rá egy csipet (vagy késhegynyi) chili.
Bazsalikomos erdei turmix
fél banán
maréknyi erdei gyümölcs (mirelit)
2 dl növényi tej (rizstej)
fél citrom leve
fél marék friss bazsalikomlevél
A bazsalikom kivételével minden hozzávalót összeturmixolok, majd belekeverem az apróra tépett bazsalikomleveleket.
Alma-banán krémturmix
2 db közepes banán
2 db zöldalma
fél liter natúr (lehetőleg görög) joghurt
fahéj
méz
A gyümölcsöket apróra kockázom, majd a többi hozzávalóval összeturmixolom.
Eperfagyis turmix
250 gramm eperfagyi
nagy marék friss eper
fél liter natúr joghurt
növényi tej
fél citrom leve
kevés őrölt bors
A fagyin kívül mindent összeturmixolok, ha már pépes az állaga, hozzákeverem a fagylaltot. Egy csipet frissen őrölt borssal ízesítem.
Házi limonádé (alaprecept)
két citrom leve
negyed bögre cukor (vagy ezzel egyenértékű édesítőszer, méz)
5 bögre víz
Ez minden limonádé kiindulási alapja, jéggel és mentával dúsítható.
Levendulás limonádé
Az alaplimonádét összekeverem, beleáztatom a friss, megmosott levendulaszálakat.
Répás limonádé
fél kg sárgarépa
4 dl víz
6 dl ananászlé
1,5 dl citromlé
A folyékony összetevőket összekeverem, a répát vékony karikára vágom és az ananászos-citromos vízben hagyom ázni órákig (hűtőben). Ugyanez uborkával is nagyon ízletes.
– Tolvaj Vica –
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.