Egészségünkre válik: smoothie-k, turmixok, limonádék különleges fűszerezéssel

Egy ital lehet frissítő, tápláló és mindkettő. Botmixer vagy nagyobb teljesítményű turmixgép segítségével pár perc alatt finom italt, krémdesszertet készíthetünk friss összetevőkből. Bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal és a fűszerekkel. Íme, néhány ötlet Vicától!

Vegyes gyümölcs smoothie madársalátával

1 marék madársaláta

fél banán

1 kiwi

1 narancs

1 kanál méz vagy eritrit

A felkockázott banánt, a kivit és a madársalátát összeturmixolom, hozzáadom a narancs levét, végül édesítem. Remek vitaminforrás.

Őszibarackos turmix citromfűvel

4 közepes őszibarack

2 dl tej (amilyet szeretnénk, isteni növényi tejjel is)

1 dl natúr joghurt

fél citrom leve

kisebb marék citromfű

ízlés szerinti édesítő

A megmosott barackokat felkockázom, a joghurttal, a tejjel, a citrom levével és az édesítővel turmixolom, majd az apró darabokra tépett citromfüvet is belekeverem. Poharakba mérem, citromfűvel, vékony szelet barackkal díszítem. Ha sűrűbb pohárdesszertet szeretnék, kevés túrót is teszek a turmixgépbe.

Mentás eper smoothie

1 dl mentatea

1 dl epertea, vagy eperszörp

nagyobb marék friss eper

fél marék mentalevél

jég

2 ek méz

A teákat hagyom kihűlni, az epret alaposan megmosom, apróra vágom. A jég és a mentalevél kivételével a többi hozzávalóval összeturmixolom. A mentaleveleket apróra tépkedve keverem hozzá. Jeget teszek a poharakba, majd ráöntöm a smoothie-t. Mentalevéllel díszítem, kevés őrölt fahéjjal ízesítem.

Ananász smoothie/turmix kurkumával

3 szelet friss ananász

2 közepes narancs leve (vagy 100%-os narancslé)

1 kisebb citrom leve

2 dl víz

fél kávéskanál kurkuma

kb. 2 cm hámozott, reszelt gyömbér

késhegynyi chili

A hozzávalókat – a chili kivételével – összeturmixolom, ha krémesebbre szeretném, a vizet rizstejjel helyettesíthetem. Poharakba tálalom, díszítésnek mehet rá egy csipet (vagy késhegynyi) chili.

Bazsalikomos erdei turmix

fél banán

maréknyi erdei gyümölcs (mirelit)

2 dl növényi tej (rizstej)

fél citrom leve

fél marék friss bazsalikomlevél

A bazsalikom kivételével minden hozzávalót összeturmixolok, majd belekeverem az apróra tépett bazsalikomleveleket.

Alma-banán krémturmix

2 db közepes banán

2 db zöldalma

fél liter natúr (lehetőleg görög) joghurt

fahéj

méz

A gyümölcsöket apróra kockázom, majd a többi hozzávalóval összeturmixolom.

Eperfagyis turmix

250 gramm eperfagyi

nagy marék friss eper

fél liter natúr joghurt

növényi tej

fél citrom leve

kevés őrölt bors

A fagyin kívül mindent összeturmixolok, ha már pépes az állaga, hozzákeverem a fagylaltot. Egy csipet frissen őrölt borssal ízesítem.

Házi limonádé (alaprecept)

két citrom leve

negyed bögre cukor (vagy ezzel egyenértékű édesítőszer, méz)

5 bögre víz

Ez minden limonádé kiindulási alapja, jéggel és mentával dúsítható.

Levendulás limonádé

Az alaplimonádét összekeverem, beleáztatom a friss, megmosott levendulaszálakat.

Répás limonádé

fél kg sárgarépa

4 dl víz

6 dl ananászlé

1,5 dl citromlé

A folyékony összetevőket összekeverem, a répát vékony karikára vágom és az ananászos-citromos vízben hagyom ázni órákig (hűtőben). Ugyanez uborkával is nagyon ízletes.

– Tolvaj Vica –

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 3 =

hirdetés