Az együttélés kikerülhető zsákutcái, avagy a jól működő párkapcsolat 8 aranyszabálya

Eleinte minden szép, minden rózsaszín. Aztán telnek-múlnak a hónapok, az évek, és sok minden megváltozik, jönnek a hétköznapok, a megszokás… A harmonikusan működő kapcsolatok energiát (figyelmet) és időt igényelnek mindkét fél részéről. Mire érdemes különösen figyelni?

Kommunikáció

Ne csak a napi történéseket beszéljétek meg – ez legyen az alap. Érdeklődjetek afelől is, hogy mit érez, mire vágyik a másik – ne csak kérdezz, hanem figyelj arra is, hogy mit mond! Nyíltan mondd el, mire van szükséged! Nem várhatjuk el a párunktól, hogy gondolatolvasó legyen. Jó, ha vannak közös célok, beszéljetek ezekről is! 

Konfliktuskezelés

Törekedjetek arra, hogy soha ne feküdjetek le vagy váljatok el egymástól haraggal a szívetekben. Ha felmerül egy probléma vagy dilemma, ne csak a saját véleményedet, akaratodat szajkózd, hallgasd meg a másik álláspontját is. Figyelmesen. Fogalmazz egyértelműen – ne adj okot félreértésekre! Legyél nyitott a tisztázó beszélgetésekre.

Szeretetnyelv

Mindenkinek más a szeretetnyelve, fontos, hogy ismerjétek egymásét! Erről itt olvashatsz bővebben:

Közös programok

Igyekezz annyi időt a másikkal tölteni, amennyit csak lehet. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden(ki) mást hanyagolni kell, de mindenképpen egyeztessetek, mielőtt külön programot szerveztek. Törekedjetek arra, hogy rendszeresen legyen közös programotok, amikor nem pusztán egymás mellett/közelében vagytok, hanem egymással töltitek az időt. Időnként randizzatok, mint a kapcsolat elején! Hívjátok meg egymást cukrászdába, étterembe, moziba, színházba stb. 

Feladatmegosztás

Te nem szeretsz porszívózni, ő utál mosogatni? Remek! Akkor mindenki azt vegye ki a házimunkából, amit számára nem nagy nyűg! Fontos, hogy a feladatokat – arányos vagy közel arányos terheléssel – megosszátok, és a vállalásokat következetesen be is tartsátok.

Kompromisszum

Ne akadj fel minden apróságon! Senki sem tökéletes, te sem, én sem. Vannak „apróságok”, melyek miatt nem érdemes folyton vitázni, zsörtölődni, hadakozni, sok veszekedést megspórolhatunk, ha megtanuljuk nagyvonalúan kezelni a másik tökéletlenségét. Ha valami nagyon zavar, azt persze érdemes már a kapcsolat elején tisztázni…

Szabadság 

Fontosan a közös programok, de legalább ennyire fontos az énidő is. Adjatok egymásnak szabadságot, ne várd el a párodtól, hogy a kedvedért lemondjon a kedvenc időtöltéseiről. A hangsúly az egyensúlyon van! 

Elismerő szavak, gesztusok

A kapcsolat elején magától értetődőek a bókok, az elismerő szavak, ám a kapcsolat előrehaladtával sajnos ez is elmaradhat, s van, hogy ezt észre sem vesszük. Ne felejtsd el dicsérni, értékelni a másikat – nyilván azért vagy mellette, mert számos olyan tulajdonsággal rendelkezi, ami téged büszkeséggel és örömmel tölt el. 

– Tolvaj Vica –

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + nyolc =

hirdetés