Iskolások öröme, dolgozó szülők üröme: jön a két és fél hónapos vakáció! Mivel tölti a gyerek a nyarat? Szülőket kérdeztünk

A két és fél hónapos nyári szünidő sok családban okoz fejtörést, komoly szervezést igényel, ha a szülők nem tudnak kivenni 1-2 hétnél hosszabb szabadságot és nincs kire hagyni az iskolásukat. Az önkormányzati napközis táborok jó alternatívát jelenthetnek, de rengeteg tematikus tábor közül is lehet választani. A nyár költségigényes… Mivel tölti a gyerek a nyarat? Szülőket kérdeztünk.

Nóri

Komoly szervezést igényel a nyári szünet minden évben; a nagyszülők nem tudnak segíteni, idősek, ezért a nyarat a férjemmel közösen kell megoldanunk. Már tavasszal elkezdjük figyelni a táborokat, legfeljebb 5 tábor jöhet szóba (táboronként 30-55 ezer forint), csakis olyan, ahová a fiam szeretne menni. Idén lesz az első bentlakásos tábora, ahova az osztálytársaival megy – nagy az izgalom, a gyerekek nagyon várják, mi, szülők pedig izgulunk, hogy minden rendben menjen. Ezen felül művészeti tábort, sporttáborokat választottunk, illetve egy videós tábort. Egyben legfeljebb két hét szabadságot tudok kivenni, ami a két és fél hónapos szünidőhöz képest nagyon kevés. A hétvégéket a Balatonon töltjük majd a barátainkkal – bármennyire is hosszú a vakáció, gyorsan el fog menni…

Ivett

Vállalkozó vagyok, home office-ban dolgozom, így egész nyáron együtt tudok lenni a két kisiskolásommal. Nagyszüleiknél töltenek majd egy-egy hetet, táborba is készülnek, de a vakáció nagy részében együtt leszünk. A nyár nekem elég strapás szokott lenni, mert ha a gyerekek otthon vannak, csak este és éjszaka tudok a munkámmal foglalkozni. Mégsem panaszkodom, mert nagyon jók az együtt töltött nyarak. Ha nagyon fáradt vagyok, igyekszem eszembe juttatni, hogy pár év múlva, kamaszként már nem a szüleikkel akarnak vakációzni, ki kell használnunk minden időt! Nem sajnálom tőlük a 2 és fél hónapos szünetet, látom rajtuk, hogy nagyon fáradtak.

Erika

Káosz! Bár szervezett a nyarunk, mégis rohanás vár ránk. Sajnos igazi nyári szabadságra nem lesz időm, így a gyerekek táborban és nagyszülőknél töltik a nyarat. Szerencsére van, aki velük tud lenni, és vidéken, friss levegőn tölthetik a szünidő nagy részét – ez némileg megnyugtat, ha már én nem tudok annyi szabadságot kivenni, hogy végig velük lehessek.

Gabó

Egy hét szabadságot veszünk ki a férjemmel, ekkora időzítjük a családi nyaralást, de ez kevés; a szünidő hátralévő részére pótmamát kell fogadnunk és táborokat igénybe venni. Már tavasszal utána kell járni, hol lesznek táborok, ami a gyermek számára is érdekes és a családi kasszát sem terhelik meg túlzottan. A pénteki napokra szabadságot kérünk, hétvégente kirándulunk, egyéb programokat szervezünk.

Enikő

Mozgalmas lesz. Nyári táborok, nyaralás, programhegyek… Igyekszünk kikapcsolódni, augusztustól pedig már készülődünk a sulira is. Összegezve: nem fogunk unatkozni. A vakáció komoly logisztikai kihívás.

Zsuzsi

A gyerekeim abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy itthon tudok velük lenni egész nyáron. Nekik szabadabbak, kötetlenebbek a napjaik, ezzel ellentétben nekem kicsit zsúfoltabbak és több energiámat lekötik. De szeretem a társaságukat, nagyon érdeklődő gyerekek. Bár többnyire itthon vannak a nyári szünetben, azért 2-3 táborba is eljutnak, amiket az érdeklődési körüknek megfelelően választunk ki. Így ők elég sokat pihennek, programokat szervezünk együtt, közösen is nyaralunk. Egyelőre még jól érzik magukat a felnőttek társaságában, szóval – azt hiszem – nem megyek majd az agyukra.

Jutka

Izgalmasnak ígérkezik a nyári szünidő. Szerencsére ki tudok venni néhány hét szabadságot, el tudunk menni együtt pihenni. A fennmaradó időben pedig a nagyszülők vigyáznak rá, illetve egy hetet táborban tölt a Balaton mellett, amit izgatottan vár.

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 − kettő =

hirdetés