Gaston, a kis unikornis az érzelmek feltárásában és kezelésében segíti a 3-7 éves gyerekeket. A könyvsorozatot egy óvodai relaxációs terapeuta írta és illusztrálta

Bemutatom nektek Gastont, a kis unikornist, aki más, mint a többi kis unikornis. Az a különleges benne, hogy a sörénye mindig elárulja, milyen érzelmi állapotban van éppen. Amikor Gaston boldog, csodás sörénye a szivárvány színeiben ragyog; de amikor például dühös, vörös színben izzik. Amikor fél, zöld lesz, amikor szomorú, kékre vált. Gaston sörénye folyton más színben tündököl, mert Gastonnal mindig történik valami; van, hogy összeveszik a barátaival, előfordul, hogy bal lábbal kel fel. Néha nem mer elaludni, mert fél a sötétben, olykor pedig féltékenység gyötri, mert úgy érzi, hogy más kis unikornisokat jobban szeretnek a nagy unikornisok. Gaston mindenféle érzelmet érez, ahogy te vagy én, vagy ahogy a 3-7 éves gyerekek, akiknek Gaston történetei szólnak. 

A Gaston érzelmei c. könyvsorozat négy kötete egy-egy nehéz érzelmi állapotot jár körül a gyerekek nyelvén. Gastont nemcsak a gyerekek zárják könnyen a szívükbe, hanem a felnőttek is. A szerző, Aurélie Chien Chow Chine grafikus és óvodai relaxációs terapeuta szimpatikus karaktert alkotott, illusztrációi teszik gyerekbaráttá és szerethetővé ezeket a kis köteteket, de a szerző szövegalkotóként is remek munkát végzett. A francia szöveg magyar fordítását Izsó Zitának köszönhetjük, a magyar kiadást pedig a Scolar Kiadónak. 

Mindegyik kötetben visszatérő elem a légzőgyakorlat, ami Gastont segíti a negatív érzelmek leküzdésében, megszelídítésében. A Félek c. kötetben: „Gaston becsukja a szemét. Az orrán veszi a levegőt, aztán visszatartja a lélegzetét. A fejére teszi a kezeit. Elképzel egy díszes páncélt, ami megvédi őt…” A Féltékeny vagyok c. kötetben: „Gaston becsukja a szemét. Elképzeli a szívére tekeredő láncokat. A mellére teszi mindkét kezét…” A Dühös és Szomorú vagyok c. kötetekben: „Gaston becsukja a szemét. Elképzeli a hatalmas felhőt a fejében…” 

A gyerekek Gaston rövidke történetein keresztül megérthetik a romboló érzések jellegzetességeit; a szerző az empátiát is fejleszti a gyerekekben azáltal, hogy a szimpatikus kis unikornis érzelmi viharait a 3-7 éves korosztály számára teljesen érthető, átélhető hétköznapi szituációkkal írja le.

A történetek végén mindig kisüt a nap, és a kis Gaston sörénye ismét a szivárvány színeiben pompázik.

A Gaston érzelmei c. könyvsorozatot ajánlom szülőknek, óvodapedagógusoknak, tanítóknak, mindazoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak. Öröm olvasni, lapozgatni. Megkockáztatom, Gaston a legcukibb unikornis azok közül, akiket valaha ismertem.

A sorozat kötetei a Scolar Kiadó weboldalán rendelhetők meg >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × kettő =

hirdetés