Indulj el egy úton! Kilátópontok az Országos Kéktúra útvonalán

„Amilyen jó menni, ugyanolyan jó jönni is. És minél messzebbre megy az ember, visszafelé jövet annál nagyobb lesz a hazája.”

Ezek a gondolatok Rockenbauer Páltól származnak, hazánk egyik legismertebb természetjárójaként, világutazójaként, televíziós szerkesztőjeként tartjuk számon, a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője volt. Róla nevezték el az 541,4 kilométeres Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalat, amely Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén halad át. Rockenbauer Pál és stábja ezt a Kéktúra szakaszt is végigjárta, ebből született az ….és még egy millió lépés című filmsorozat.

***

Sokan ismerik, sokan már járják/járták is az ösvényeit, de csak kevesen tudják, hogy a kék út története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza. Maga a jelvényszerző túramozgalom, azaz az Országos Kéktúra pedig 1952-ben született. Ez hazánk leghosszabb, kék sávval jelzett túraútvonala. A 27 szakaszra osztott két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bármelyik igazolóponton elkezdhető és befejezhető a kéktúrázás, tetszőleges irányba haladva.

A Magyar Természetjáró Szövetség 1961-től tartja koordinálja és szervezi az Országos Kéktúra köré szerveződő jelvényszerző közösségi túramozgalmat. A kektura.hu információi szerint évente 15 ezernél is többen indulnak el a Kéktúrán. 2021-ben a legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 éves volt.

Apropó, életkor! A Gyermekkéktúra célcsoportjának a 6-14 évesek számítanak, nekik az Kéktúra útvonalán a kijelölt 9 tájegység (Kőszeg-Kemeneshát, Balaton-felvidék, Bakony, Vértes-Gerecse, Pilis-Budai-hegység, Börzsöny-Cserhát, Mátra, Bükk – Aggteleki-hegység, Cserehát – Zempléni-hegység) bármelyikén legalább 50 kilométert kell teljesíteniük ahhoz, hogy megkapja a Gyermekkéktúra jelvényt (a teljesítményt a felnőtt túrázókhoz hasonlóan igazolófüzetben rögzítik).

A kéktúrázás nem csupán az északi tájakat bejáró Országos Kéktúráról szól, bár kétségtelenül ez a legnépszerűbb, nagy múltja okán. Az Országos Kéktúra a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával, valamint az Alföldi Kéktúrával egészül ki, együttes nevén ez az ún. Országos Kékkör.

A Kéktúra útvonalkövető-túramozgalom, ami azt jelenti, hogy a kéktúrázó egy kék sávval jelölt útvonalon gyalogosan halad, egyik szakasztól a másikig, akár tetszőleges akár folytatólagos irányban. Ha tehát a Kéktúra útvonalán el akarunk jutni A-ból B-be, akkor a fehér alapon kék sávval jelölt útvonalon kell haladni. A kéktúra igazolófüzetben bélyegzőlenyomatokkal és dátumokkal igazolható, hogy az útvonalat követve teljesítettük a kihívást.

Érdekességek

Az Országos Kékkör mentén 174 kilátópont van, ebből 113 az Országos Kéktúra útvonalán. Íme, néhány a teljesség igénye nélkül:
Írott-kő-kilátó (Kőszegi-hegység)
Ó-ház (Kőszegi-hegység)

Kőszeg, belváros. Jézus Szíve Templom. Fotó: Takács Zoltán

Scherg Lőrinc-kilátó (Kemenes-hát)
Festetics-kilátó (Keszthelyi-hegység)
Láz-tetői-kilátó (Keszthelyi-hegység)

Keszthely. Festetics-kastély. Fotó: Tóth Péter

Kisfaludy-kilátó (Balaton-felvidék)
Eötvös Károly-kilátó (Balaton-felvidék)

Balaton-felvidék. Fotó: Pixabay, Ákos

Kinizsi Pál-kilátó (Bakony)
Vajda Péter-kilátó (Bakony)
Széchenyi Zsigmond-kilátó (Bakony)
Károlyi Gyula-kilátó (Bakony)
Dévényi Antal-kilátó (Pilis)
Árpád-kilátó (Budai-hegység)


Guckler Károly-kilátó (Budai-hegység)
Nagy-Villám (Zsitvay-kilátó) (Pilis)
Julianus barát-torony (Börzsöny)
Csóványos-kilátó (Börzsöny)

Naszály-kilátó (Cserhát)
Prónay-kilátó (Cserhát)

Szandai vár romjainál

Cserhát. Fotó: Galbács Tamás

Tepke-kilátó (Cserhát)
Galyatetői-kilátó (Mátra)
Kékes-tetői-kilátó (Mátra)

Galyatető, Mátra

Bálvány (Bükk)
Begyeleg-kilátó (Bükk)
Magas-hegyi-kilátó (Zempléni-hegység)
Károlyi-kilátó (Zempléni-hegység)

Érdemes ellátogatni a kektura.hu weboldalra, amely nagyon informatív, számos érdekesség mellett az aktualitásokról is tájékoztatja az érdeklődőket.

Erdei etikett kéktúrázóknak >>

Gyakran Ismételt Kérdések – Kéktúrázóknak >>

 

Nyitókép: Ákos /Pixabay
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =

hirdetés