A sóska kora tavasztól segíti az immunrendszert
Ki ne ismerné a réti, mezei, kerti, vagy csak egyszerűen a sóskát? Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a téli hónapokban meggyengült immunrendszerünk elsők között elérhető tavaszi tápláléka. Általában már márciustól késő őszig szedhető levélzöldség, melyet nyersen, főzve, párolva is fogyaszthatunk.
Jellegzetesen savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti, mely egyben étvágyfokozóként is működik. Rendszeres, hosszú időn át tartó nagy mennyiségű fogyasztása vese- és húgyhólyagkövet okozhat.
Jelentős a C-vitamin tartalma, de ásványi sókban, mészben, foszforban és vasban is gazdag. Antranoid-tartalma miatt enyhe hashajtó. A gyümölcssavaknak köszönhetjük élénkítő, frissítő hatását. Vizelethajtó, nyákoldó és immunerősítő. A népi gyógyászat vértisztítóként tartja számon.
Fotók: Eat and Tour, Eat Grass |
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.