Farmerimádó foltvarró | Táskák, neszeszerek, tárolók (nemcsak) farmerből

Népszerűek a farmer újrahasznosításhoz ötletet adó összeállításaink, nem véletlenül. A használaton kívüli farmerruhák szinte felkínálják annak a lehetőségét, hogy új funkciót kapjanak. Hálás anyag: strapabíró, könnyű vele dolgozni. Minimális varrástudással az ujjrészből vagy a nadrágszárból egyszerűbb szatyrokat, tokokat varrhatunk. Aki pedig igazán ért a varráshoz, s a varrógéppel ügyesen bánik, egészen szép dolgokat készíthet farmerből, mint Anita. Alkotó vagyok rovatunkban ezúttal ő mutatkozik be.

Kiss Anita vagyok, négygyerekes anyuka, kétunokás nagymama, akinek ha a kezébe kerül egy darab anyag, azon gondolkodik, hogy kinek mit lehetne készíteni belőle.

Szabadidőmben kézműveskedem, barkácsolok. Kitanultam több kézműves mesterséget, majd már anyukaként szereztem oktatói, és játszóházvezetői képesítést. Bár más munkaterületen dolgozom, ez a szerelem megmaradt. Munka után az étkező a „műhelyem”.

Mindig szerettem a textilt, a színeket, a különböző foltokból varrt csodákat.

Számos „rongyos” zsákom volt már, amikor jött egy ötlet, hogy a családtagjaimnak varrok egy bevásárlótáskát foltokból, mindenkinek a kedvenc színei szerint. Olyan nagy sikert arattak, hogy kedvet kaptam a folytatáshoz. Elővettem a zsákjaimat, dobozaimat, és szépen lassan felhasználtam az összes maradék anyagot. Ágytakarókat, játszószőnyegeket varrtam, új ruha készült a régi, kedves olvasófotelnek…

Imádom a farmert,

és sokáig gondolkoztam, hogy mit is készíthetnék az összegyűjtött anyagokból. Először olyan táskát varrtam, ami farmer alapon rátéttel készült. Később már minden apró négyzetet, csíkot felhasználtam a minták készítéséhez. Régebben gondosan megterveztem, rajzoltam, méreteztem a táskákat, ma már inkább a rendelkezésre álló anyagdarabokhoz tervezem a táskát.

Addig-addig rendezgetem az asztalon a különböző árnyalatú darabkákat, hogy a színükkel adják meg a táska mintáját és hangulatát. Most már mániákusan gyűjtök minden szép színű farmert, melyeket felhasználok.

Készítés közben ügyelek arra, hogy ne torlódjon össze több varrás egy helyen, mivel a farmer keményebb anyag, és nehezebben is vasalható le, mint a többi textil. Minden egyes darabka varrása után szétvasalom a széleket, így folytatom tovább a munkát. A legtöbb, legaprólékosabb munka az elejével van, hiszen ez adja meg a táska formáját, mintáját. A hátulja már csak 3-4 darabból áll, maximum 7-8 darabig tervezem, hogy ne váljon a táska egy kusza darabbá, és ne üsse az elején a mintát.

Táblagéphez készült

Babaágyra, széktámlára erősíthető tároló farmerzsebből – fali tárolóként is készíthető hasonló

Amikor már kész az összevarrt táska, belevarrom a kiválasztott színű bélést, majd körbeszegem egy megfelelő puha farmeranyaggal, esetleg olyan textillel, mint a bélés.

Mindig készítek bélést, ami nemcsak arra szolgál, hogy a sok varrást – illesztési pontokat – belül eltüntessem, de a színeivel és a mintájával fel is dobja a táskát, ami a béléssel strapabíróbb, erősebb is lesz.

Figyelembe veszem, hogy a táska leendő gazdájának mi a kedvenc színe. Egy picivel mindig nagyobbra szabom a bélését, hogy ne feszüljön, ha megpakolják. A végén a fülek következnek. Általában figyelembe veszem a megrendelő magasságát is, s azt is, hogy a rövidebb vagy hosszú táskafül illik-e jobban hozzá.

Visszatérő motívumok a táskáimon a szívek. Már-már ezek a táskáim ismertetőjegyei, van, hogy kifejezetten így kérik.

Párna, falvédő, takaró gyerekszobába

Anita Facebook oldala | Foltosboltom

 

Figyelem!

A 2014. március 27-i Életszépítők Hírlevélben kvízjátékot indítunk, a helyes megfejtők közül két szerencsés megnyerheti az Anita által felajánlott két szép ajándékot. A nyereményeket Anita postázza magyarországi postacímre. Érdemes játszani, és a Hírlevelünkre feliratkozni. A feliratkozási lehetőség a www.eletszepitok.hu jobb oldali részén, felül található.

 

Ajánló

Mire jók régi farmerek? Angie mutatós neszeszereket, táskákat is varr belőlük!

Ne dobjuk ki a régi farmerruhákat! 8 kreatív újrahasznosítási ötlet

hirdetés
2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − 10 =

hirdetés